marți, 30 aprilie 2019

Din vara lui '27




De pe ecranele cinematografelor de-odinioară 


Cinemateca













Culese din Ziarul Universul de joi, 21 iulie 1927.



Funcționarul dela Domenii




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Popular







Cronică publicată în Ziarul Aurora de miercuri, 13 octombrie 1926.


Macbeth




Lansare de carte 


Jo Nesbo 


Librăria Humaniras, Cișmigiu, București 


8 mai 2019




   Editura Humanitas Fiction vă aşteaptă miercuri, 8 mai, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la întâlnirea cu scriitorul Jo Nesbø, "regele noir-ului scandinav“, prilejuită de apariţia romanului Macbeth, traducerea Ivonei Berceanu, al șaselea volum al Proiectului Hogarth Shakespeare, interpretarea în cheie modernă a piesei cu același nume de William Shakespeare.
    La eveniment vor vorbi, alături de autor, George Volceanov traducător, specialist în opera lui William Shakespeare și Laura Câlțea, filolog, blogger cultural. Moderatorul serii va fi Denisa Comanescu, directorul Editurii Humanitas Fiction.
    "Macbeth este un thriller despre lupta pentru putere, care se desfășoară în egală măsură într-un decor sumbru de roman noir și în tenebrele unei minți paranoice.“ – Jo Nesbø
    Accesul la eveniment este gratuit, în limita locurilor disponibile, în baza unei rezervări prin eventbook.

Pe simezele buzoiene - Conexiune în Brahma




Arta plastică contemporană românească 


Liusic Vrapciu, Vladimir Păun-Vrapciu 


Muzeul Județean Buzău 


15 - 28 mai 2019





Regina Cristina




Pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Național 








Cronică publicată în Ziarul Aurora de miercuri, 13 octombrie 1926. 


Fetiș




Lansare de carte 


Horea Sibișteanu 


Librăria Diverta Lipscani, București 


7 mai 2019




   Vă așteptăm cu drag la lansarea celei mai noi apariții din colecția de literatură română contemporană n’autor, Fetiș, de Horea Sibișteanu. Evenimentul va avea loc la Diverta Lipscani, pe 7 mai, de la 19:00, alături de Eli Bădică și Florin Iaru.
   Fetiș e cu și despre noi. Volumul reunește 21 de proze scurte, decupate din realitatea imediată, atât de familiară, și totuși mereu atât de uimitoare, căci întotdeauna un detaliu aparent infim răstoarnă întreaga perspectivă. Urbane – fie că sunt plasate în România, în Japonia sau în Elveția –, cosmopolite, uneori corporatiste, alteori intime, câteodată crude, deseori obsesive, povestirile lui Horea Sibișteanu sunt ca niște instantanee. Ele reflectă, într-un fel sau altul, relațiile dintre oameni – amoroase, de rudenie sau de prietenie, de colegialitate ori de putere etc. – și lumea contemporană. Și tocmai de aceea merită descoperit.
    ȚDe n-ar fi scriitor, Horea Sibișteanu ar fi, cu siguranță, un detectiv particular clasic, camuflat, cu lupă și carnețel. Își urmărește personajele și le relatează tribulațiile cu pasiunea și răbdarea acelei meserii. Niciun amănunt nu e neinteresant, nicio împrejurare nu va fi trecută sub tăcere. Pentru el, povestirea se scrie singură, pe măsură ce personajele se însuflețesc. Dacă e să ducem această impresie mai departe, Horea Sibișteanu e un detectiv deghizat în suspecții pe care îi urmărește.“ (Florin Iaru)

Pe simezele Capitalei - Mărturisitori din temnițele comuniste




Arta plastică contemporană românească 


Aida Șușter-Boțan 


Muzeul Rugul Aprins, Mânăstirea Antim, București 


14 mai 2019




     Părinții Iustin Pârvu, Dumitru Stăniloaie, Sofian Boghiu, Adrian Făgețeanu, Paisie Olaru, Arsenie Papacioc și gânditorii Vasile Voiculescu, Radu Gyr, Petre Țuțea, Valeriu Gafencu, Ioan Ianolide sunt doar unele dintre chipurile exprimate grafic de Aida Șușter-Boțan, într-un omagiu tulburător, prin expresia lui artistică, adus jertfei lor inegalabile.
     ÎMPREUNĂ are onoarea de a vă invita la vernisajul unei expoziții de excepție marți, 
14 mai 2019, ora 19:00, la Muzeul Rugul Aprins al Mănăstirii Antim din București.
     Despre chipurile realizate de graficiana Aida Șușter-Boțan s-a spus că "sunt portretele unor personalități despre care am citit, despre care am vorbit și se vorbește, dar din păcate mult prea puțin față de ceea ce au făcut pentru credina ortodoxă și pentru neamul românesc. Este o întâmplare, poate mai mult la noi decât în alte părți, ca istoria să răscolească destine, ca întâmplările să deturneze sensul vieții unor oameni de la ceea ce erau pregătiți să facă și să îi trimită în cu totul altă parte. O parte dintre pesonalitățile care apar în această expoziție sunt victimele schimbărilor rapide de regim. Pentru ele nu a existat milă și nu a existat îndurare, indiferent că au fost sau nu au fost pe de-a-ntregul adepții unor mișcări, indiferent dacă au beneficiat sau nu de postura în care s-au aflat. Închiși în închisorile mai atroce decât ni se spune nouă, mai dure decât au lăsat să scrie istoricii care au făcut istoria recentă României, cei care au fost acolo au fost amenințați cu moartea, cu distrugerea lentă, cu închisori care au durat 2 sau 4 ani, cu reîncarcerări care au durat alți ani, cu scoaterea din câmpul muncii, din activitățile pe care știau să le facă, cu distrugerea lentă a personalității lor" (Gheorghe Median, istoric)
    Un fragment al suferinței lor, ca un ciob de noapte întunecată, ca un coșmar pe care nu trebuie să îl uităm pentru a nu trăi cuvântul lui Nicolae Iorga - "Istoria își bate joc de cei care nu o cunosc, repetându-se.”
Prin grafica ei curată ca lacrimile lor, Aida Șușter-Boțan ne ajută să nu uităm.

Monumente Medievale de pe Valea Târnavelor




Lansare de carte 


Muzeul Național de Artă al României, București 


9 mai 2019




    Monumente Medievale de pe Valea Târnavelor, autori Dragoș Gh. Năstăsoiu, Ferenc Mihály, Lóránd Kiss, Editura ACS
● un text bine documentat de autori specialiști în istoria artei medievale și restaurare;
● peste 700 imagini inedite – aeriene, ansambluri din interior și din exterior, detalii  ale picturii murale realizate de la nivelul schelei, în timpul restaurării;
● harta monumentelor și propuneri de trasee
● planuri de monumente și ansambluri

Toate adunate în peste 400 pagini, cu un fomat ușor de luat în călătorie.

   15 dintre cele mai reprezentative repere culturale medievale ale zonei sunt prezentate: biserica reformată (calvină) din satul ALMA, bisericile evanghelice (lutherane) din satele AȚEL, BĂGACIU, BIERTAN, BRATEIU, CURCIU, DÂRLOS, IGHIȘU NOU, MĂLÂNCRAV, MOȘNA, NEMȘA, RICHIȘ şi ȘMIG, precum şi principalele exemple de arhitectură religioasă şi civilă din oraşele MEDIAȘ şi SIGHIȘOARA.
   Alături de arhitectură şi sculptură sunt prezentate şi picturile murale medievale care – de multe ori – înfrumuseţează aceste clădiri, precum şi obiectele cu valoare artistică şi istorică (altare poliptice, piese de mobilier, inventar liturgic etc.) adăpostite înăuntru. 

Peripeții...




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul de Stat Ploiești








Articol publicat în Gong, almanah de teatru. An nespecificat. Decembrie 1990.

***Toma Caragiu a fost director al acestui teatru între 1953 - 1965 (n.a.)