vineri, 5 aprilie 2019

Premiile de creație ale Uniunii Artiștilor Plastici pe anul 1967
Arta plastică contemporană românească
Ion Musceleanu - Portret (ulei).

Premiul Uniunii Artiștilor Plastici - Ion MusceleanuConsemnare publicată în Revista Arta plastică, Nr. 5. Mai 1968.


Amintiri din copilărie
Colecții și Colecționari 


Cristian Dumitru, Mihai Dumitru 


Muzeul Vasile Părvan, Bârlad 


6 aprilie 2019
    La ceas aniversar, Muzeul Vasile Pârvan, Bârlad, în colaborare cu Asociația Muzeul Jucăriilor din București și Școala Gimnazială Vasile Pârvan din Bârlad, vă invită sâmbătă, 
6 aprilie 2019, ora 11:00, la expoziția temporară Amintiri din copilărie dedicată împlinirii a 
105 ani de la înființarea instituției noastre. 
   Împrumutând titlul celei mai frumoase cărți a îndrăgitului scriitor Ion Creangă, expoziția propune publicului bârlădean, o colecție impresionantă de cărți și reviste pentru copii, publicate între anii 1930-1990. Vor fi expuse, în premieră, periodicele Universul Copiilor, Licurici, Cravata Roșie, Cutezătorii, Arici Pogonici, Luminița, Șoimii Patriei, Dimineața Copiilor, piese pop-up, ilustrate, benzi desenate, volume de poezii și povești scrise de autori români și străini, basme nemuritoare și personaje simbol, ghicitori, cărți de colorat, calendare de buzunar cu reviste pentru copii și edituri, adevărate comori scrise, publicate în perioada interbelică și comunistă, din colecția Asociației Muzeul Jucăriilor.
    Pasionați și iubitori de jucării, jocuri, desene, cărți, reviste și alte tipărituri, colecționarii ing. Cristian Dumitru și fratele său, Mihai Dumitru, și-au creat propriul univers al copilăriei colecționând numeroase piese cu caracter ludic pe care le expun unui public cât mai larg. Astfel, bârlădenii, de la mic la mare, vor putea admira, timp de o lună, o multitudine de publicații care evocă o lume feerică, caracterizată prin joc, bucurie și culoare, în care predomină întâmplările haioase și aventurile pline de vitejie. Cei mici se vor putea întâlni cu Pinocchio, Dănilă Prepeleac, Făt Frumos, Păcală, Albă ca Zăpada, Scufița Roșie, Cenușăreasa și alte personaje preferate, printr-o călătorie în tărâmul basmelor. Cei mari vor avea ocazia de a retrăi propria copilărie, printr-o incursiune în universul cărților, unde vor redescoperi poveștile care le-au marcat anii tinereții, împărtășind reciproc amintiri, trăiri, sentimente și experiențe.
   Activitatea va fi animată de un moment poetic realizat de copiii de la Școala Gimnazială Vasile Pârvan din Bârlad, clasele a III-a și a IV-a, coordonați de bibliotecar Jidănașu Manuela și de un recital muzical susținut de Grupul Ecou din care fac parte Bejinariu Bianca, Botaș Claudia și Mereuță Fabian, îndrumați de profesor Cornel Pleșu.
    Evenimentul are ca scop apropierea publicului de cultura scrisă prin cultivarea conduitei pozitive spre carte și literatură și nu în ultimul rând, promovarea lecturii în rândul cititorilor.
    "Ca să fie opere de artă, scrierile pentru copii şi tineri, trebuie să intereseze și pe oamenii maturi și instruiți. Copilăria nu dispare niciodată din noi, ea constituie izvorul permanent din care decurg toate meandrele vieţii noastre.” G. Călinescu
    Vernisajul expoziției va avea loc la sediul central al Muzeului Vasile Pârvan, Bârlad, iar accesul publicului va fi gratuit.
Vă așteptăm cu drag!

Pe simezele Capitalei - Citadine
Arta plastică contemporană românească 


Cenaclul de Arte Plastice al Medicilor Ion Țuculescu 


Cercul Militar Național, București 


2 - 15 aprilie 2019


Un jurist ajuns...păpușar și dramaturg
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Costel PopoviciArticol publicat în Gong '81, Almanahul Revistei Teatrul. Decembrie 1980.


Târgul Colecționarilor
Colecții și Colecționari 


Centrul Cultural Drăgan Muntean, Deva 


ediția a 59-a, 13 aprilie 2019

Bienala de pictură și sculptură 1966
Arta plastică contemporană românească
Interviu publicat în Arta plastică, Nr. 11. Noiembrie 1966.Să ne cunoaștem artiștii
Arta plastică contemporană românească 


Ana-Emilia Apostolescu (1927 - 2016)
Portret - ulei.
Peisaj - ulei.
Cronică, semnată de Octavian Barbosa, publicată în Revista Arta plastică, Nr. 11.
Noiembrie 1966.

***Mai multe despre acest artist puteți afla și de aici: 
www.bjbv.ro/dictionar/apostolescu.phpSâ ne cunoaștem artiștii...Născută de Crăciun...
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Geta Grapă (1929 - 1992)Articol publicat în Gong '81, Almanahul Revistei Teatrul. Decembrie 1980.

***Mai multe despre această actriță puteți afla și de aici: Monitorul Expres

Pe simezele ieșene - Voyage
Arta plastică contemporană românească 


Valentina Druțu 


Casa de Cultură Mihai Ursachi, Iași 


3 aprilie - 1 mai 2019

Exponatul lunii
Muzeul Dunării de Jos 


Călărași 


aprilie 2019

    Descoperirile arheologice de plastică antropomorfă constituie partea cea mai importantă pentru reconstituirea universului spiritual al comunităţilor din pragul neoliticului (mil. V a.Ch.).
    Piesa descoperită în aşezarea de la Piscu Crăsani, pe vatra unei locuinţe de suprafaţă, aparţine culturii Bolintineanu (după M. Neagu) şi reprezintă un bust de statuetă antropomorfă, cu înălţimea de 80 mm, iar grosimea de 50 mm.
    Deşi se consideră că este un personaj mascat, detaliile feţei ocupă un rol foarte important, find redate chiar şi sprâncenele, ceea ce reprezintă un unicat la descoperirile de plastică antropomorfă Bolintineanu. Foarte probabil această reprezentare a sprâncenelor aflate în poziţie ridicată a fost necesară pentru a sublinia expresivitatea piesei.
    Capul statuetei este uşor împins spre spate, nasul este redat printr-o proeminenţă, iar ochii şi gura sunt redate prin orificii incizate în profunzime. Mâinile sunt disproporţionate, fiind aşezate una mai sus, alta mai jos
    Ornamentarea s-a făcut prin incizii liniare sau curbilinii. În afara inciziei sub forma de trei şiruri paralele trasate pe gâtul idolului, la aceeaşi piesă s-au observat urme de pictură cu roşu, care au conturat marginile măştii, ce se detaşează clar şi în secţiune.
    Pictura, ca tehnică folosită la plastica antropomorfă, a fost observată pentru perioada neoliticului dezvoltat, doar in cazul acestei statuete de la Piscu Crăsani.
    Pasta din care a fost confecţionată este poroasă, din lut amestecat cu pleavă, iar arderea este neuniformă, piesa fiind arsă oxidant într-un cuptor, în care a fost aşezată pe spate, unde arderea s-a efectuat la cenuşiu-deschis, iar în restul corpului la galben-cărămiziu.
    Nr. Inv. 9156, clasată în categoria Tezaur a Patrimoniului Cultural Naţional, prin ordinul de clasare 2110, din 02. 03. 2007.

Medicină, Artă, Cultură
Muzeul de Artă Cluj - Napoca 


17 aprilie 2019

Păstrarea patrimoniului de cactuși din colecția Vida Gheza
Colecții și Colecționari 


Biblioteca Universității Tehnice, Cluj-Napoca 


8 aprilie 2019
Călătorie în Bucureștiul liturgic
Muzeul Municipiului București 


16 aprilie - 30 iunie 2019
    Muzeul Municipiului București vă invită să faceți o incursiune în tainele orașului nostru prin intermediul expoziției Călătorie în Bucureștiul liturgic al cărei vernisaj are loc marți, 16 aprilie 2019, ora 18:00.
    Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu, nr.  2) este cel care va găzdui acest nou proiect muzeal dedicat trecutului cultural al Capitalei, care nu poate fi separat de viaţa religioasă a locuitorilor săi. Expoziția reconstituie solemnitatea sacră a unui locaş religios, recurgând la componente cu valoare artistică şi obiecte de cult provenind de la vechi mănăstiri și biserici bucureștene.
    Vor fi expuse cărți liturgice (de slujbă) rare imprimate în limba română în secolele XVII-XIX în tipografiile din București (Tipografia Domnească, Tipografia Mitropoliei, Mănăstirea Snagov, Mănăstirea Sf. Sava): Evanghelie - 1693, 1697, Liturghier - 1741, Apostol - 1683, Penticostar - 1743, Octoih - 1792, Molitvenic - 1819, Acatistul Maicii Domnului - 1823, 1828.
    De asemenea, vor putea fi admirate veșminte liturgice aflate în patrimoniul Muzeului Municipiului București, Colecția Textile și accesorii vestimentare, piese autentice păstrate cu mare grijă, datând din secolele XVIII și XIX, și care nu au mai fost prezentate publicului. Această ținută, denumită și "haina de nuntă” (Matei XXII, 11-12) este demnă de sublimitatea și maiestatea sacerdoțiului divin. Biserica a legiuit, încă din vechime, ca preoții să se înfățișeze în veșminte deosebite de cele laice, întrucât "în timpul slujbei, aceștia îi reprezintă pe cereștii slujitori ai lui Dumnezeu-Omul”, chiar și în viața de toate zilele costumul clerical fiind deosebit de cel al laicilor atât prin formă sau croială, cât și prin culoare.
    În expoziție vor fi expuse și stihare, feloane, epitrahile, bedernițe, confecționate din brocart, cu fir metalic, chiar și cu broderii inspirate din motivele artei orientale, din perioada domniilor fanariote. La acea vreme a fost împrumutată decorația, credința rămânând nealterată.
Colecția de Icoane și Obiecte de Cult ne ajută să recompunem imaginea lăcașului de cult prin valoroasele piese lucrate în ateliere balcanice sau cele specifice patriarhale.
   Colecțiile Fotografii, Cărți Poștele și Clișee fotografice, Tipărituri și imprimate, Artă Plastică ne oferă imagini inedite ale lăcașurilor de cult din București, unele fiind demolate în anii comunismului.
Curator al expoziției: Dr. Maria-Camelia Ene
Intrarea la vernisaj este liberă în limita locurilor disponibile.
Expoziția va fi deschisă la Palatul Suțu în perioada 16 aprilie – 30 iunie 2019.

Între figurativ și abstract
Arta plastică contemporană românească 


Dan Virgiliu Dimulescu 


Galeria de Artă Alba Iulia 


9 - 24 aprilie 2019

Jurnalul Generalului Gheorghe AthanasescuLansare de carte 


Jockey Club, București 


8 aprilie 2019
    Luni, 8 aprilie, de la ora 18:00, ne întâlnim la Jockey Club (str. Episcopiei, Nr. 9), pentru lansarea Jurnalului Generalului Gheorghe Athanasescu, aghiotant al Reginei Maria, care a însoțit-o și în legendara călătorie în Statele Unite ale Americii. Scris între 1926 și 1940, jurnalul oferă detalii prețioase despre viața Familiei Regale și despre luptele politice din epocă.
    Am avut bucuria sa prefatez volumul, iar in cadrul lansării voi vorbi alături de Dumitru Lecca, nepotul autorului și cel care a scos la lumină această mărturie, de istoricul militar Sergiu Iosipescu și de Silvia Colfescu, directorul Editurii Vremea, care a primit cu brațele deschise acest proiect editorial. Pe curând!