joi, 23 mai 2019

Icoane pe sticlă și xilogravuri




Prezențe românești peste hotare




Catalog expozițional (146 exponate) editat în limba germană.
Unde și când, n-am aflat... 


























De ce nu-s românii ca nemții?




Lansare de carte 


Adina Popescu, Jan Cornelius 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


30 mai 2019





Idei în Agora




Moderația - O istorie intelectuală și politică 


Aurelian Crăiuțu, Sorin Antohi 


Casa Filipescu-Cesianu, București 


28 mai 2019




De Ziua Muzeului




Muzeul Național al Marinei Române 


Constanța 


29 mai 2019




   Miercuri, 29 mai, chiar de ziua muzeului, între orele 10:00-18:00, se vor organiza 
Porți Deschise, intrarea va fi gratuită pentru toți cei care vor dori să viziteze atât expoziția permanentă a muzeului, cât și expozițiile temporare: Parașutismul militar - repere istorice și Din activitatea Cercetașilor României – expoziții de obiecte și fotografie.
  Începând cu ora 17:00 vor fi vernisate de către doamna critic de artă dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanța, două expoziții temporare de pictură.
  În sala Lentilei farului de la Tuzla va putea fi admirată o expoziție inedită: Muzeul Național al Marinei Române în viziunea artiștilor, tablourile expuse aici reprezentând teme și imagini reprezentative din Muzeul Național al Marinei Române. Provocarea a fost lansată de directorul muzeului Atelierelor de arte vizuale Val Donici și Amfora, colaboratori tradiționali ai muzeului și acceptată cu entuziasm de aceștia.
  Cea de-a doua expoziție, Marinele lui Val Donici, este dedicată binecunoscutului pictor marinist comandorul Valentin Donici, fost angajat al Muzeului Național al Marinei Române. În Salonul expozițional Comandor Dimitrie Știubei vor fi expuse lucrări semnate Val Donici, ce fac parte din Pinacoteca muzeului. Cu același prilej, va fi lansat și volumul Marina în pictura și literatura română. Valentin Donici semnat de Carmen Irène Atanasiu și Andreea Croitoru și publicat la Editura Muzeului Național al Marinei Române.
    În Salonul expozițional Comandor Dimitrie Știubei va mai putea fi admirată o expoziție de machete organizată de Asociația Modelism Tomis.

Istoria la feminin




Profesii fără gen 


Muzeul Național al Literaturii Române, București 


25 mai 2019




   Asociația Femeilor Universitare organizează sâmbătă, 25 mai 2019, evenimentul 
Istoria la feminin – Profesii fără gen.
   În cadrul evenimentul, vom evoca, alaturi de si cu sprijinul invitaților noștri, istorici, psihologi și alți profesioniști din domenii diferite – personalități feminine care au scris istorie și au realizat pionierate în profesii considerate odinioară ca aparținând bărbaților.
   Asociația Femeilor Universitare (AFU) este o organizatie non-guvernamentală, apolitică și non-profit, care dorește să continue obiectivele Asociației Femeilor Universitare din România înființată în anul 1925, la sugestia Majestății Sale Regina Maria a României.

De Ziua Internațională a Biodiversității




Muzeul Olteniei 


Craiova 


24 mai 2019




    Acţiunea, coordonată de muzeograf dr. Olivia Cioboiu va avea loc vineri, 24 mai, ora 11:00, la Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova și coincide cu perioada în care se desfășoară manifestări cultural-educative dedicate Zilei Internaționale a Biodiversității 
(22 mai), sărbătoare mondială având ca obiectiv conștientizarea populaţiei privind importanța conservării și utilizării durabile a diversității biologice.

Retrospectivă de Pictură și Desen




Arta plastică contemporană românească 


Vasile Parizescu 


Cercul Militar Național, București 


15 mai - 13 iunie 2019




Cu pana în mână sunt o cu totul altă persoană




Carmen Sylva 


Casa de Cultură Friedrich Schiller, București 


30 mai 2019



   Invitaţie la evenimentul organizat de Casa de Cultură Friedrich Schiller din Bucureşti în colaborare cu Centrul de Cercetare Carmen Sylva al Arhivei Princiare de Wied din Neuwied, joi, 30 mai 2019, ora 18:00.
Conferinţă cu proiecţie de imagini şi prezentare de carte:
Cu pana în mână sunt o cu totul altă persoană – Regina Elisabeta (Carmen Sylva), altfel decât o ştim: viaţa şi opera în imagini, mărturii şi documente inedite
Prezintă: dr. Silvia Irina Zimmermann 
(iniţiatoare şi coordonatoare a Centrului de Cercetare Carmen Sylva 
al Arhivei Princiare de Wied din Neuwied)

Carte - Diem




Lansare de carte 


Muzeul Național al Literaturii Române, București 


25 mai 2019





    Muzeul Național al Literaturii Române și Editura Minela vă invită sâmbătă, 25 mai 2019,  ora 14:00 (Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, în spatele Bisericii Albe), la evenimentul Carte-Diem, o triplă lansare de carte: Eu, tu și Poezul -  autor Gabriel Gherbăluță, Vremea fierului – Vasile Dumitru  și Ningă-ne salcâmii – Maria Trif.
    Vor susține lectură publică – Emanuel Pătrășcioiu, Raluca Neagu și Gabriel Nicolae Mihăilă.
Moment artistic: Magda Băcescu, Ștefan Apostol,  Danciu Horia și Danciu Mircea, cu participarea Trupei de Teatru Joc.
Muzică – Lisa Maria Ionescu, Ștefania Gîrjoabă și Sebastian Didiță.
Moderator – Flaviu George Predescu.

Porțile Poeziei




Festivalul Internațional de Poezie 


Palatul Cultural, Reșița 


ediția a IX-a, 23 - 25 mai 2019





Pe simezele Capitalei - Visez deci exist




Expoziție de scriitor 


Dumitru Țepeneag 


Muzeul Național al Literaturii Române, București


24 mai - 24 iunie 2019




    Muzeul Național al Literaturii Române vă invită vineri, 24 mai, ora 17:00, la sediul din Calea Griviței 64-66, parter, la vernisajul expoziției Visez deci exist – Dumitru Țepeneag.
    "În tinerețea mea petrecută în România îmi plăcea să desenez și să pictez. Cum nu mă consideram un adevărat pictor, nu-mi păstram mult timp <operele>.
     Pentru ca arta să fie recunoscută, eventual omologată, opera de artă trebuie să conțină un element de noutate, dacă nu în imagine (ceea ce, cred, a devenit imposibil), măcar în construirea ei ori în felul în care a fost realizată.
     Cu câțiva ani în urmă, am descoperit că imprimanta poate servi și la altceva decât la copierea textelor; ea poate produce imagini construite cu tot felul de elemente: flori, frunze, legume, fructe, bucăți de lemn sau plastilină, etc. După aceea, creionul sau acuarela pot ajuta la coordonare.
    Mi-am expus câteva din aceste imagini mai întâi la Ambasada României din Paris. Nădăjduiesc că voi obține cât de curând un spațiu într-o galerie, tot la Paris. S-ar putea să mi se acorde dreptul de-a expune și la Praga.
    Recunosc că sunt mai emoționat decât înainte de-a publica prima mea carte.” –
Dumitru Țepeneag
   Dumitru Țepeneag este prozator, eseist și traducător (fiind deopotrivă scriitor român și francez).
  A debutat cu volumul de povestiri Exerciții (1966). Este, alături de poetul Leonid Dimov, teoretician al curentului literar numit onirism estetic (sau onirism structural).