joi, 9 mai 2019

Pe calea undelor de la Tehnoton




România de-altădată 


Electrocasnice - Radio Club A


Colecții și Colecționari - Înscrisuri de toate felurile











Noaptea Muzeelor reghineană




Muzeul Etnografic Anton Badea


Reghin 


18 mai 2019






Exponatul lunii




Muzeul Național al Banatului 


Timișoara 


mai 2019




   La 100 de ani de la moartea juristului şi scriitorului Gozsdu Elek (1849-1919), prin prezentarea unei plachete deosebite din colecţia de medalii a Muzeului Național al Banatului din Timişoara, readucem în atenția publicului această personalitate, care și-a petrecut în orașul de pe Bega o mare parte a vieții.
  Confundat adesea cu avocatul Emanoil Gojdu (1802-1870, prefect al comitatului Caraş în 1861, deputat în Parlamentul maghiar, fondatorul Fundaţiei Gozsdu), cu care era înrudit, Gozsdu Elek s-a născut în 28 noiembrie 1849 în satul Ercsi din comitatul Fehér, într-o familie de origine aromână (de mari negustori), care și-a pierdut averea. Membru din 1910 al Societăţii Muzeale de Istorie şi Arheologie din Banat și din 1916 membru în comitetul de conducere al acesteia, Gozsdu a făcut donaţii valoroase muzeului timișorean.
    Placheta prezentată e deosebită din mai multe motive: e singura mărturie a prieteniei dintre cei doi oameni de cultură, Gozsdu Elek şi Telcs Ede și, totodată, prin faptul că gravorul este în acelaşi timp şi cel care o dedică prietenului său, în 1899, semnând cu numele întreg.

Undeva, o lumină




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Lucia Sturdza Bulandra




Program. Stagiunea 1977 - 1978.
Premieră: 11 iunie 1977.

























Regizorul Valeriu Moisescu.




Suveranii României - Responsabilitate și sacrificii




Colecții și Colecționari 


Doru Parfenie 


Muzeul Municipal Curtea de Argeș 


9 mai - 30 iunie 2019






Cenaclul Arena Literară




Casa de Cultură Friedrich Schiller 


București 


24 mai 2019






Pe simezele slătinene




Arta plastică contemporană românească 


Dan Ionescu


Muzeul Județean Olt, Slatina 


9 - 30 mai 2019






12 mai 1834 – piatra de temelie a fondării orașului Alexandria




Alexandria 


10/15 mai 2019





Ziua Internațională a Astromoniei




Complexul Muzeal de Științele Naturii Răsvan Angheluță


Galați 


11 mai 2019




    Pe 11 mai 2019, la nivel mondial este Ziua Internațională a Astronomiei (Astronomy Day). Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi va marca acest eveniment printr- serie de activități, după următorul program: 19:00 - 21:00, Conferință cu publicul în Sala Auditorium a muzeului gălăţean, cu două teme de discuţie: Bolta cerească şi constelaţiile şi Asteroizii şi importanţa educativă a observării lor; 21:00 – 24:00, dacă vremea va fi favorabilă, observaţii astronomice nocturne pe Terasa de Observaţii Astronomice. Se vor observa munţii şi craterele de pe Lună, roiuri de stele, stele duble, etc. În acelaşi timp se vor prezenta şi principalele stele şi constelaţii ale cerului de primăvară. Intrarea este liberă la Ziua Astronomiei de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi, începând cu ora 19:00, ultimul vizitator intrând la ora 23:30.      Accesul se face doar pe la poarta dinspre Punctul Trecere Bac. În fiecare an, din 1973, astronomii din toata lumea sărbătoresc Ziua Internaţională a Astronomiei, eveniment prin care se încearcă atragerea publicului spre acest domeniu foarte interesant şi pentru a face mai accesibila astronomia tuturor oamenilor. 

Receptor portabil miniatură




România de-altădată 


Electrocasnice - Radio Cora 


Colecții și Colecționari - Înscrisuri de toate felurile




Mini-prospect.