joi, 11 iulie 2019

Pe simezele Capitalei - Călătoria




Arta plastică contemporană românească 


Mioara Stancu Trandafira 


Galeria de Artă Orizont, București 


19 iulie - 1 august 2019




    Mioara Stancu Trandafira, artist plastic şi psiholog, pe parcursul carierei artistice îmbină cele două discipline în scopul validării ideii că artele vizuale au un impact major asupra vindecării psihicului uman. Este de remarcat activitatea multidisciplinară, din 1980 până în prezent (scenografie de film, lucrări monumentale în spaţii publice, expoziţii personale şi colective la nivel naţional /internaţional, coordonare de ateliere de creaţie, studii de cercetare în domeniul art-terapiei, publicaţii şi lansare de proiecte pe aceeaşi temă la congrese naţionale şi internaţionale de psihoterapie).
    Pe parcursul acestui eveniment, publicul poate admira lucrări de artă vizuală, al căror numitor comun este introspecţia în sfera subconştientului.
    Titlul expoziţiei, Călătoria, face trimitere la facilitarea unei cunoaşteri de sine prin conştientizarea şi gestionarea propriilor umbre emoţionale în urma contactului vizual cu tematica ezpoziţiei.
    Tema proiectului expoziţional este destinată confirmării ipotezei că artele vizuale au un rol major în stimularea şi echilibrarea emoţională a privitorului.
    Conceptul acestui proiect a izvorât din intenţia de a sublinia rolul artelelor vizuale asupra psihicului celor care intră în contact cu ele. Este deosebit de important să conştientizăm cu ce rezonăm noi, la ce imagini răspundem mai repede, ce vibraţie simţim şi ce emoţii accesăm. Tot ce vedem, reprezintă de fapt, oglinzile noastre interioare.
    Ideea cheie a proiectului este aceea de a expune o serie de lucrări, ce vor sugera stări emoţionale atât prin cromatica folosită cât şi prin cadrul compoziţional abordat. Lucrările vor fi expuse într-un ansamblu prestabilit în funcţie de contextul conceptual. La baza conceptului stă ‚"dansul” elementelor primordiale (foc, pământ, metal, apa, lemn) în procesul de naştere şi transformare prin intermediul culorilor, liniilor, formelor şi volumelor tridimensionale.
    Vernisajul expoziţiei va fi secondat de lansarea cărţii Călătoria cât şi de un experiment psihologic. Cartea cuprinde suita imaginilor lucrărilor expuse, însoţite de interpretări psihologice, un set de carduri cu imagini, plus un ghid de utilizare şi interpretare psihologică.
Experimentul se va desfăsura conform regulilor acestui ghid.
Vernisajul în sine, va fi o manifestare deschisă, interactivă şi spontană.
Curator: Mihai Precup
Durata expoziţiei: 19 iulie – 1 august 2019.

Bancnote și monede românești




Colecții și Colecționari 


Alexandru Cîrcu 


Muzeul Grăniceresc Năsăudean, Năsăud 


15 iulie - 15 august 2019





    În perioada 15 iulie - 15 august 2019 vizitatorii Muzeului Grăniceresc Năsăudean pot afla fascinanta poveste a bancnotelor şi monedelor româneşti într-o interesantă şi valoroasă expoziţie numismatică. Exponatele, aparţinând năsăudeanului Alexandru Cîrcu, unul dintre cei mai tineri colecţionari din ţară în acest domeniu, oferă posibilitatea unei adevărate incursiuni în istoria României, începând cu regele Carol I, continuând cu regele Ferdinand, Carol al II-lea şi Mihai I, până în zilele noastre. 
     Astfel, cu această ocazie sunt prezentate bancnote şi monede emise pe parcursul a peste un secol de activitate monetară, unele adevărate rarităţi, dintre care amintim lotul Biletelor Ipotecare emise de Ministerul de Finanţe al României în 1987; lotul de bilete şi bancnote emise de Banca Naţională a României şi Ministerul Finanţelor în timpul Primului Război Mondial, în 1917, incluzând şi emisiunea de 10 bani, considerată a fi cea mai mică bancnotă din lume; seria bancnotelor sovietice de după cel de-al Doilea Război Mondial etc.

Pe simezele ieșene - Naturi, peisagii și figuri




Arta plastică contemporană românească 


Gabriel Gheorghiu 


Galeriile de Artă Theodor Pallady, Iași 


10 - 30 iulie 2019





Să ne cunoaștem artiștii




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Dorel Vișan




Foto: rnews.ro


Muzeul Municipal Regina Maria, Iași. 20 februarie 2020.


Casino, Cluj - Napoca. 24 ianuarie 2020.



Fotografie publicată în Demnitatea, Nr. 2. 1990.






Consemnări publicate în Almanah Cinema 1981. Decembrie 1980.




Articol publicat în Gong '82, Almanahul Revistei Teatrul. Decembrie 1981.


***Mai multe despre acest actor puteți afla și de aici: Wikipedia


Pe simezele Rodnei




Ileana Antonu 


Muzeul Etnografic și al Mineritului, Rodna 


12 iulie 2019





   Sub egida Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, la Muzeul Etnografic și al Mineritului Rodna va avea loc vernisajul expoziției de pictură Ileana Antonu.
   Expozitia se va deschide vineri, 12 iulie 2019, ora 1800 și  va fi prezentata de muzeograf Floare Grapini.
   Expoziția își propune să aducă în atenția publicului,câteva aspecte din viața și creația artistei Ileana Antonu, o reprezentantă emblematică a femeilor de elită din perioada interbelică care s-a remarcat ca pictoriță, dar și ca un interpret muzical îndrăgit și apreciat.

Salonul Internațional de Fotografie GPU 2019




Expoziție de fotografie 


Muzeul de Artă Cluj - Napoca 


15 - 21 iulie 2019




    Luni, 15 iulie 2019, se lansează la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, cu ocazia prezentării publice a Salonului Internațional de Fotografie, cel de-al 5-lea Festival de fotografie organizat de către GPU (Global Photographic Union) în anul 2019. Acesta se va desfășura în România în intervalul 13-21 iulie 2019 având în program zonele de interes turistic și folcloric specifice Transilvaniei și Maramureșului. Participă artiști fotografi din 23 de țări, Africa de Sud, Australia, Antarctica, Bahrain, Belgia, China, Cipru, Egipt, Franța, Germania, Grecia, Iordania, Italia, România, Serbia, Turcia, UAE și USA.
    Salonul Internațional de Fotografie GPU 2019 își va deschide porțile în prezența celor 92 de artiști fotografi în data de 15 iulie 2019, ora 19:00, în Sălile Muzeului de Artă Cluj, cuvântul de deschidere va fi rostit de către domnul Manolis Metzakis, președintele GPU, care va sublinia motivul alegerii acestei zone de mare interes fotografic precum și a modului de organizare și desfășurare a festivalului.
    Asociația ArtImage Cluj-Napoca, în calitate de partener, a asigurat organizarea și desfășurarea activităților legate de salonul de fotografie precum și de alte activități ce se desfășoară în Cluj și arealul geografic apropiat Clujului.
    Vă invităm așadar la vernisajul Salonului de fotografie GPU, oferind astfel ocazia de a viziona lucrări realizate de către participanți, în prezența lor.
ing. Mircea Albu, președinte ArtImage
 

Poezie & jazz




Te-ai gândit vreodată? 


Claudia Motea, Lucian Sabados 


Teatrul de Artă, București 


13 iulie 2019






Pe simezele Bacăului




Arta plastică contemporană românească 


Christian Paraschiv 


Galeriile Karo, Bacău 


15 iulie - 1 septembrie 2019 




    Galeriile Karo vă invită luni, 15 iulie 2019, ora 1300 să participaţi la deschiderea expoziţiei artistului Christian Paraschiv  - În memoria Regelui Mihai al României pe care nu l-am cunoscut personal!
    “După expoziţiile retrospective de la Paris din cadrul sezonului Franţa-România cît şi cea din ianuarie de la Galeria Romană de la Bucureşti Christian Paraschiv revine în ţară cu o expoziţie personală la Galeria Karo din Bacau, galerie ce continuă să îşi impună un proiect curatorial de înaltă ţinută (expoziţii semnate de Matei Lăzărescu, Ion Grigorescu, Mihai Sârbulescu, Ioan şi Dragoş Burlacu, etc). Expoziţia de faţă, avînd un caracter de cercetare a LOCULUI caută definiţii, răspunsuri posibile la o normalitate “nepolitică”! Viaţa firească care ne înconjoară este ceea ce ne defineşte! Respectul pentru calendarul ortodox, sfintele sărbători, naşterea, botezul, însurătoarea, spovedenia, împărtăşenia, moartea. Felul în care îi privim şi îi respectăm pe cei din jur, felul în care îi punem la “masă” fără a le cere ceva în schimb. Cel ce se numeşte artist în ziua de astăzi are mare povară pe cap! O mare responsabilitate! I se cere să uite teribilismul avangardei, lucrul făcut urît şi fără har! I se cere doar să fie Normal!”
Christian Paraschiv, 2019 iulie Paris

Spectacol Fanfara Otomană




Iași 


12 iulie 2019




    Pentru ieșeni va fi pregătit vineri, 12 iulie, în fața Primăriei Iași, un eveniment artistic deosebit, în care ieșenii vor putea vedea evoluția excepțională a Fanfarei otomane. Fanfara va cânta atât marşuri militare turceşti, cât și un marş românesc. Fanfara Otomană din cadrul centrului de artă Artacul este alcătuită din voluntari, uniți prin pasiunea lor pentru tradiția turcească.

Pe simezele Capitalei - Duios inorogul vibra




Arta plastică contemporană românească 


Petru Damir 


Galeria Căminul Artei, București 


1 - 14 august 2019





Dintre dirijori




Mircea Cristescu






Articol publicat în Revista Scena și Ecranul, Nr. 8. Aprilie 1958.


Consemnare publicată în Revista Gazeta Literară, Nr. 12, de joi, 21 martie 1968.