miercuri, 3 iulie 2019

Reclame hazlii




Centrul de Cultură Urbană - Turnul Croitorilor 


Cluj - Napoca 


5 - 15 iulie 2019





Sand in my Eyes: Sudanese Moments




Expoziție de fotografie 


Eniko Nagy 


Muzeul Național al Satului, București 


3 iulie - 4 august 2019




    Enikő Nagy a străbătut 30.000 km pe drumurile dificile ale Sudanului pentru a documenta în cuvinte și imagini momente din viața a 45 de grupuri etnice, realizând volumul bilingv (în arabă și engleză) Sand in my Eyes: Sudanese Moments. Expoziția de față constă în mărturii literare și fotografice extrase din carte. Călătoria epică a autoarei oferă o perspectivă intimă asupra unui popor și a experienței umane în general.
    Enikő Nagy, fotograf și scriitor, a stat de vorbă cu capii triburilor, cu bătrâni înțelepți, cu literați, rapsozi și cu foarte mulți oameni de rând. A șezut alături de ei în jurul focului, în adunările de instanță tradițională, precum și în colibe de bucătărie, între femeile care preparau parfumuri sau își pregăteau morții pentru ultimul drum – ascultând cuvinte rostite în viața de zi cu zi. S-a întâlnit cu șamani, cu oameni obișnuiți, dar și cu intelectuali – ascultându-le poveștile. 
    Expoziția a fost prezentată în Sudan, dar și la Berlin, München, Madrid, Geneva, Roma, Budapesta și Londra, adunând în total peste 50.000 de vizitatori, ajungând acum și la București (Sala Gheorghe Focșa).

Pe urmele lui Brâncuşi




Prezențe românești peste hotare 


Institutul Cultural Român, Madrid, Spania 


2 - 31 iulie 2019




    Institutul Cultural Român de la Madrid (Icr Madrid), împreună cu Ambasada României în Spania / Embajada de Rumanía en España şi Liga Culturala Fiij Gorjului organizează expoziţia colectivă de artă plastică Pe urmele lui Brâncuşi care reuneşte opere ale pictorilor Cerasela Dragos (AvanuC), Lucia Juncu, Cornelia Căruntu, Florin Huitum şi Mihai Gavril.
    Cei 5 artisti redau, in lucrarile expuse, prin prisma emoţiilor trăite, locul în care a copilărit Constantin Brancuşi, dar şi reinterpretări ale lucrărilor sale, fiecare utilizând propria sa tehnică, atât de diferită ca stil.
    Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 2-31 iulie a.c., în intervalul 10:00-16:00, intrarea fiind gratuită.

Exponatul lunii - Ordinul Coroana României




Muzeul Grăniceresc Năsăudean 


Năsăud 


iulie 2019




    În cursul lunii iulie vizitatorii Muzeului Grăniceresc Năsăudean pot vedea, alături de multe alte exponate, un exemplar din Ordinul Coroana României, în grad de Mare Cruce, existent în patrimoniul acestei instituţii de cultură. Ordinul a fost instituit de regele Carol I, prin Decretul Regal nr. 1244 din 10 mai 1881, cu prilejul proclamării Regatului României, în scopul de a recompensa personalităţi române şi străine pentru serviciile aduse Statului Român.
    Ordinul Coroana României are forma unei cruci cu braţe egale (Cruce de Malta) având de jur-împrejurul braţelor o dungă de email alb, pe aversul căruia este aplicată Coroana Regală de Oţel, deviza "Prin noi înşine” şi data de "14 martie 1881”. Medalionul central de pe revers are la mijloc, pe emailul roşu, data "10 mai” iar pe cercul din email alb, împrejur, anii "1866-1877-1881”.
     Ordinul Coroana României are 5 grade, diferite ca importanţă: Cavaler, Ofiţer, Comandor, Mare Ofiţer şi Mare Cruce.
     Marea Cruce, care reprezintă cel mai înalt grad al Ordinului Coroana României, are dimensiunea de 70 mm şi este prinsă de o lentă (cordon), de culoare albastră cu dungi aurii, care se poartă de pe umărul drept spre şoldul stâng. Marea Cruce este însoţită de o placă din argint aurit, în formă de stea cu 8 raze, în diametru de 90 mm.
     Desfiinţat de regimul comunist, Ordinul Coroana României a fost reînfiinţat de regele Mihai I, la 30 decembrie 2011, ca Ordin Dinastic (al Familiei Regale). El recompensează astăzi meritele cetăţenilor români şi străini care aduc un aport substanţial la dezvoltarea şi consolidarea României, prin acţiuni publice sau prin excelenţă în profesie, pentru fapte puse în slujba Statului şi a Naţiunii şi pentru susţinerea principiilor şi valorilor Coroanei României.

Închinare Sfintei Cruci




Casa Memorială Dumitru Norocea 


Curtea de Argeș 


6 iulie 2019





Vernisajul are loc, pe 6 iulie, începând cu cu ora 13:30.


Festivalul păpușarilor




Lumea și noi...


Festivalul Internațional al Teatrelor de Păpuși și Marionete


București 


prima ediție, 15 mai - 1 iunie 1958








"Protejații" Annei Wieben.
Scenă din spectacolul suedez de păpuși Poveste de vară.



Andre Tahon și două domnișoare (La compagnie des marottes).


Articol publicat în Revista Scena și Ecranul, Nr. 8. Aprilie 1958.




Consemnare publicată în Revista Teatrul, Nr. 4. Aprilie 1958.


Consemnare publicată în Ziarul
 
Scînteia pionierului, Nr. 20, de joi, 15 mai 1958.




Consemnare publicată în Revista Flacăra, Nr. 23. 7 iunie 1958.

Pianul cu poeme




Recital de muzică și poezie 


Daniela Nane, Ioana-Maria Lupașcu 


Muzeul Național al Literaturii Române, București 


5 iulie 2019





    Vineri, 5 iulie 2019, de la ora 19:00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la Pianul cu poeme, un recital de muzică și poezie de dragoste susținut de actrița Daniela Nane și pianista Ioana-Maria Lupașcu.
    Din 2010, Pianul cu poeme a fost reprezentat de zeci de ori în țară și în străinătate, pe scene importante ale teatrelor și filarmonicilor, inclusiv la Ateneul Român. Publicul reacționează spectaculos peste tot, pentru că recitalul este clădit cu maiestrie și interpretat cu emoție și virtuozitate, astfel  încât să declanșeze catharsisul. Pianul conduce publicul pe note muzicale semnate de mari compozitori romani sau încântă cu prelucrări folclorice inedite. Poezia pornește de la dragostea adolescentină, trecând prin diferitele ipostaze ale iubirii, până la regăsirea sufletească în deplină iubire necondiționată. Recitalul ridică energia piesă dupa piesă, construind din momente impetuoase și impresionante prin sensibilitate sau forță.
    Pianul cu poeme este un recital de calitate, care corespunde unor standarde înalte și pe care oamenii ar fi încântați să-l primească în dar în orice colț al lumii. A fost reprezentat în spații diverse: la Ateneul Român, în splendide săli din palate (Palatul Cercului Militar, Palazzo Milano, Palatul Mogoșoaia, Castelul Miclăușeni), în Filarmonici (Ploiești, Brașov, Craiova, Pitești, Rm. Vâlcea ș.a.), la Operă (Opera Națională București, în Festivalul Mozart la Opera din Brașov, la Opera Comică pentru copii), dar și în săli intime (Muzeul Unirii din Iași, Conacul Manasia, Muzeul Primăverii) sau săli de spectacol cu peste 400 de locuri ocupate (Piatra Neamț, Slatina, Bistrița).
    Daniela Nane este actriță a Teatrului Bulandra din 1995 și are o carieră artistică solidă, cu roluri diverse și complexe, jucând în peste 50 de spectacole de teatru și filme de lung metraj și de televiziune, lucrând cu mulți regizori importanți si actori de renume: Andrei Șerban, Alexandru Darie, Horațiu Mălăele, Gerard Depardieu, Harvey Keitel, sir Ben Kingsley. S-a apropiat de poezie în adolescență, când asculta cu admirație versurile rostite de George Vraca sau Florian Pittiș și când a început, timid, să recite primele poeme. La un înalt nivel de performanță artistică, Pianul cu poeme îi dă șansa de a dărui oamenilor clipe de emoție și de regăsire, care să le reamintească de noblețea din suflete.
    Pianist concertist, solistă a Filarmonicii Paul Constantinescu Ploiești din 2007, Ioana-Maria Lupașcu a fost denumită de presă "o forță a tinerei generații” și tot presa nota "Viața intensă pe care știe a o reda este secretul artei superior construite a pianistei”. Studentă a marelui pianist rus Lazar Bernan, în Italia, care spunea despre ea că are "imense posibilități tehnice și artistice”,  cântă cu toate orchestrele filarmonice naționale și colaborează cu mari muzicieni ca  Tiberiu Soare, Ionescu-Galați, Theo Wolters, Gottfried Rabl, Sabin Păutza. A concertat în toată Europa,  a lansat două CD-uri  și compozitori contemporani îi dedică lucrări în primă audiție. Colaborează adesea cu lumea teatrului participând în diverse spectacole alături de Ion Caramitru, George Banu, Piotr Adamczyck, Richard McCabe, William Nadylam.w
Intrarea este liberă. Vă așteptăm cu drag!

Academia Română - trecut și prezent




Bogdan C. Simionescu 


Palatul Culturii, Iași 


8 iulie 2019






Strada Trei privighetori nr. 17




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Muncitoresc C.F.R.









Articol publicat în Revista Scena și Ecranul, Nr. 8. Aprilie 1958.

***Încă nu am confirmarea că acestă piesă s-a mai jucat până la urmă...



Vânători regale




Muzeul de Istorie Suceava 


5 iulie - 6 octombrie 2019





   Muzeul Bucovinei, în colaborare cu Muzeul Național Peleș, invită publicul la vizionarea expoziției temporare Vânători regale, în perioada 5 mai – 6 octombrie 2019, la sediul 
Muzeului de Istorie din Suceava.
Vernisajul expoziției va avea loc în data de 5 iulie 2019, ora 12:00.
    Expoziția este o premieră națională, piesele de patrimoniu din colecțiile Muzeului Național Peleș fiind pentru prima dată prezentate în cadrul unei expoziții din România. Cele aproape o sută de exponate ne dezvăluie lumea fascinantă a vânătorii și a pasionaților de vânătoare de altădată, din spațiul european, dar și românesc, începând cu secolul al XVI-lea și până în pragul secolului al XX-lea.
    Vânătorile regale erau evenimente așteptate cu mare interes, pregătite cu mare minuțiozitate, urmând de fiecare dată un ritual special, cu ceremonii pline de fast. Timpul vânătorii era precum o trecere în altă lume: de la arme și numeroase obiecte cu specific vânătoresc, câini de vânătoare, cai și provizii, slujitori, țărani chemați să gonească vânatul la locuri prielnice, până la amenajarea în păduri a locurilor de popas, sau a unor castele de vânătoare unde se serba, de multe ori și în prezența doamnelor, încheierea unei vânători, cu trofee și povești în care întâmplările reale se împleteau deja cu rodul închipuirii fiecăruia.
    O atmosferă de legendă, strălucitoare și surprinzătoare pentru lumea de astăzi, se dezvăluie treptat, cu vechi puști și carabine, săbii și spade de vânătoare, arbalete, tolbe și cornuri de vânătoare splendid decorate. Un popas regal de vânătoare, cu mobilier din vremea Regelui Carol I, ne aduce aminte că spațiul românesc era renumit odinioară pentru natura sa sălbatică dar și pentru vânătoare.
    Ținutul Bucovinei, atât de bogat și special ca zonă de vânătoare, era renumit în întreaga Europă, marea aristocrație venind adeseori aici pentru vânătoare dar mai ales pentru tihna de neprețuit a acestor locurilor. La expoziția internațională de vânătoare de la Viena, din anul 1910, Pavilonul de vânătoare al Bucovinei, cu trofee cinegetice absolut impresionante, a fost unul din cele mai apreciate de către pasionații de vânătoare din întreaga lume.

Rarități floristice și faunistice din ținutul Neamțului




Muzeul de Științele Naturii Suceava 


15 mai - 15 septembrie 2019





    Muzeul Bucovinei vă invită să vizitați, în perioada 15 mai-15 septembrie 2019, expoziția temporară Rarități floristice și faunistice din ținutul Neamțului. Cele 63 de fotografii originale au fost realizate de biolog dr. Emilian Pricop de la Muzeul de Științe Naturale din Piatra Neamț.
    Expoziția itinerantă la Muzeul de Științe ale Naturii din Suceava cuprinde imagini cu specii de amfibieni, insecte și plante cu flori, protejate și considerate monumente ale naturii, atât în ținutul Neamțului cât și pe teritoriul României.
    Dintre plante ocrotite menționăm: bulbucul (Trollius europaeus), floarea-de-colț (Leontopodium alpinum), poroinicul (Orchis morio), mlăștinița albă și rubinie (Epipactis vulgaris și Epipactis atrorubens), papacul doamnei (Cypripedium calceolum). Entomofauna este reprezentată de: cărăbușul marmorat (Polyphylla fullo), cărăbușul vărgat (Carabus variolosus), lăcuste și cosași.

Pe simezele constănțene




Arta plastică contemporană românească 


Muzeul de Artă Constanța 


3 - 17 iulie 2019






Descoperiri medievale timpurii din Maramureș




Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș 


Baia Mare 


3 iulie 2019 




    Începând cu data de 3 iulie 2019, la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș pot fi vizitate patru expoziții tematice, una din acestea fiind Descoperiri medievale timpurii din Maramureș, descoperiri arheologice din județul Maramureș care au scos la iveală pentru perioada medieval timpurie în special așezări. Astfel au fost marcate pe hartă așezări rurale încadrate în secolele VII - IX, la Bozânta Mică, Boiu Mare, Chechiș, Crăciunești, Lăpușel, Mesteacăn, Oarța de Jos, Prislop, Tisa și Vălenii Șomcutei. 
     Asemenea așezări sunt caracterizate prin locuințe cvasi-pătrate, cu sau fără vatră de foc, materialul de construcție fiind lemnul, lutul și paiele sau stuful. În apropierea locuințelor erau construite anexe gospodărești și fântâni. Așezările erau situate de-a lungul văilor, iar numărul considerabil de greutăți de la plasele de pescuit demonstrează principala ocupație a locuitorilor pescuitul. Muzeul Județean de Istorie și Arheologie deține în cadrul colecțiilor sale piese din descoperiri aparținând și județului Satu Mare printre care se numără cele de la Berea, Culciu Mare și Foeni. Piesele expuse în cadrul expoziției sunt reprezentative pentru epoca medieval timpurie definind aspecte legate de viața locuitorilor din aceste zone.
    Vă așteptăm cu drag să vizitați expozițiile noastre de marți până duminică, între orele 
10:00 – 17:00 la sediul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Oaspeți moscoviți...




Lumea și noi...


Teatrul Mic Academic de Stat Moscova




V. D. Doronin (Nikita) și I. N. Burghina (Marina)
într-o scenă din Puterea întunericului.







I. V. Ilinski (Akim) și V. D. Doronin (Nikita) 
într-o scenă din Puterea întunericului.


E. M. Șatrova în rolul Matrena din Puterea întunericului.


V. N. Pașenaia în piesa Cuibul de piatră.


Articol publicat în Revista Scena și Ecranul, Nr. 8. Aprilie 1958.
Pe copertă: I. M. Jarov în rolul Mitrici din Puterea întunericului de L. N. Tolstoi.



Ziua Cetății Zânelor




Covasna 


ediția a IV-a, 6 iulie 2019




    Asociația Culturală Cetatea Dacică – Valea Zânelor are plăcerea de a vă invita să participați la Ziua Cetății Zânelor, ediția a IV-a, eveniment organizat în colaborare cu Primăria Orașului Covasna și Casa Orășenească de Cultură Covasna, în data de 6 iulie 2019, începând cu ora 10:30, la Casa Nedeii din Valea Zânelor, orașul Covasna.
    Evenimentul se bucură de sprijinul partenerilor: Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Asociația Cultural – Creștină Justinian Teculescu, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Covasna, Federația Română de Oină și Asociația Română a Jocurilor și Sporturilor Tradiționale.
Vă așteptăm cu drag alături de noi!

Povești românești - Ilustrație de carte




Muzeul Casa Mureșenilor 


Brașov 


1 - 12 iulie 2019





Sibiu 100




Muzeul Național al Banatului 


Timișoara 


4 iulie - 4 august 2019




    "După 100 de ani de la realizarea României Mari suntem în măsură să evaluăm aportul orașului Sibiu la realizarea acestui deziderat. Dacă ținem seama de pregătirea acestui eveniment și instituțiile românești care au funcționat în orașul de pe Cibin, începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, acestea și-au adus un aport esențial în realizarea Marii Uniri.
    După momentul 1 decembrie 1918 petrecut la Alba-Iulia, principalele instituții care aveau ca sarcină realizarea de facto a Unirii Transilvaniei, Banatului, Maramureșului și Crișanei. Aceasta a fost preluată de Consiliul Dirigent condus de Iuliu Maniu. În prima parte a existenței lui, decembrie 1918 – noiembrie 1919, sediul acestuia s-a stabilit la Sibiu, unde au funcționat și Resorturile componente. Acest organism cu puteri executive a reușit, într-o perioadă dificilă, să introducă ordinea și să realizeze tranziția către noul stat. În acest demers a fost secondat, pentru scurtă perioadă, de Marele Sfat Național Român, care și-a desfășurat activitatea tot la Sibiu.
     Elementul de modernitate al expoziției vine din combinarea fotografiilor vechi, realizate de Emil Fischer la începutul secolului XX, cu fotografii din perioada contemporană, realizate de Adrian Luca în 2018, dar, în același timp, și picturi realizate de membrii Asociației Brukenthal von Studio: Ilie Mitrea, Ioan Muntean, Andrei Popa și Cătălin Precup. Demersul de față prezintă clădirile în care au funcționat aceste instituțiile Consiliului Dirigent, subliniind și schimbările prin care au trecut ele în ultimii 100 de ani. Nu au fost uitate nici clădirile unde au funcționat ASTRA, Partidul Național Român din Transilvania, dar nici străzile sau panoramele orașului care surprind, adesea, viața cotidiană de la mijlocul secolului al XX-lea și din cea contemporană. Considerăm că astfel de abordări sunt necesare în momentele aniversare, deoarece – deseori – uităm faptul că evenimentele se petrec nu numai într-un spațiu temporal, ci și într-unul spațial”, a declarat Adrian Luca, curator al expoziției.
    Expoziția este organizată în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal și Asociația Brukenthal von Studio. Lucrările pot fi admirate în perioada 4 iulie – 4 august 2019, de marți până duminică, între orele 10:00 – 18:00. Vă așteptăm cu drag!

Unchiul Vania




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Studioul Institutului de Teatru I. L. Caragiale




Unchiul Vania (Mihai Dogaru) și Elena Andreevna (Vera Lazăr).
Premieră: 25 decembrie 1958.









Scenă din spectacol.


Articol publicat în Revista Scena și Ecranul, Nr. 8. Aprilie 1958.