miercuri, 12 iunie 2019

Pasărea furtunii
De pe ecranele cinematografelor de-odinioară 


Cinemateca
Premieră: 27 iunie 1957.
Mircea Albulescu (Adam Jora).
Margareta Pogonat (Uliana).Articol publicat în Revista Scena și Ecranul, Nr. 7. Decembrie 1956.
Consemnare publicată în Revista Scena și Ecranul, Nr. 7. Aprilie 1957.


Apele minerale din estul Transilvaniei
Asociația Cultural-Creștină Justinian Teculescu 


Covasna 


iunie - august 2019

    Expoziţia Apele minerale din estul Transilvaniei (Exploatarea apei minerale şi industria balneară în secolul al XIX-lea şi prima jumătate a secolului al XX-lea în zona Harghita-Covasna), reunește, pe 18 placate A0, documente şi imagini din perioada 1773-1948 referitoare la folosirea apelor minerale, din spaţiul geografic abordat, pentru consum şi în scop curativ şi referitoare la staţiunile Borsec, Tuşnad, Homorod, Iacobeni, Vâlcele, Covasna, Malnaş, Balvanyos, Şugaş, reprezentări cartografice şi grafice (aria de răspândirea a apelor minerale, circulaţia apei în sol şi formarea apelor minerale, dispozitive de captare etc), etichete de apă minerală, cărţi poştale, vederi şi fotografii din spațiul temporar la care face referire. 
   De asemenea, fiecare subtemă cuprinde şi o componentă informaţională-text (ce sunt apele minerale, cum se formează, aria de răspândire, modul de exploatare etc; scurte descrieri ale staţiunilor balneare).

Melodii...Melodii...Melodii...
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Ansamblul de Estradă al R. P. R.Articol publicat în Revista Scena și Ecranul, Nr. 4. 1 noiembrie 1956.


Muzeul Național de Istorie a Moldovei. Prezent și perspective
Conferințele de joi 


Mariana Vasilache-Curoșu 


Muzeul Municipiului București 


20 iunie 2019
   Muzeul Municipiului București vă invită la conferința Muzeul Național de Istorie a Moldovei. Prezent și perspective, susținută de Mariana Vasilache-Curoşu, director adjunct al Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei.
   Evenimentul are loc joi, 20 iunie 2019, ora 17:00, la Palatul Suțu (Bd. Ion C. Brătianu nr. 2).
   "Voi vorbi despre tot ceea ce înseamnă Muzeul Național de Istorie a Moldovei: cea mai frumoasă clădire aflată chiar în inima Chișinăului, istoria înființării și creșterii sale, muzeul cu cel mai mare și variat patrimoniu, locul care reunește în cadrul evenimentelor pe care le organizează și găzduiește cel mai variat public. Mai multe pagini vor fi dedicate prezentării colecțiilor sale și proiectelor editoriale. Desigur, expozițiile organizate în colaborare cu multe muzee europene, și nu doar, vor solicita atenția publicului pentru puțin timp. Sper să reușesc să transpun în acea prezentare toată dragostea pe care o port acestui loc și să fac curioasă cât mai multă lume, s-o fac să-și dorească să vină la Chișinău și să descopere personal toate secretele pe care le păstrează cel mai tânăr muzeu național din țară dar, totodată, cel mai frumos” - Mariana Vasilache-Curoşu.
Coordonator: Cătălin D. Constantin.
Intrare - 10 lei. Prețul biletului include vizitarea expozițiilor deschise la Palatul Suțu, 
în termen de 30 de zile de la cumpărarea biletului.

Prezențe românești peste hotare
Arta plastică contemporană românească
Ion Nicodim. Foto: Evz

Grupaj publicat în Revista Arta plastică, Nr. 5. Mai 1968.Improvești
Lansare de carte 


Laura Grunberg 


Muzeul Național al Literaturii Române, București 


15 iunie 2019
    Sâmbătă, 15 iunie 2019, la ora 11:00, la sediul MNLR din Strada Nicolae Crețulescu 8, scriitoarea Laura Grünberg și ilustratoarea Bilyana Velikova vă așteaptă la o întâlnire moderată de Vasile Ernu.
    Oricât de frumoase și de neuitat ar fi poveștile cu Harap-Alb sau cu Cenușăreasa, să știți că sunt unii copii mai îndărătnici, care nici nu vor să audă de așa ceva când vine vremea să meargă la culcare.
   Păi, nu-i mai distractiv să asculți povești nou-nouțe, proaspăt născocite de mama sau de tata numai și numai pentru tine? Povești cu o pană, cu un fulg roșu, cu băț peste băț sau cu mai știu eu ce alte năzdrăvănii?
   O carte în care lucrurile mici, hazlii, firești care ne înconjoară pătrund în lumi fantastice și țes povești.
    Laura Grünberg este scriitoare, membră a Uniunii Scriitorilor din România şi co-fondatoare a Asociaţiei De Basm (Asociaţia Scriitorilor de Literatura pentru Copii şi Adolescenţi din România). A publicat o serie de cărţi pentru copii: Istorie cu copii şi Pârş, mâță, frunză de gutuie (Editura Compania, 2007); Povestea unui Gând Strănutat (Editura Paralela 45, 2011); Să creştem mici. Carte pentru cei mici care trebuie neapărat citită de cei mari (Editura Arthur, 2014). Este autoarea multor poveşti apărute în diverse volume colective sau reviste pentru copii (Bukătăria de texte şi imagini; volumele din colecţia Cărţile mele, Editura Arthur; revista Fabulafia). Este co-autor la volumul colectiv Nesupusele. 100 de femei pentru 100 de ani de Românie modernă, 2018, Editura Univers. Când nu scrie cărţi pentru copii Laura Grünberg este profesoară la Facultatea de Sociologie, Universitatea din Bucureşti, face activism în domeniul drepturilor femeilor, scrie prin reviste pentru oameni mari, joacă tenis sau merge la ski.
   Bilyana Velikova (1992, Ruse, Bulgaria) a absolvit în 2015 Facultatea de Arte Decorative și Design din cadrul Universității Naționale de Arte din București. Pentru lucrarea de licență a ales să facă designul și ilustrațiile pentru cartea Povestiri de pe Calea Moșilor, de Adina Popescu. În prezent este masterand în cadrul Universității de Arte și lucrează în domeniul design-ului grafic și al ilustrației.
Intrarea este liberă.

Într-un ceas bun!
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Muncitoresc C.F.R.Maestrul Ion Manolescu împărtășind din experiența sa tinerilor interpreți ai piesei. Articol publicat în Revista Scena și Ecranul, Nr. 4. 1 noiembrie 1956.Premieră: 26 octombrie 1956.
Arta de a dărui: Picasso, Matisse, Dali, Klimt
Muzeul Național Brukenthal 


Sibiu 


14 iunie - 30 august 2019

Perioada: 14 iunie – 30 august 2019
Vernisaj: Vineri, 14 iunie, ora 12:30
Curator: dr. Alexandru Constantin Chituță
Organizator: Colecția George Șerban

Text oferit de curator:
    Organizată sub genericul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu Arta de a dărui, expoziția găzduită de Muzeul Național Brukenthal adună laolaltă lucrări de grafică și litografii semnate de patru mari artiști ai lumii: Picasso, Matisse, Dali și Klimt. 
    Artele sunt buni traducători culturali, ele pun în pagină experiențe comune, gânduri, preocupări, interese și, prin aceasta, aduc oamenilor darul apropierii. Arta și spectacolul pot fi chei de înțelegere a lumii de azi, a noii noastre sensibilități, ele deschid drumul spre reala acceptare a diferențelor, a Celuilalt. Altfel spus, ele sunt o fereastră deschisă spre toleranță.
    Cuprinsă în programul FITS 2019, expoziția Arta de a dărui: Picasso, Matisse, Dali și Klimt, evidențiază totodată rolul colaborării inter-instituționale precum și colaborarea cu colecționari privați.
Cele 42 de lucrări expuse provin din colecția avocatului George Șerban.

Ziua Porților Deschise
Aerodromul Boboc 


29 iunie 2019


Recomandat de George Enescu...
Mîndru Katz (1925 - 1978)


Articol publicat în Revista Teatru și Muzică, Nr. 1. 1955.

Articol publicat în Revista Scena și Ecranul, Nr. 3. Februarie 1957.


Articol publicat în Revista Flacăra, Nr. 16. 18 aprilie 1959.

***Mai multe despre acest pianist puteți afla și de aici:  Wikipedia