joi, 6 iunie 2019

Repetabila povară...




România de-altădată





***Articol publicat în Ziarul Viitorul de vineri, 25 iunie 1920.

Micul Picasso - Cubiștii/Impresioniștii




Muzeul Conacul Bellu 


Urlați 


8 - 9 iunie 2019





...din Basarabia...




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Național Chișinău, Teatrul Național Cernăuți




Foto: Wikipedia







Capitol publicat în Istoria teatrului în România,
volumul al III-lea (1919 - 1944), 1973.



Anunțuri publicate în Ziarul Sfatul Țării, Chișinău, de miercuri, 10 martie 1920.



Oameni din București. Orașul și chipul nostru




Muzeul Municipiului București 


27 iunie 2019 - 30 ianuarie 2020




    Muzeul Municipiului București vă invită joi, 27 iunie 2019, ora 18:00, la vernisajul expoziției tematice Oameni din București. Orașul și chipul nostru, eveniment care va avea loc la Palatul Suțu (Bd. I.C. Brătianu nr. 2).
    Chipul uman este asemenea unui muzeu personal care aparține și orașului în care trăim. Felul cum arătăm în copilărie și maturitate, reflectă, dincolo de ontogenie și alte determinări culturale, spațiul în care trăim. Cu alte cuvinte, muzeul nostru personal își rearanjează exponatele în funcție de "vizitatori” (istorie și ideologii), dar și de activitatea constantă de "redecorare” (schimbările spațiului urban din jurul nostru). De aceea, noua expoziție tematică va conține imagini-portret ale unor bucureșteni care au trăit în orașul nostru din secolul al XVIII-lea până în prezent.
    Vizitatorii vor remarca felul în care, în interiorul generațiilor s-au creat vase comunicante, de trăsături sufletești și implicit de fizionomie, specifice unor profesii cu un câmp divers de activitate: militari, negustori-investitori, medici, avocați, pedagogi.
   Noua expoziție, ce va putea fi vizitată la Palatul Suțu, oferă imagini-portret ale unor bucureșteni care au trăit în acest oraș din secolul al XVIII-lea până în prezent, cu ajutorul patrimoniului deținut de Muzeul  Municipiului București. Întreaga varietate de obiecte care păstrează memoria unui portret - fresce, tablouri, fotografii, litografii, numismatică, paranumismatică - este pusă în valoare și prezentată publicului. Ca o surpriză, vizitatorul de astăzi va fi invitat să completeze ei însuși panoplia acestei frumoase povești despre noi, fotografiindu-se în spațiul expozițional, astfel încât și memoria lui să fie păstrată în memoria celor care ne vor căuta peste trecerea anilor.

Cu obiectivul fotografic prin ateliere




Arta plastică contemporană românească




Gheorghe I. Stănescu - Dante (bronz).


Francisc Deak - Sărbătoare (gravură pe metal).


Petre Balogh - Motiv figurativ (lemn).


Peterfy Laszlo - Compoziție (ulei).


Zolcsak Sandor - Portretul actriței Szekely Ana (ulei).


Dimitrie Gavrileanu - Amintiri din Voroneț (ulei).


Maria Lazăr - Concert (ulei).


Ioan Petrovici - Podul (tuș și acuarelă).


Maria Popa Georgescu - Valea Jiului (litografie).


Călin Alupi - Portret ăn albastru - studentă (ulei).


Rubrică publicată în Revista Arta plastică, nr. 10. Octombrie 1966.


Mihai Horea - Compoziție (ulei).


Nicolae Constantin - Șahiști (ulei).


Francisc Bartok - Tînăr șezînd (ulei).


Adrian Podoleanu - Vase și ulcele (ulei).


Silvia Radu - Sărbătoare (piatră).


Pavel Ilie - Șantier în Orașul Gheorghe Gheorghiu-Dej (ulei).


Hunyadi Laszlo - tors (marmură).


Mircea Ionescu - Compoziție (ulei).


Kulcsar Bela - Portret (marmură).


Ion Neagoe - Portret de fată (ulei).


Gheorghe Maftei - Figură (ulei).


Bartha Bela - Pe malul apei (ulei).


Ion Petrovici - Peisaj (tuș).


Simon Endre - Ilustrație la nuvela Îțic Ștrul, dezertor de Liviu Rebreanu.


Rubrică publicată în Revista Arta plastică, nr. 11. Noiembrie 1966.



Rânduiala săsească




Muzeul Municipal Mediaș 


7 iunie - 4 octombrie 2019




    Primăria Municipiului Mediaș, în parteneriat cu Complexul Național Muzeal Astra, organizează, în perioada 7 iunie – 4 octombrie 2019, expoziția Rânduiala săsească în incinta Muzeului Municipal Mediaș.
    Expoziția Rânduiala săsească reflectă o imagine a comunității săsești de odinioară create prin regulile ce le ordonau atât viața privată cât și pe cea ecleziastică. În prim-plan este evidențiat ansamblul arhitecturii tipice satului săsesc, cu biserica, școala și casa parohială care dominau așezarea, cu gospodăriile ordonate de-a lungul drumurilor.
    Printre bunurile culturale selectate spre a fi expuse se numără piese de port popular, textile de interior precum și piese de mobilier pictat. Expoziţia este completată prin imagini sugestive selectate din arhiva Muzeului ASTRA şi prin texte bilingve.
    Astfel avem plăcerea şi onoarea de a vă invita vineri, ora 17:00, la vernisajul expoziției care va avea loc la sediul Muzeului Municipal Mediaș.

Episcop Partenie Clinceni – ctitor în Dobrogea de Nord




Biblioteca Județeană Panait Cerna 


Tulcea 


7 iunie 2019





    Cu prilejul proclamării anului 2019 ca An omagial al Satului românesc în Patriarhia Română, Episcopia Tulcii în parteneriat cu Arhiepiscopia Dunării de Jos și cu Biblioteca Județeană Panait Cerna, Tulcea vernisează vineri, 7 iunie 2019, în foaierul Bibliotecii Județene Panait Cerna Tulcea expoziția Episcop Partenie Clinceni – ctitor în Dobrogea de Nord.
    Expoziția este alcătuită din 40 de panouri foto-documentare care sintetizează și ilustrează prin imagini bisericile din județul Tulcea la anul 1901 începute a se construi sub episcopul Partenie Clinceni de la Dunărea de Jos, care împreună cu membrii Casei Regale a României a demarat proiectul grandios de re-românizare a Dobrogei după Tratatul de la Berlin 1878).
    Alături de aceste noi ctitorii, se găsesc fotografiate în paralel și vechile biserici din județul Tulcea din perioada dominației otomane asupra Dobrogei.
    Expoziția este îmbogățită cu documente, cărți, obiecte de cult și fotografii din perioada secolelor XIX-XXI, provenite din colecțiile Episcopiei Tulcii, ale Bibliotecii Județene Panait Cerna și din colecții parohiale.

Instituție creată pe lângă Liga Culturală




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Popular




Ion Manolecu,
desen de I. Ross (Colecția I. Ross).




Capitol publicat în Istoria teatrului în România,
volumul al III-lea (1919 - 1944), 1973.



Consemnări publicate în Ziarul Viitorul de marți, 28 octombrie 1924.


Consemnare publicată în Ziarul Aurora de luni, 11 octombrie 1926.


Consemnare publicată în Revista Universul Literar,
Nr. 37, de sâmbătă, 16 septembrie 1939.

Exponatul lunii




Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I 


București 


iunie 2019




   Anul acesta, Ziua Înălțării Domnului și Ziua Eroilor se serbează în luna iunie. De aceea, Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I dedică Exponatul lunii acestui moment, prin expunerea partiturii originale a Imnului Sacru închinat memoriei Eroului Necunoscut, libretul Imnul Eroului Necunoscut și medalia 80 de ani de la înființarea Instituției Eroului Necunoscut.
   Muzica acestui cântec a fost scrisă, probabil, în anul 1919, de către locotenent-colonelul Ioan Vlăduță, Inspector General al Muzicilor Militare, versurile fiind scrise, ulterior, de Zoe Angelescu-Iașu.
    Partitura originală a aparținut generalului Ernest Broșteanu, primită în semn de profundă considerațiune din partea compositorului, fapt consemnat în dedicația dată de locotenent-colonelul Ioan Vlăduță.