duminică, 19 mai 2019

Pe simezele craiovene - Tăceri Articulate




Arta plastică contemporană românească 


Marcel Bunea 


Muzeul de Artă Craiova 


17 mai - 6 iulie 2019




   Catalogul expoziției, ce cuprinde texte critice semnate de prof. univ. dr. Ruxandra Demetrescu, prof. univ. dr. Adrian Guță dar și un amplu interviu inițiat de curatorul Cătălin Davidescu, surprinzând aspecte ale evoluției gândirii artistice a lui Marcel Bunea.
   Tăceri Articulate reflectă viziunea artistului despre pictură "ca realitate trans-substanțială, adânc imprimată în psihicul uman…”  și propune o distanțare de ceea ce, în mod generic, poate fi perceput ca Minimalism. Arta lui Marcel Bunea nu intenționează să "emoționeze... la modul primitiv ci să ne pună în situația de-a gândi asupra a ceea ce ne înconjoară și asupra a ceea ce este în noi, în străfundurile conștiinței noastre”. Artistul își definește demersul astfel: „Trans-substanțialismul desemnează constanta și obsesiva mea preocupare pentru ordinea spirituală... Prin ordine spirituală nu înțeleg neapărat reprezentare dogmatică și nici clasica plăcere retinală.” 
   Cătălin Davidescu, curator al expoziției, apreciază: "Tăceri articulate este un discurs exemplar asupra efortului spre perfecţiune şi a vârstei mature la care a ajuns arta lui Marcel Bunea, fiind concepută intenţionat în contrast cu tendinţele heterodoxe actuale, care încercă să instaureze o viziune globalizatoare la nivelul limbajului vizual, dar mai ales al demersului teoretic. Artistul a ajuns acum într-un moment de relevare a concluziilor sale estetice, rezultat al unor cercetări de peste două decenii, materializate într-un număr impresionant de lucrări şi evenimente expoziţionale, în urma cărora a reuşit să-şi confirme sau să-şi restructureze, după caz, parte din ansamblul unui proiect vizual amplu şi deopotrivă riscant prin elitismul pe care acesta în mod deliberat îl presupune.
    Încă de la debutul său furtunos cu ciclul Nefârtaţilor şi până la actualele forme geometrice, în pofida unei aparente discrepanţe stilistice, este relevată o coerenţă a gândirii sale artistice, care a trecut prin mai multe forme de expresie vizuală, pentru a se înţelege pe sine şi, nu în ultimul rând, pentru a se putea raporta permanent la un fenomen în mişcare, aşa cum este arta contemporană. ”
   Expoziția va putea fi vizitată în perioada 17 mai - 6 iulie 2019, în sălile de la parterul Palatului Jean Mihai, de marți până duminică, orele 10:00 - 17:00. În prima zi de marți a fiecărei luni accesul publicului este gratuit.

Invitație la...radiografie




România de-altădată 


Colecții și Colecționari - Cartofilie




Marinovici Vasile este invitat, urgent, la Spitalul TBC Pantelimon,
la Serviciul Radiofotografie.
Între orele 8 - 18, în perioada 28 - 31 ianuarie 1970.
Cartea poștală care a servit drept suport acestei înștiințări
are codul 547 pe anul 1968. 



La Calul Bălan




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul de Operetă




Program de sală. 












Program de sală. Anii '80.
Subiectul operetei ca în programul precedent.



Pe simezele Devei - Efemeride/Însemne




Arta plastică contemporană românească 


Rodica Toth Poiată, Grigore Roibu 


EM Art Gallery, Deva 


18 mai - 8 iunie 2019





Festivalul Luminii




Parcul Carol I, București 


25 mai 2019




   Cercetașii României au creat Festivalul Luminii, un eveniment care sa te scoată din cotidian și să te aducă mai aproape de bucuriile simple ale vieții.
   Vă așteptăm alături de noi, sâmbătă, 25 mai, începând cu ora 17:00, la cea de-a 11-a ediție a Festivalului Luminii. 

Program:

Ora 17:00 Ateliere
Ora 20:00 Aprinderea gulguțelor
Ora 22:00 Stingerea gulguțelor
*programul poate suferi modificări*

    Am pregătit o mulțime de activități, atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari, pe care vă invităm să le descoperiți în zilele rămase până la festival, atât aici, cât și pe pagina oficială a evenimentului:

Totalitarismul de dreapta




Lansare de carte 


Vlad D. Gafița 


Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului 


22 mai 2019





Pe simezele Capitalei




Arta plastică contemporană românească 


Cercul Militar Național, București 


14 - 27 mai 2019






De pe malurile râului Trotuș...




România de-altădată 


Târgu Ocna (2) 


Colecții și Colecționari - Mihai Ceucă 


Cartofilie


   Din nou "despre Mihai Ceucă, unul dintre cei mai buni cunoscători ai trecutului locului, pe care îl cercetează cu nesmintită pasiune în arhive, documente și cărți poștale de epocă, pe care le adună, cu migală benedictină, de câteva decenii, pentru a ajuta la păstrarea identității Bacăului. De o generozitate proverbială și cu modestia-i cunoscută, Mihai Ceucă este unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai Bibliotecii."
(Liliana Cioroianu - Biblioteca Județeană C. Sturdza, Bacău - 12 iunie 2018)

De data aceasta printr-un lot de ilustrate care-i aparțin din vechiul Târgu Ocna.
Iar la final, și câteva dovezi ale celor  consemnate mai sus...
















































***