marți, 4 iunie 2019

Romanțioșii




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Ion Creangă




Program sub formă de afiș pliabil.
Premieră: 19 februarie 1989.

























O vedere a Parcului Bibescu




Fotoexpoziție 


Parcul Nicolae Romanescu, Craiova 


3 - 9 iunie 2019




    Fotoexpoziția O vedere a Parcului Bibescu - Craiova surprinde aspecte din momentul transformării Grădinii Bibescu într-un monument de arhitectură peisageră.
    Lucrările de amenajare a Parcului Bibescu s-au desfășurat între anii 1901-1903, după proiectul arhitectului peisagist francez Édouard Redont, proiect ce a câștigat medalia de aur la Expoziția Internațională de la Paris, 1900.
    Imaginat și construit ca un "tablou romantic” – un castel în ruină, poduri și podețe, cascade și imitații de stânci, parcul a fost conceput atât ca un spațiu public de promenadă, de loisir, cât și pentru sport.
    Secvențele ilustrate în cadrul fotoexpoziției se regăsesc în Albumul Ville de Craiova – Parc Bibesco – Description générale du parc oferit de É. Redont primarului Nicolae P. Romanescu. Albumul cu dedicație, publicat în anul 1904, face parte din colecțiile Muzeului Olteniei, Fondul Romanescu.
   Fotoexpoziția este parte a manifestărilor dedicate Zilelor Craiovei și poate fi vizitată în perioada 3 – 9 iunie 2019, între orele 10:00 -17:00.

Imperiul fără de sfârșit




Lansare de carte 


Yi-In-hwa 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


5 iunie 2019




    Editura Humanitas Fiction vă invită miercuri, 5 iunie, ora 19:00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr. 38) la o seară coreeană dedicată lansării romanului 
Imperiul fără de sfârșit de Yi In-hwa, bestseller Bookfest 2019, recent apărut în colecția Raftul Denisei, coordonată de Denisa Comănescu.
    Vor vorbi despre roman lect. dr. Diana Yuksel, traducătoarea romanului, lect. dr. Mugur Zlotea de la Departamentul de Limbi și Literari Orientale a Facultății de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea din București și Nona Rapotan, editor coordonator Bookhub.ro. Moderatorul evenimentului va fi Denisa Comanescu, director general al Editurii Humanitas Fiction.
    În partea a doua a evenimentului, plecând de la tematica romanului, vom discuta despre simbolurile și semnificațiile costumelor tradiționale coreene.
    Comparat cu Numele trandafirului, romanul istoric multipremiat Imperiul fără de sfârșit a fost vândut într-un milion de exemplare numai în Coreea de Sud și a fost ecranizat de Park Jong-won în 1995.
Accesul la eveniment este gratuit în baza unei rezervări prin eventbook.

Români şi bulgari în războiul din 1877-1878




Muzeul Județean Teohari Antonescu 


Giurgiu 


6 iunie 2019




    Muzeul Judeţean Teohari Antonescu Giurgiu vă invită de Ziua Eroilor joi, 6 iunie 2019, de la orele 13:00, la vernisajul expoziţiei Români şi bulgari în războiul din 1877-1878, o expoziţie realizată în colaborare cu Arhivele Naţionale ale României şi Bulgariei şi care, în colaborare cu Asociaţia Euroregiunea Danubius a fost expusă şi la Muzeul Regional de Istorie din Ruse, începând cu 1 martie 2019.
    Aşteptăm publicul giurgiuvean, dornic de noutăţi istorice, să vină în număr cât mai mare. Intrarea este liberă!
La vernisaj vor participa şi specialişti de la Muzeul Regional de Istorie din Ruse.

Ziua Rusiei la muzeu




Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti 


București 


ediția a II-a, 8 iunie 2019





În prag de război...




De pe ecranele cinematografelor de-odinioară 


Cinemateca















***Culese din Ziarul Timpul de joi, 24 august 1939.


Exponatul lunii iunie




Muzeul Național al Banatului 


Timișoara 


iunie 2019





    Exponatul lunii iunie este o figurină ecvestră din teracotă ce datează din Epoca Arhaică (secolul al VI-lea a. Chr.), astfel de piese fiind folosite probabil ca ofrande depuse în sanctuare.
Piesa este decorată cu un model geometric pictat cu roșu și negru, precum și două stele cu câte opt raze. Gâtul calului este ușor disproporționat fiind mai înalt decât ar fi fost necesar, aplatizat și puțin arcuit.
    Statueta face parte dintr-o colecție de obiecte antice din Cipru descoperite de Luigi Palma di Cesnola (1832-1904, un soldat italiano-american, diplomat și arheolog amator) în urma săpăturilor întreprinse la Kourion. Ea a ajuns în patrimoniul muzeului după ce, în 1889, Ormós Zsigmond, jurist, politician, scriitor, colecționar de artă, importantă personalitate culturală a Banatului din sec. al-XIX-lea, o donează, împreună cu o serie de antichități achiziționate prin intermediul fostului consul italian în Timișoara, Cavaliere Francesco Lambertenghi.

Marea Unire în conștiința și istoriografia românească la un secol după




Interferențe culturale 


Petre Otu 


Cercul Militar Național, București 


6 iunie 2019





Pe simezele ieșene - Plastic




Arta plastică contemporană românească 


Cezarina Caloian 


Galeria Theodor Pallady, Iași 


1 - 10 iunie 2019





Limbajul cosmic al icoanelor pe sticlă




Muzeul Crama 1777 


Valea Călugărească 


7 iunie 2019




   Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova din Ploieşti, vă invită vineri, 7 iunie 2019, ora 11:00, la sediul secţiei sale Muzeul Crama 1777 din comuna Valea Călugărească, str. Valea Largă, nr. 139A, judeţul Prahova, să participaţi la vernisajul expoziţiei temporare itinerante Limbajul cosmic al icoanelor pe sticlă. Expoziţia este organizată în colaborare cu profesorii îndrumători şi elevii Colegiului de Artă Carmen Sylva din Ploieşti.
   Proiectul expoziţional aduce în atenţia publicului larg pictura pe sticlă, unul dintre cele mai originale meşteşuguri populare româneşti. Practicat în Transilvania în urmă cu aproape două sute de ani, acest meşteşug a contribuit la naşterea icoanei pe sticlă. Lucrată de ţăran şi destinată ţăranilor, icoana pe sticlă a fost în Transilvania o importantă Carte Sfântă. Icoanele pe sticlă erau nelipsite din casele ţărăneşti şi aveau, în trecut, rol protector împotriva bolilor şi calamităţilor naturale care ameninţau viaţa şi munca ţăranului.
    Caracteristica acestor icoane pe sticlă este introducerea, alături de tematica religioasă, a elementelor din viaţa înconjurătoare a oamenilor şi a motivelor populare româneşti.
    Expoziţia valorifică fondul de icoane pe sticlă al Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi talentul tinerilor artişti ce au zugrăvit în manieră proprie acest gen de artă populară românească.
    Vor expune elevi din clasa a IX-a B ai colegiului amintit, coordonaţi de doamnele profesoare Liliana Marin, Adriana Brăileanu şi Iulia Ignat. (Monica Cîrstea, muzeograf)

Acasă la Iorga




Muzeul Memorial Nicolae Iorga 


Botoșani 


5 iunie 2019






Salonul de literatură Junimea




Ionuț-Tiberiu Bălan 


Muzeul Mihai Eminescu, Iași 


6 iunie 2019




Poveste despre marionetă




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Țăndărică




Program sub forma unui afiș pliabil.
De unde și dificultatea scanării...
Partea a doua a anilor '80.