marți, 16 aprilie 2019

Salonul literar Axis Libri




Lansare de carte 


Biblioteca Județeană V. A. Urechia, Galați 


18 aprilie 2019






Pe simezele Bacăului - De la Lumină la Culoare




Arta plastică contemporană românească 


Complexul Muzeal Iulian Antonescu, Bacău 


18 aprilie 2019





În întâmpinarea Congresului Frontului Unității Socialiste




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 





Calendar de buzunar. Foto: Okazii

Expresia angajării noastre politice









Grupaj, mobilizator, publicat în Revista Teatrul, Nr. 12. Decembrie 1979.



Sindromul Stavroghin




Lansare de carte 


Alina Pavelescu 


Librăria Humanitas, Ploiești 


18 aprilie 2019




    Sindromul Stavroghin, noul roman al Alinei Pavelescu publicat în colecția coordonată de Andreea Răsuceanu la Editura Humanitas 821.135.1 - Scriitori români contemporani, va fi lansat joi, 18 aprilie, ora 17:00, în Librăria Humanitas Ploiești (Piața Victoriei nr. 3, bl. Unirea, parter). Vor vorbi la eveniment: Alina Pavelescu, Viorica Raduta, Christian Craciun. 
    Alina Pavelescu e de profesie istoric și arhivist. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București și are un doctorat în științe politice obținut în anul 2009 la Institut d'Etudes Politiques din Paris. A publicat proză scurtă în diferite reviste literare. A debutat în literatură, cu romanul Moștenirea babei Stoltz (2016). Alte titluri publicate recent: Martha Bibescu și vocile Europei (editor;  Corint, 2017), volum premiat la Târgul de carte LIBREX, Iași, 10-14 mai 2017; Anna Lahovary, Nebiruita flacără a vieții (trad. din franceză, note și studiu introductiv; Humanitas, 2018).
    "Acum mulți ani, am avut o discuție pasionantă cu un cunoscut istoric al comunismului despre un fel de maladie misterioasă, pe care, iată, o definesc abia acum, în titlul unui roman, drept «sindromul Stavroghin». Acest personaj din Demonii lui Dostoievski m-a fascinat și, într-un fel, mă obseda de multă vreme. Stavroghin cel măcinat de propria luptă interioară, incapabil să se decidă între extazul binelui și hăul înspăimântător al răului satanic, chinuit de imposibilitatea unui echilibru între bine și rău. Azi, cred că știu ce îl înfricoșa pe Stavroghin: nu neputința lumii de a empatiza cu remușcarea lui, ci propria neputință de a traversa deșertul  mântuirii. Dacă ai practicat răul până la un punct, întoarcerea la bine nu poate fi altceva decât parcurgerea în sens invers a aceluiași drum demonic. Nu te poți mântui pe căi lăturalnice. A căuta drumuri lăturalnice pentru mântuire e o lașitate la fel de mare ca aceea de a refuza să te pocăiești. Dacă aș fi torționar pocăit în căutarea mântuirii, aș fugi mai ales din calea celor dispuși să mă ierte prea ușor și m-aș ascunde mai ales de aceia care mă aplaudă pentru curajul meu”. (Alina Pavelescu)
    Sub aparența unui scriitor veleitar, în prezent pensionar inofensiv, retras într-o existență banală, Septimiu Făcăleanu ascunde un trecut întunecat, de milițian și paznic la penitenciarul din orașul S. Prins în mașinăria cinică, necruțătoare a presei, el acceptă să dezvăluie adevărata sa poveste, participând la o discuție televizată cu câțiva foști deținuți politici. Confesiunea sa va declanșa o avalanșă de reacții a unor foști torționari, exploatate pe larg de întreaga presă românească, adâncind criza morală a celui care, din vanitate, acceptase întreaga șaradă jurnalistică.

Pe simezele constănțene - Grădini misterioase




Arta plastică contemporană românească 


Vadim Crețu 


Muzeul de Artă Constanța 


18 aprilie - 14 mai 2019





Expoziție de reptile vii




Complexul Muzeal de Științele Naturii Răsvan Angheluță


Galați 


16 aprilie - 9 iunie 2019




   S-a redeschis expoziţia de reptile vii la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi ! Aproximativ 100 specii din cele mai veninoase animale din lume vor putea fi văzute de public până pe data de 9 iunie 2019: vipere, cobre, crotali, șerpi cu clopoței, tarantule, țestoase – aligator, șerpi boa etc. Preţul unui bilet este de 5 lei pentru copii şi 10 lei pentru adulţi. Vă așteptăm !

Zestrea vie românească




Expoziție de fotografie 


Ilie Tudorel 


Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Cluj - Napoca 


18 aptilie - 12 mai 2019






Retrospectivă Gorjfest




Arta plastică contemporană 


Galeriile Ianza Art, Petroșani 


18 aprilie 2019





Regele și Duduia




Dacă e marți, scriitorii îți citesc! 


Tatiana Niculescu 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


23 aprilie 2019




    Vă așteptăm marți, 23 aprilie, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu la o seară de lectură publică: Tatiana Niculescu va citi în avanpremieră din volumul Regele și Duduia. Carol II și Elena Lupescu dincolo de bârfe și clișee, aflat în pregărire la Humanitas, în colecția Memorii/Jurnale.
    Pe fundalul prăbușirii imperiilor și a monarhiilor, între noile granițe ale României Mari, viața politică e zguduită de o poveste de dragoste. Prințul moștenitor fuge în lume, în plină epocă antisemită, cu o femeie cu origini evreiești. Despre ei și povestea lor se va vorbi necontenit timp de decenii. Legionarii și, pe linia lor, comuniștii îi vor descrie în contururi îngroșate de ură, invidie și resentiment. Presa internațională va căuta să-i situeze când în descendența marilor iubiri interzise, când în anticamera unor tenebroase intrigi și comploturi politice. Vor fi condamnați de toți, bârfiți, hărțuiți și defăimați în ziare, în manuale și în cărți de istorie. Vor rămâne împreună în ciuda tuturor. Ce se află însă dincolo de bârfe și clișee și ce ascund ele sub masca discursului patriotard, antisemit sau moralizator? Din documente de arhivă, scrisori inedite, memorii, jurnale și mărturii ale contemporanilor, această carte reconstruiește culisele celui mai stăruitor scandal politic din istoria interbelică a României.

Jucăriile copilăriei de altădată




Muzeul de Științele Naturii 


Dorohoi 


19 aprilie - 28 mai 2019






Salonul Anual de Arte Vizuale




Arta plastică contemporană românească 


Galeria de Artă Delta, Arad 


17 aprilie - 10 mai 2019