joi, 11 aprilie 2019

Arcade literar-istorice




Muzeul Mihai Eminescu 


Iași 


12 aprilie - 5 mai 2019




    Expoziția Arcade literar-istorice. Presă literar-culturală de secol XIX și început de secol XX surprinde, selectiv, câteva dintre momentele fundamentale ale apariției  presei literar-culturale din spațiul românesc (cu precădere din Moldova), din zorii perioadei moderne și până la consolidarea personalității literaturii române în prima jumătate a secolului al XX-lea.
    Revistele expuse, mai ales cele de secol XIX, sunt tribunele noilor estetici și curente literare (Albina românească, Dacia literară, Familia, Convorbiri literare, România literară, Contemporanul), cele de la începutul secolului al XX-lea fiind continuatoare ale acestor inițiative novatoare (Viața Românească, Însemnări literare, Însemnări ieșene, Neamul românesc, Viața nouă). Parte din aceste reviste s-au bucurat de continuitate până în zilele noastre, de aceea sunt expuse și formatele actuale ale titlurilor. Expoziția este completată cu transcrierea unor texte memorabile apărute în publicații și cu fotografii-portret ale inițiatorilor lor și ale unor mari personalități din redacțiile acestora, fiind organizată cu ocazia celui de-al XII-lea Congres Internațional de Istorie a Presei, Iași, 12-13 aprilie 2019.
Perioadă de vizitare: 12 aprilie – 5 mai 2019 (Muzeul Mihai Eminescu).
Curatori: Liviu Apetroaie, Beatrice Panțiru

Rural Dacia




Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei 


Cluj - Napoca 


12 aprilie 2019





Cu bastonul prin Galatz




Galați 


ediția a III-a, 15 - 17 aprilie 2019




    Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galaţi în parteneriat cu Colegiul Naţional Alexandru Ioan Cuza Galaţi, Colegiul Economic Virgil Madgearu Galaţi, Liceul de Arte Dimitrie Cuclin Galaţi şi Şcoala Gimnazială nr. 29 Galaţi organizează în perioada 15 – 17 aprilie 2019, în cadrul proiectului O retrospectivă istorică a oraşului Galaţi, tur cu ghidaj al monumentelor istorice din municipiul Galaţi sub genericul Cu bastonul prin Galatz, pe traseul: Palatul Comisiei Europene a Dunării (Biblioteca V. A. Urechia) – Casa H. Zamphiratos (Grădinița Clever Kids) – Casa Robescu (Palatul Copiilor) – Casele Guiller (Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate) – Casa Costache Negri (secție a Muzeului de Istorie Paul Păltănea Galați) – Seminarul Ortodox Sf. Apostol Andrei.

Program:
• luni, 15 aprilie 2019, ora 11:00, Colegiul Naţional Alexandru Ioan Cuza Galaţi;
• marţi, 16 aprilie 2019, ora 10:00, Colegiul Economic Virgil Madgearu Galaţi, Şcoala Gimnazială nr. 29 Galaţi;
• miercuri, 17 aprilie 2019, ora 10:00, Liceul de Arte Dimitrie Cuclin Galaţi.

    "Oraşul Galaţi este plin de poveşti interesante pe care vă invit să le descoperim împreună. De data aceasta, am ales strada Mihai Bravu, unde voi fi ghidul dumneavoastră în descoperirea acestor poveşti despre case şi personalităţile care le-au locuit: G. C. Robescu, Constantin C. Giurescu, Costache Negri, Alexandru Guiller etc." (muzeograf Valentin Bodea)

100 de ani împreună




Expoziție de fotografie 


Galeria Cozia, Râmnicu Vâlcea 


12 aprilie - 16 mai 2019




Basme vechi în lumea nouă




Expoziție de ilustrații 


Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Cluj - Napoca 


15 aprilie - 10 mai 2019







    Basme vechi în lumea nouă este e expoziție de ilustrații de basm unică în România, care, în adulți, va resuscita cele mai frumoase amintiri din copilărie, iar în copii va sădi imaginile de referință ale poveștilor acestei vârste.
    Expoziția va cuprinde atât lucrări originale ale celor mai mari ilustratori români ai ultimelor decenii - Vasile Olac, Livia Rusz -, cât și lucrări ale ilustratorilor tineri, care vor surprinde prin abordarea grafică mai diferită a unor basme vechi.

Artiști:

Vasile Olac, Livia Rusz, Alexandru Ciubotariu,
Valentin Tănase, Mircea Arapu, Adrian Barbu
şi ilustraţiile din expoziţia Măscărici 
(un proiect coordonat de Asociaţia Illustrart din Cluj-Napoca)

   Pe parcursul expoziției vă așteptăm la o serie de evenimente dedicate atât adulților, cât și copiilor:


Basme vechi și basme noi (spectacol de teatru lectură marca Texte bune în locuri nebune)
› Luni, 15 aprilie, ora 19:00
› Miercuri, 17 aprilie, ora 19:00
Taxă de intrare la piesă: 40 lei (preț întreg), 20 lei (cu reducere)

Eroii basmelor – Ateliere de desen pentru copii
cu vârsta cuprinsă între 9 şi 13 ani, susţinute de Adrian Barbu – ilustrator de carte
› Vineri, 19 aprilie – orele 11:00-13:00
› Sâmbătă, 20 aprilie – orele 11:00-13:00
› Vineri, 3 mai – orele 11:00-13:00
› Sâmbătă, 4 mai – orele 11:00 – 13:00
Pentru fiecare atelier de desen este prevăzut un număr maxim de 20 de locuri.
Taxa de participare: 5 lei

Strada cu îngeri (Teatrul de păpuși PUCK)
› Luni, 22 aprilie – ora 19:00
Taxă de intrare: 20 lei (preț întreg), 15 lei (cu reducere)

   Rezervările la toate aceste evenimente se pot face de luni până vineri, între orele 9:00-15:00, la nr. de telefon 0752 108 723 (Diana Piru, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei), în limita locurilor disponibile.

Savanți români - genii inovatoare...Victor Babeș și Ion Cantacuzino




Muzeul Olteniei 


Craiova 


16 - 17 aprilie 2019





Să ne cunoaștem artiștii




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Ion Haiduc




Foto: Cinemagia




Anchetă publicată în Revista Teatrul, Nr. 3. Martie 1989.

***Mai multe despre acest actor puteți afla și de aici: Wikipedia



Colocviile de la Gledin




Gledin 


ediția a VIII-a, 13 - 14 aprilie 2019





Pe simezele clujene - Abstracții metafizice




Arta plastică contemporană românească 


Muzeul de Artă Cluj - Napoca 


10 - 28 aprilie 2019





Serile non-ficțiune la MNLR - Republica de la Ploiești




Silvia Marton 


Muzeul Național al Literaturii Române, București 


17 aprilie 2019




    Discuţie pornind de la volumul: Republica de la Ploiești și începuturile parlamentarismului în România de Silvia Marton, Editura Humanitas. Invitaţi: Silvia Marton, Ruxandra Ivan, Zoltán Rostás. Moderator: Vasile Ernu.
   "Republica de la Ploiești a intrat în limbajul comun ca un alt nume dat eșecului comic şi nepotrivirii mijloacelor cu scopul idealizat. Dacă îl reducem la acțiunile din ziua de 8 august 1870, episodul poate fi cu greu eliberat din registrul în care l-a fixat Caragiale. Mișcarea trebuie abordată însă în contextul anilor 1866–1871. Cu tot eclectismul şi incoerențele ei, a existat o gândire politică antidinastică, republicană şi «democrată» care trebuie pusă în lumină. Este ambiția acestui volum, un eseu asupra ideilor politice ale vremii și asupra modului în care actorii episodului republican își explică acțiunile și deciziile.
    Mişcările antidinastice şi republicane iniţiate de liberalii radicali munteni («roșiii») relevă, de fapt, existența unei profunde crize constituţionale. Prin ideile-cheie pe care le apără cu convingere – supremaţia constituţiei, dreptul poporului de a se opune despotismului, suveranitatea poporului, limitarea prerogativelor executivului, responsabilitatea miniştrilor în faţa majorităţii din Cameră, legislativul monocameral, urgenţa unui nou 1848 la 1870, garantarea libertăţilor politice, neamestecul străinilor în afacerile interne şi afirmarea suveranităţii interne şi externe a statului –, «roșiii» cultivă conflictul şi îl consideră legitim. Ei nu sunt teoreticieni ai politicului, dar gândesc politic, dezbat politica și sunt oameni ai acțiunii.
    Republica de la Ploieşti, punctul culminant al seriei de acţiuni republicane, devine astfel revelatorul unui anumit tip de republicanism parlamentar și al unei dinamici instituționale și electorale ce permite așezarea parlamentarismului. De aceea, nu putem reduce ideile actorilor de la 1870 şi practicile lor electorale la simple interese conjuncturale și nici la registrul comic al lui Caragiale. «Roşiii» merită cu prisosinţă să fie luaţi şi în serios” - Silvia Marton.
    Silvia Marton este doctor în științe politice la Universitățile din București și din Bologna. Predă la Facultatea de Științe Politice a Universității din București. Alumna Colegiului Noua Europă din București și a Wissenschaftskolleg din Berlin. Profesor invitat la Écoles des Hautes Études en Sciences Sociales, Paris, și la Universitatea din Avignon. A primit ordinul Chevalier dans l’Ordre des Palmes Académiques al guvernului francez. A publicat: La construction politique de la nation. La nation dans les débats du Parlement de la Roumanie (1866–1871) (Institutul European, 2009); Penser le XIXe siècle. Nouveaux chantiers de recherche (coordonator, împreună cu Constanţa Vintilă-Ghiţulescu; Editura Universităţii Al. I. Cuza, 2013); L’État en France et en Roumanie aux XIXe et XXe siècles (coordonator, împreună cu Anca Oroveanu și Florin Țurcanu; NEC, 2011). Numeroase studii în volume colective din țară și din străinătate.
Vă așteptăm cu drag!
***

Război după război: rezistența antisovietică în Lituania, în anii 1944-1953




Muzeul Țării Făgărașului Valer Literat 


Făgăraș 


15 aprilie 2019




    În 1945, nazismul german a fost înfrânt, iar războiul care a luat milioane de vieți s-a încheiat. Nu însă pentru Europa de est, rămasă după război sub ocupație sovietică și dictatul regimurilor totalitar-comuniste instaurate de URSS. În Lituania, țară care avea experiența ocupației sovietice în perioada anilor 1940-1941 și a cărei populație deja cunoscuse adversitățile regimului sovietic, a izbucnit un război pentru restabilirea independenței. În 1945, trupele lituaniene de rezistență antisovietică, retrase în păduri, numărau un efectiv de 30 000 de oameni, conduși de foști ofițeri, profesori, studenți, iar luptele cu armata sovietică aveau un caracter de confruntări ale armatelor regulate. În primii doi ani de rezistență armată, în 1944-1945, aproximativ 10 000 de partizani lituanieni și-au dat viața pentru libertatea patriei sale, iar numărul total al celor omorâți depășea cifra 20 000 de oameni. Peste 50 000 de persoane au fost antrenate în războiul de gherilă contra regimului sovietic, circa 140 000 de persoane au fost încarcerate, iar 11 8000 de persoane au fost deportate în regiunile din estul URSS. Expoziția foto-documentară Război după război: rezistența antisovietică în Lituania, în anii 1944-1953 reflectă principalele etape ale luptei eroice a poporului lituanian pentru libertate și propune publicului mărturii, documente, imagini despre o țară și o generație care nu a cedat și nu s-a lăsat decimată în fața agresiunii Imperiului sovietic.
La vernisarea expoziției și discuții vor participa:
prof. univ., dr. Mihaela Grancea, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu
conf. univ., dr. Virgiliu Bîrlădeanu, Institutul de Istorie, Chișinău.
conf. univ., dr. Ludmila D. Cojocaru, Universitatea de Stat din Moldova

Să ne cunoaștem artiștii




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Valentin Mihali







Anchetă publicată în Revista Teatrul, Nr. 3. Martie 1989.

***Mai multe despre acest actor puteți afla și de aici:


Monografia comunei Tătărăștii de Sus




Prezentare de carte 


Ion Pecie, Cătălin Ionuț Florea 


Muzeul Județean Teleorman, Alexandria 


12 aprilie 2019





    Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, organizează prezentarea de carte: Monografia comunei Tătărăștii de Sus, județul Teleorman (satele Tătărăștii de Sus, Udupu și Dobreni).
    Evenimentul va avea loc vineri, 12 aprilie a.c., ora 11:00, în Sala Auditorium a Muzeului Judeţean Teleorman.
   Lucrarea este semnată de teleormănenii Ion Pecie - ”fiu al satului” Tătărăști - și profesorul Cătălin Ionuț Florea și a apărut în anul 2018, an în care s-au împlinit 480 de ani de atestare documentară a localității Tătărăști.

Arta ca o terapie




Arta plastică contemporană românească 


Veronica Focșan, Mihaela Orvas 


Muzeul Județean Alexandru Ștefulescu, Târgu Jiu 


10 aprilie 2019




    Într-o lume în care oamenii suferă de tot felul de boli ale sufletului care apoi își găsesc corespondentul și în corp, doi medici din Târgu Jiu folosesc arta pentru autoterapie și recomandă această modalitate de exprimare tuturor. Medicul Veronica Focșan a fost mereu pasionată de artă și a urmat cursurile Școlii Populare de Artă prima dată în studenție, la Târgu Mureș. Apoi, timp de mulți ani, desenul a intrat într-un con de umbră în viața sa, dar l-a regăsit de curând, alături de prof. Loreta Nicolcea (Școala Populară de Artă din Târgu Jiu).     
    Medicul Mihaela Orvas este, la rândul său, pasionată de desen și îi dedică timp și imaginație ori de câte ori are ocazia. Mergând pe principiul că prin tehnicile plastice poți da formă tuturor trăirilor, înclinând balanța spre frumos, cei doi medici au realizat desenele din expoziția de față.
    "Vorbim despre o serie de desene cu rol de exercițiu: exercițiu de autocunoaștere, exercițiu de manualitate, exercițiu de înțelegere a formei, exercițiu de terapie și exercițiu de exprimare. Fără a avea pretenția că sunt mai mult decât sunt, aceste căutări ale sinelui reprezintă, până la urmă, o formă grozavă de împrietenire cu sinele și cu realitatea”. (Dorina Cioplea-Văduva, muzeograf)

Vin Floriile cu soare şi soarele cu Florii




Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti 


București 


20 - 21 aprilie 2019





    Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti vă invită, în perioada 20 – 21 aprilie,  la evenimentul cultural Vin Floriile cu soare şi soarele cu Florii, prilejuit de marea sărbătoare a creştinătăţii și unul dintre cele mai mari praznice împărăteşti, Duminica Floriilor când este retrăită intrarea triumfală a Domnului în Ierusalim, moment ce marchează începutul Săptămânii Patimilor.
   Sărbătoarea Floriilor de la Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti oferă publicului vizitator întâlnirea cu tradiţiile specifice sărbătorilor pascale în cadrul unui program ce cuprinde muzică, dans şi poezie.
   Compania de Teatru Civic Art va prezenta spectacolul de muzică bisericească cuvânt de învăţătură creştin-ortodoxă și muzică tradiţională românească intitulat Cuvântul vindecător care este menit să cinstească personalităţile satului românesc – preotul, învăţătorul şi primarul. Grupul psaltic Aghios condus de Cosmin Olaru îi va avea alături pe tinerii instrumentişti Denis Gagiu (nai), Matei Alexandru (cobză), Raluca Ardeleanu (vioara) cărora li se vor alătura actorii Cristina Moldoveanu, Marian Ciripan şi soprana Rodica Anghelescu.
   Ca în fiecare an, de Florii, Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti va fi gazda Anualei de Artă Plastică Religioasă a Asociaţia Filială Artă Plastică Religioasă şi Restaurare a UAP din România, care va organiza o expoziție în Sala H.H. Stahl.
   Evenimentul Vin Floriile cu soare şi soarele cu Florii îi va avea că invitaţi şi pe soliştii Ansamblului folcloric Maria Lătăreţu al Şcolii Populare de Artă din Tg. Jiu, Ansamblul Folcloric Doiniţa al Casei Studenților din Bucureşti, interpreţii Florin Ologeanu (Teleorman), Polina Gheorghe (Bucureşti), Florin Pârlan (Teleorman), Maria Băndoiu (Gorj), Lucreţia Goagea (Vâlcea). Prezintă actorul Alexandru Nicolae Mihai. De asemenea, la Târgul de Florii vă puteţi întâlni cu meşterii populari şi producătorii de preparate din gastronomia tradiţională care va vor îmbia cu bragă, miere, plăcinte, turtă dulce, poame uscate, flori şi ceaiuri de leac.
Puteţi participa la ateliere interactive de încondeiere a ouălor şi icoane pe sticlă.
    Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti urează un călduros La mulţi ani! tuturor celor care poartă nume de floare şi, în ziua de Florii, le oferă acces gratuit, cu buletinul la purtător!
Vă aşteptăm să ne bucurăm împreună la mare sărbătoare!