miercuri, 12 iunie 2019

Pasărea furtunii
De pe ecranele cinematografelor de-odinioară 


Cinemateca
Premieră: 27 iunie 1957.
Mircea Albulescu (Adam Jora).
Margareta Pogonat (Uliana).Articol publicat în Revista Scena și Ecranul, Nr. 7. Decembrie 1956.
Consemnare publicată în Revista Scena și Ecranul, Nr. 7. Aprilie 1957.


Apele minerale din estul Transilvaniei
Asociația Cultural-Creștină Justinian Teculescu 


Covasna 


iunie - august 2019

    Expoziţia Apele minerale din estul Transilvaniei (Exploatarea apei minerale şi industria balneară în secolul al XIX-lea şi prima jumătate a secolului al XX-lea în zona Harghita-Covasna), reunește, pe 18 placate A0, documente şi imagini din perioada 1773-1948 referitoare la folosirea apelor minerale, din spaţiul geografic abordat, pentru consum şi în scop curativ şi referitoare la staţiunile Borsec, Tuşnad, Homorod, Iacobeni, Vâlcele, Covasna, Malnaş, Balvanyos, Şugaş, reprezentări cartografice şi grafice (aria de răspândirea a apelor minerale, circulaţia apei în sol şi formarea apelor minerale, dispozitive de captare etc), etichete de apă minerală, cărţi poştale, vederi şi fotografii din spațiul temporar la care face referire. 
   De asemenea, fiecare subtemă cuprinde şi o componentă informaţională-text (ce sunt apele minerale, cum se formează, aria de răspândire, modul de exploatare etc; scurte descrieri ale staţiunilor balneare).

Melodii...Melodii...Melodii...
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Ansamblul de Estradă al R. P. R.Articol publicat în Revista Scena și Ecranul, Nr. 4. 1 noiembrie 1956.


Muzeul Național de Istorie a Moldovei. Prezent și perspective
Conferințele de joi 


Mariana Vasilache-Curoșu 


Muzeul Municipiului București 


20 iunie 2019
   Muzeul Municipiului București vă invită la conferința Muzeul Național de Istorie a Moldovei. Prezent și perspective, susținută de Mariana Vasilache-Curoşu, director adjunct al Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei.
   Evenimentul are loc joi, 20 iunie 2019, ora 17:00, la Palatul Suțu (Bd. Ion C. Brătianu nr. 2).
   "Voi vorbi despre tot ceea ce înseamnă Muzeul Național de Istorie a Moldovei: cea mai frumoasă clădire aflată chiar în inima Chișinăului, istoria înființării și creșterii sale, muzeul cu cel mai mare și variat patrimoniu, locul care reunește în cadrul evenimentelor pe care le organizează și găzduiește cel mai variat public. Mai multe pagini vor fi dedicate prezentării colecțiilor sale și proiectelor editoriale. Desigur, expozițiile organizate în colaborare cu multe muzee europene, și nu doar, vor solicita atenția publicului pentru puțin timp. Sper să reușesc să transpun în acea prezentare toată dragostea pe care o port acestui loc și să fac curioasă cât mai multă lume, s-o fac să-și dorească să vină la Chișinău și să descopere personal toate secretele pe care le păstrează cel mai tânăr muzeu național din țară dar, totodată, cel mai frumos” - Mariana Vasilache-Curoşu.
Coordonator: Cătălin D. Constantin.
Intrare - 10 lei. Prețul biletului include vizitarea expozițiilor deschise la Palatul Suțu, 
în termen de 30 de zile de la cumpărarea biletului.

Prezențe românești peste hotare
Arta plastică contemporană românească
Ion Nicodim. Foto: Evz

Grupaj publicat în Revista Arta plastică, Nr. 5. Mai 1968.Improvești
Lansare de carte 


Laura Grunberg 


Muzeul Național al Literaturii Române, București 


15 iunie 2019
    Sâmbătă, 15 iunie 2019, la ora 11:00, la sediul MNLR din Strada Nicolae Crețulescu 8, scriitoarea Laura Grünberg și ilustratoarea Bilyana Velikova vă așteaptă la o întâlnire moderată de Vasile Ernu.
    Oricât de frumoase și de neuitat ar fi poveștile cu Harap-Alb sau cu Cenușăreasa, să știți că sunt unii copii mai îndărătnici, care nici nu vor să audă de așa ceva când vine vremea să meargă la culcare.
   Păi, nu-i mai distractiv să asculți povești nou-nouțe, proaspăt născocite de mama sau de tata numai și numai pentru tine? Povești cu o pană, cu un fulg roșu, cu băț peste băț sau cu mai știu eu ce alte năzdrăvănii?
   O carte în care lucrurile mici, hazlii, firești care ne înconjoară pătrund în lumi fantastice și țes povești.
    Laura Grünberg este scriitoare, membră a Uniunii Scriitorilor din România şi co-fondatoare a Asociaţiei De Basm (Asociaţia Scriitorilor de Literatura pentru Copii şi Adolescenţi din România). A publicat o serie de cărţi pentru copii: Istorie cu copii şi Pârş, mâță, frunză de gutuie (Editura Compania, 2007); Povestea unui Gând Strănutat (Editura Paralela 45, 2011); Să creştem mici. Carte pentru cei mici care trebuie neapărat citită de cei mari (Editura Arthur, 2014). Este autoarea multor poveşti apărute în diverse volume colective sau reviste pentru copii (Bukătăria de texte şi imagini; volumele din colecţia Cărţile mele, Editura Arthur; revista Fabulafia). Este co-autor la volumul colectiv Nesupusele. 100 de femei pentru 100 de ani de Românie modernă, 2018, Editura Univers. Când nu scrie cărţi pentru copii Laura Grünberg este profesoară la Facultatea de Sociologie, Universitatea din Bucureşti, face activism în domeniul drepturilor femeilor, scrie prin reviste pentru oameni mari, joacă tenis sau merge la ski.
   Bilyana Velikova (1992, Ruse, Bulgaria) a absolvit în 2015 Facultatea de Arte Decorative și Design din cadrul Universității Naționale de Arte din București. Pentru lucrarea de licență a ales să facă designul și ilustrațiile pentru cartea Povestiri de pe Calea Moșilor, de Adina Popescu. În prezent este masterand în cadrul Universității de Arte și lucrează în domeniul design-ului grafic și al ilustrației.
Intrarea este liberă.

Într-un ceas bun!
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Muncitoresc C.F.R.Maestrul Ion Manolescu împărtășind din experiența sa tinerilor interpreți ai piesei. Articol publicat în Revista Scena și Ecranul, Nr. 4. 1 noiembrie 1956.Premieră: 26 octombrie 1956.
Arta de a dărui: Picasso, Matisse, Dali, Klimt
Muzeul Național Brukenthal 


Sibiu 


14 iunie - 30 august 2019

Perioada: 14 iunie – 30 august 2019
Vernisaj: Vineri, 14 iunie, ora 12:30
Curator: dr. Alexandru Constantin Chituță
Organizator: Colecția George Șerban

Text oferit de curator:
    Organizată sub genericul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu Arta de a dărui, expoziția găzduită de Muzeul Național Brukenthal adună laolaltă lucrări de grafică și litografii semnate de patru mari artiști ai lumii: Picasso, Matisse, Dali și Klimt. 
    Artele sunt buni traducători culturali, ele pun în pagină experiențe comune, gânduri, preocupări, interese și, prin aceasta, aduc oamenilor darul apropierii. Arta și spectacolul pot fi chei de înțelegere a lumii de azi, a noii noastre sensibilități, ele deschid drumul spre reala acceptare a diferențelor, a Celuilalt. Altfel spus, ele sunt o fereastră deschisă spre toleranță.
    Cuprinsă în programul FITS 2019, expoziția Arta de a dărui: Picasso, Matisse, Dali și Klimt, evidențiază totodată rolul colaborării inter-instituționale precum și colaborarea cu colecționari privați.
Cele 42 de lucrări expuse provin din colecția avocatului George Șerban.

Ziua Porților Deschise
Aerodromul Boboc 


29 iunie 2019


Recomandat de George Enescu...
Mîndru Katz (1925 - 1978)Articol publicat în Revista Scena și Ecranul, Nr. 3. Februarie 1957.

***Mai multe despre acest pianist puteți afla și de aici:  Wikipedia

Haiku...
Prezențe românești peste hotare 


Ion Codrescu 


Paris, Franța 


14 - 15 iunie 2019

Exponatul lunii iunie
Muzeul Civilizației Dacice și Romane 


Deva 


iunie 2019

    Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, propune publicului, în cadrul Proiectului Exponatul lunii, luna iunie 2019, o nouă piesă din patrimoniul istoric muzeistic.
    Este vorba despre un obiect textil, o eșarfă de culoare galbenă, donată instituției muzeale în anul 1976 de Valeriu Pascu. Acesta a purtat eșarfa cu ocazia unui zbor demonstrativ pe care Aurel Vlaicu l-a efectuat în Orăștie în vara anului 1912, la puțin timp după succesul înregistrat la mitingul aviatic de la Aspern (Austria), potrivit dr. Daniel Iancu, Cercetător Științific III, Secția de Istorie și Artă din cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.
   Valeriu Pascu, unul din personajele centrale ale Marii Uniri din 1918, a făcut Muzeului din Deva o donație consistentă, o parte a acesteia fiind valorificată de către instituția noastră în Anul Centenarului Marii Uniri.
   Textul documentului Din amintirile unui participant. Mențiune, aflat în patrimoniul muzeal din Deva, donat, împreună cu eșarfa și a cărui copie este pusă acum la dispoziția publicului de către dr. Daniel I. Iancu Cercetător Științific III, Secția de Istorie și Artă din cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, conține următoarele rânduri scrise de Valeriu Pascu, cu referire la obiectul expus.
    "La marele succes aviatic de la Viena, pe câmpul de la Aspern, lui Aurel Vlaicu i s-au atribuit prin juriu patru premii clasa I și II. Mitingul a avut loc la data de 23-27 iunie 1912.
După miting în drum spre București – călătorind cu trenul – eroul nostru s-a oprit la Orăștie, unde la începutul lunei iulie s-a organizat un miting aviatic în prezența a mii și mii de oameni.
    Startul s-a făcut de pe Dealul Mic, peste drum de cazarma militară de la șoseaua spre Deva.
Vlaicu și-a luat sborul cu ușurința unui gândac, parcurgând distanța survolând orașul îndirecția spre satul Binținț, plutind din văzduh peste sat și casa părintească.
    După aterizare pe Dealul Mic, Vlaicu a fost ovaționat ca un erou scump al neamului. Țărani și orășeni în haine de sărbătoare l-au aclamat la plecarea lui din oraș în drum spre București.
Eșarfa galbenă alăturată am purtat-o ca una din culorile noastre naționale, alți demonstranți au purtat eșarfe roșii respectiv albastre. București 20 ianuarie 1976. Valeriu Pascu".
   Piesa poate fi văzută, în spațiul special amenajat și dedicat proiectului Exponatul Lunii, din holul Castelului Magna Curia, pe tot parcursul lunii iunie 2019, de marți până duminică, între orele 10:00-18:00.
Vă așteptăm cu drag!

Zilele Croației la București
Muzeul Național al Literaturii Române 


București 


ediția a II-a, 26 iunie 2019

Despot Vodă
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Armatei
Aurel Athanasescu (Lăpușneanu) și Aglaia Metaxa (Rucsandra Doamna).
Premieră: 17 mai 1956.
C. Ramadan (Ciubăr-Vodă) și G. Demetru (Despot).


Consemnare publicată în Revista Scena și Ecranul, Nr. 2. 15 Septembrie 1956.


Pe simezele ieșene - Promoția 1969 - 50 de ani
Arta plastică contemporană românească 


Galeriile de Artă Dan Hatmanu, Iași 


11 iunie - 5 iulie 2019

 


***