marți, 28 mai 2019

Patrimoniul preindustrial și industrial în România




Lansare de carte 


Wolker Wollmann


Casa Argintarului, Bistrița 


29 mai 2019




   Ajuns la cel de-al VII-lea volum, o adevărată enciclopedie a tehnicilor și evoluției industriilor de pe teritoriul țării, Patrimoniul preindustrial și industrial în România realizat de către Volker Wollmann, abordează diversele sectoare ale istoriei tehnicii de la industria extractivă și a prelucrării metalelor la industriile: chimică, alimentară, extractivă și producția de energie electrică. La acestea se adaugă patrimoniul industrial și preindustrial în sectorul materialelor de construcții, sticlei, textilelor pielăriei și industriei alimentare. În cadrul celor șase volume anterioare, Volker Wollmann valorifică documente importante referitoare la: transportul urban în comun, iluminatul public, cântare publice, poduri rutiere, construcții utilitare precum băile comunale, instalațiile și atelajele folosite de pompieri, fântânile și ceasurile publice, orologiile și cadranele solare, observatoarele astronomice.
   În cel de al VII-lea volum autorul tratează exhaustiv patrimoniul legat de industria cinematografică și a sălilor de cinema, a palatelor de poștă și de telefoane din România. Dincolo de repertorierea și descrierea obiectivelor inventariate și ilustrate exemplar, Wollmann insistă, ca de fiecare dată, asupra realizărilor tehnice deosebite și a necesității prezervării și valorificării creativității și inteligenței tehnice românești.
   După cum subliniază academicianul Dorel Banabic, președintele Secției de Științe Tehnice a Academiei Române "Printr-un efort deosebit, atât intelectual cât și fizic și financiar, depus pentru recuperarea acestui tezaur, dr. Wollmann a adus un extraordinar serviciu României, realizând de unul singur, printr-o muncă de o viață, ceea ce nu au realizat instituții întregi”.
    Vă invităm alături de noi, miercuri, 29 mai 2019, de la ora 13:00 la lansarea celui de al VII-lea volum al lucrării Patrimoniul preindustrial și industrial în România. Evenimetul se va desfășura la Casa Argintarului din strada Dornei, nr. 5, Bistrița.
Vă așteptăm cu drag!
Manager,
Alexandru Gavrilaș

Byzantium




Museikon, Alba Iulia 


29 mai - 5 iunie 2019





    Miercuri, 29 mai 2019, ora 18:00, la Museikon va avea loc vernisajul expoziției Byzantium. Expoziția găzduiește o serie de obiecte de cult bisericești, iar cu ocazia vernisajului cei prezenți vor putea asista și la un concert de muzică bizantină.
    Byzantium, eveniment desfășurat în perioada 29 mai – 5 iunie la Museikon, dar sub egida atemporalității, propune viziuni contemporane asupra Bizanțului, materializate prin intermediul diferitelor manifestări și reprezentații artistice și culturale, reunite la inițiativa lect. univ. dr. Sorin Albu pentru a aduce în atenția publicului o mică parte din frumusețea lumii bizantine.
   Școala de cultură și civilizație bizantină de la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și de la Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia deschide astfel privirea spre un orizont autentic. Căci ceea ce rămâne necuprins de ochii omenești, prin expoziția oferită publicului, poate fi pătruns de cântarea îngerească, prin imnurile ce vor putea fi audiate la vernisaj.
   Ne vom imagina așadar, cel puțin pentru o zi, 29 mai 2019, o Alba-Iulia bizantină, celebrând cei 566 de ani de la căderea cetății Constantinopolului, dar nu a civilizației bizantine.
   Acest moment va fi marcat, începând de la ora 9:00, de săvârșirea Sfintei Liturghii la Capela Facultății de Teologie din Alba-Iulia, iar de la ora 18:00 la Museikon, unde vă așteptăm pentru vernisaj și audierea ritmurilor de tradiție bizantină.

În vremuri dificile...




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Nostru





Dina Cocea în rolul titular din Anna Christie de E. O'Neill,
Teatrul Nostru, stagiunea 1944 - 1945 (Colecția Dina Cocea).




Dina Cocea și Chr. Etterle în Canalia de N. D. Cocea,
Teatrul Nostru, stagiunea 1943 - 1944 (Colecția Dina Cocea).



Jules Cazaban (Colecția J. Cazaban).


Dina Cocea și Tanți Cocea în Bărbatul de D. Amiel,
Teatrul Nostru, stgiunea 1941 - 1942 (Colecția Dina Cocea).

***




Capitole publicate în Istoria teatrului din România, vol. al III-lea (1919-1944), 1973.


Desen de Silvan.





Rememorare publicată în Almanahul Urzica Perpetuum Comic '85.
Decembrie 1984.


Anunț publicat în Ziarul Universul, nr. 106. Duminică, 16 aprilie 1944.

Și noi am fost ca ei...buzoienii




Din istoria învățământului românesc 


Liceul Bogdan Petriceicu Hașdeu, Buzău


Revista Spre Astre



Revista a liceului buzoian editată la a 125-a aniversare (1867 - 1992). 












































Pliant al întâlnirii promoției 1955 după treizeci de ani. Iunie 1985.