miercuri, 4 septembrie 2019

Pe simezele tulcene




Bienala Internațională de Pictură Alexandru Ciucurencu


Muzeul de Artă Tulcea 


6 septembrie - 11 octombrie 2019







Tradiție și spiritualitate în spațiul românesc




Simpozion Internațional de Etnografie 


Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță, Caransebeș 


5 - 6 septembrie 2019




    Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș și Consiliul Județean Caraș - Severin, organizează prima ediție a Simpozionului Internațional de Etnografie.
    Prin desfășurarea anuală a simpozionului dorim să creăm o tradiție prin care să evidențiem rolul avut de satul românesc tradițional în păstrarea identității naționale.
    În deschiderea simpozionului va fi vernisată expoziția temporară Obiceiuri bănățene în opera profesorului Sever Boșcaiu, în colaborare cu Arhivele Naționale Serviciul Județului Caraș - Severin.
    În cadrul Serviciului Județean Caraș - Severin a Arhivelor Naționale se păstrează fonduri familiale, documente create de familiile Dragalina, Velovan, Boșcaiu, care reconstituie pagini din istoria Banatului din secolulul al - XIX - lea .
    Documentele create de familia Boșcaiu, originală din zona Aradului, localitatea Rădești, conform actului de donație, au fost depuse la Serviciul Județean al Arhivelor Naționale, de către profesorul Tiberiu Boșcaiu, fiul lui Sever Boșcaiu.
    Datorită activității didactice și pedagogice desfășurate de către Sever Boșcaiu( 1894- 1983) intră în contact cu orașele Caransebeș și Oțelu Roșu, activând ca profesor de limba franceză la Școala Normală din Caransebeș, manifestând preocupări în domeniul literar, fiind autorul mai mult traduceri, studii, articole, manuscrise, precum: Amintiri despre Constantin Popasu, Credințe și obiceiuri, De la leagăn până la moarte, Antologie de credințe și obiceiuri, Animale, păstori și plante, Antologie de credințe și obiceiuri.
    Evenimentul va avea loc în perioada 5 - 6 septembrie 2019, începând cu ora 14:00 la sediul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, Piața General Ioan Dragalina nr. 2.
Momentele artistice vor fi susținute de ansamblul Semenicul și orchestra Virtuozii Semenicului

Frontul de acasă: Ioan Faltis - Jurnal de Brăila (1916 - 1918)




Lansare de carte 


Muzeul Brăilei Carol I 


5 septembrie 2019





Obiectul lunii septembrie




Muzeul Național al Literaturii Române 


Iași 


1 - 30 septembrie 2019




   Vă prezentăm obiectul lunii septembrie: portretul în ulei pe pânză al actriței Margareta Baciu ce poartă semnătura artistului, profesorului și directorului Academiei de Arte Frumoase din Iași, Otto Briese.
   Margareta Baciu (16 iunie 1899 – 21 martie 1984), actriță a Teatrului Național din Iași, a fost eleva lui Mihai Codreanu la Conservatorul de Artă Dramatică ieșean. Debutează încă de pe băncile școlii ca elevă-bursieră în anul 1921 și a fost nedespărțită de trupa Naționalului ieșean vreme de 55 de ani.

Boccaccio




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul de Stat de Operetă




Pliant-program. 1959.
Spectacol vizionat vineri, 20 noiembrie 1959.













Pe simezele botoșănene - Culorile nordului




Arta plastică contemporană românească 


Lila Lungulescu 


Galeriile de Artă Ștefan Luchian, Botoșani 


1 - 16 septembrie 2019





Goarna lui Tuturuz




Lansare de carte 


Ștefan Mitroi 


Muzeul Național al Literaturii Române 


24 septembrie 2019




   Muzeul Național al Literaturii Române va găzdui evenimentul de lansare a volumului 
Goarna lui Tuturuz, de Ștefan Mitroi marți, 24 septembrie 2019, ora 18:00, la sediul din 
Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe).
Invitați sunt Dinu Săraru și Clara Mărgineanu.
Momentul muzical va fi susținut de Raul Cârstea.
   Ștefan Mitroi este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Proză, București, în conducerea căreia se află. În anul 2010 i-a fost decernat Premiul Academiei Române pentru romanul Dulce ca pelinul. A primit, de asemenea, două premii ale Uniunii Scriitorilor, premiul Opera Omnia al Filialei Literatură pentru Copii și Tineret, 2011, și premiul Pentru cea mai bună carte a anului al Filialei Proză, 2016. A publicat la Editura RAO: Viața inversă a lui Cocostel Ouatu (2005), Dulce ca pelinul (2008, 2016), Biblia pentru furnici (2013), Guantanamo (2014), Jocuri de nenoroc (2015), Bâlciul de argint (2015), Atunci când era mereu duminică (2017).
    "Un cătun nord-dunărean se înfiripă din mit și se prăbușește-n istorie. Aidoma pădurii Birnam care, în Macbeth, pornește către castelul Dunsinane, cătunul lui Ștefan Mitroi, din care oamenii s-au mutat fie în cimitir, fie în oraș, hotărăște să plece în căutarea foștilor locatari vii ai caselor călătoare. (...) Intens personalizate, casele, biserica, fântâna, școala, cimitirul sunt toate lucruri-ființe și se poartă ca atare: se mișcă, vorbesc, iubesc sau urăsc, se nasc și mor, iar poezia ce rezultă din interacțiunile lor este de o frumusețe rară. O poezie pe care o veți regăsi pe întregul cuprins al cărții, pompând sânge proaspăt în obiectele și evenimentele chemate de autor la facerea și desfacerea lumilor”, scrie despre cartea lui Ștefan Mitroi, Goarna lui Tuturuz poetul Ioan Es. Pop.
Intrarea este liberă.
Vă așteptăm cu drag!

Simpozion - Veraikon




Muzeul de Artă Comparată 


Sângeorz-Băi 


5 - 20 septembrie 2019




    Icoana este transfigurare a materiei, este materie străbătută de har în această accepțiune a Schimbării la Față a Mântuitorului, unde trupul Său face cunoscut lumii strălucirea slavei dumnezeiești. Icoana nu reprezintă umanitatea sau dumnezeirea Mântuitorului, ci împreuna lor existență și lucrare. Și aceasta punând accentul pe unirea desăvârșită a celor două naturi în persoana Mântuitorului. Evanghelia este icoana verbală a Mântuitorului, după cum icoana este cuvântul Lui în imagine. "Dumnezeu S-a făcut om pentru ca omul să se îndumnezeiască” prin har, iată temeiul pe care sfântul Ioan Damaschin îl oferă lumii: "dacă Invizibilul s-a făcut vizibil în carne, poți executa imaginea Celui care a fost văzut”. 
    Icoana propune o contemplare transfigurată de har. Ea cere ochiul curat de care vorbește Mântuitorul. Ochi pe care lumina harului îl sfințește și îl înnobilează din interior, făcându-se omului mântuire.
   Simpozionul are loc in perioada 5 - 20 septembrie 2019, la Muzeul de Arta Comparata Sangeorz-Bai cu participarea artistilor:

Gabriela Drinceanu, Sabin Drinceanu, Dorin Macovei,
 Ion Mihalache, Radu Prisacaru, Adrian Vertic. 


Doctor fără voie/Căsătorie silită




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Național I. L. Caragiale




Broșură-program.
Premieră: 31 decembrie 1955.






















 

Expoziție de tapiserie - Restituiri




Arta plastică contemporană românească 


Cela Neamțu 


Muzeul Național al Țăranului Român, București 


12 septembrie - 11 octombrie 2019




    Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă joi, 12 septembrie 2019, ora 18:00, la vernisajul expoziției de tapiserie românească şi colaj textil a renumitei artiste Cela Neamțu, Restituiri.
    Expoziția va putea fi vizitată la Sala Irina Nicolau, până pe 11 octombrie, de marți până duminică, între orele 10:00 și 18:00.

Glass Nouveau




Cristian Florin Anghelescu

 

Muzeul de Istorie Târgoviște 


6 - 17 septembrie 2019





    În cadrul cooperării cu Complexul Național Muzeal Curtea Domnească Târgoviște, Asociația culturală DAR DEVELOPMENT, invită publicul târgoviștean la o expoziție inedită care prezintă oglinzile vitrate realizate de Cristian Florin Anghelescu. La confluența dintre artă și meșteșug, tehnica vitraliului în care sunt realizate aceste lucrări este în mare bazată pe experimentele continue ale autorului cu diverse tipuri de sticlă.
   Fiecare oglindă spune o poveste care se îmbină cu experiența celui care o privește.
Vernisajul expoziției va avea loc la Muzeul de Istorie din Târgoviște, vineri, 6 septembrie, 
ora 16:00.
Expoziția va putea fi vizitată în intervalul 6 - 17 septembrie 2019.
    Asociația culturală DAR DEVELOPMENT, care sprijină demersurile care pun în valoare patrimoniul a decis să se implice în  itinerarea expoziției care a început în luna iulie la Alba Iulia, continuă cu Târgoviște ca apoi să urmeze prezentarea în Constanța și la Iași ca la final de an parcursul acesteia să se încheie la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia.
    Expoziția este însoțită de un interesant catalog realizat de Editura DARK Publishing.
Pe lângă reprezentanții muzeului, expoziția va fi prezentată la vernisaj de autorul lucrărilor, Cristian Florin Anghelescu și Alexandra Brutaru, președinta Asociației DAR DEVELOPMENT.
   Itinerarea expoziției este sprijinita de firma arădeană, Millefiori, producător de bijuterii si obiecte de decor din sticlă de Murano.
Persoana de contact: Alexandra Corina Brutaru- Președinte
Tel- 0724.200.094, email- office@dardevelopment.ro

Rugăciune




Recital de poezie creștină 


Camelia Dincă Ion 


Biblioteca Județeană George Coșbuc, Bistrița 


12 septembrie 2019





    Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Biblioteca Județeană George Coșbuc Bistrița-Năsăud vă invită joi, 12 septembrie 2019, ora 18:00, în Clubul CoșBook al Bibliotecii Județene (Bistrița, str. Alexandru Odobescu, nr. 11) la evenimentul cultural: Rugăciune - recital de poezie creștină pe versurile poeților Tudor Arghezi și Costache Ioanid, cu participarea actriței Camelia Dincă Ion.
Scenariul și regia: Ioan Emil Teodorescu.

Nevestele vesele din Windsor




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Național I. L. Caragiale




Pliant-program.
Premieră: 15 septembrie 1963. 










Catița Ispas și Draga Olteanu.













Carmen Stănescu (Doamna Page), Al. Giugaru (Falstaff) și
Valeria Gagialov (corect Gagealov - n.a. - Doamna Ford). 
Coperta Revistei Teatrul, Nr. 9. Septembrie 1963.


Carmen Stănescu  (Doamna Page) și Valeria Gagealov (Doamna Ford). 


Al. Giugaru (Falstaff).


Victor Moldovan (Pistol) și Dem. Rădulescu (Ford).


Moment din spectacol.


Cristina Bugeanu (Doamna Quickly) și Mihai Berechet (Dr. Caius).



















Articol publicat în Revista Teatrul Nr. 1. Ianuarie 1964.