sâmbătă, 30 martie 2019

Pe simezele gălățene - Grup 4+3




Arta plastică contemporană românească 


Muzeul de Artă Vizuală Galați 


26 martie - 10 mai 2019












Beyond the Frame




Expoziție de fotografie 


Muzeul de Artă Cluj - Napoca 


3 - 15 aprilie 2019




   Expoziția Beyond the Frame reprezintă primul pas al proiectului Arhiva de fotografie a Muzeului de Artă Cluj-Napoca. Prin acest proiect se dorește crearea unui "depozitar” pentru materialele fotografice, artistice și istorice în cadrul muzeului. Fotografia reprezintă o materializare a memoriei noastre, o reprezentare vizuală care, de la mijlocul secolului trecut, s-a ridicat la rang de artă, o artă care comunică o ipostază, un moment sau un eveniment din trecut la care, de multe ori, există doar un singur martor – fotograful. Fotografia este un act de creație, un puternic mijloc de expresie a cărei studiere a devenit din ce în ce mai populară în rândul universităților europene și nord-americane, ocupând un loc binemeritat în rândul artelor vizuale mai moderne.
    Numeroase muzee și galerii de artă din lumea occidentală și mai nou din regiunea Asiei de sud-est consacră o atenție din ce în ce mai mare artei fotografie și colecționării acesteia. Demersul muzeului reprezintă un prim pas în această direcție, iar prin crearea unei colecții de fotografie se dorește nu numai promovarea acestei forme de artă, ci și oferirea unei baze de cercetare și cunoaștere pentru generațiile viitoare.
    În contextul celor prezentate, expoziția Beyond the Frame, la care participă artiștii fotografi: Mircea Albu, Mircea Albuțiu, Sebastian Cornea, Feleki István, Feleki Károly, Daria Ioan, Alexa Maria Popoviciu și Szabó Tamás, reprezintă prima contribuție la realizarea acestui proiect al Muzeului de Artă Cluj-Napoca.
    Vernisajul expoziției va avea loc pe 3 aprilie 2019, de la ora 17:00. La eveniment vor lua cuvântul: Lucian Nastasă-Kovács, managerul muzeului; Feleki István, curatorul expoziției și Iakob Attila, coordonatorul proiectului.
    Expoziția va fi deschisă în perioada 3 - 15 aprilie 2019, de miercuri până duminică inclusiv, între orele 10:00-17:00.

Pe simezele nemțene




Arta plastică contemporană românească 


Sorin Otînjac 


Galeria de Artă Lascăr Vorel, Piatra Neamț 


1 - 14 aprilie 2019





Elena Cuza. Doamna Unirii




Muzeul de Istorie și Arheologie 


Piatra Neamț 


2 aprilie - 10 iunie 2019





Comorile României




Expoziție de fotografie 


Ilie Tudorel 


Muzeul Județean Alexandru Ștefulescu 


Târgu-Jiu 


1 aprilie - 10 mai 2019







Memoria Marelui Război. Monumente din județul Dolj




Lansare de carte 


Muzeul Olteniei, Craiova 


2 aprilie 2019




    Cu ocazia aniversării a 104 ani (1 Aprilie 1915 – 1 Aprilie 2019) de la înființarea Muzeului Olteniei Craiova, avem plăcerea de a vă invita să participați la evenimentul de lansare a albumului/catalog intitulat Memoria Marelui Război. Monumente din județul Dolj.
    Ideea proiectului care a stat la baza acestui album a apărut în toamna anului 2017, considerându-se că Muzeul Olteniei, în cadrul evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri, își poate aduce contribuția sa într-un mod original.
   Astfel, începând cu luna aprilie 2018, un colectiv de specialiști din cadrul instituției noastre a demarat activitatea de cercetare pe teren fiind documentate toate monumentele dedicate eroilor din Marele Război existente în localitățile din județul Dolj. În paralel, grație sprijinului acordat de Direcția Județeană pentru Cultură Dolj, s-au putut cerceta documentele referitoare la acest tip de monumente existente în arhiva acestei instituții și care au reprezentat un izvor prețios de informații.
    Albumul se dorește a fi în același timp un prinos de omagiu adus celor care s-au sacrificat pentru realizarea idealului national, unirea tuturor provinciilor românești într-un singur stat. De altfel, doljenii au adus un tribut însemnat pe altarul Patriei, lucru dovedit și de existența la nivelul județului a celor peste 160 de monumente, troițe și plăci comemorative, neexistând practic oraș și comună în care să nu ființeze așa ceva. Din acest punct de vedere, monumentele ce fac subiectul acestei lucrări reprezintă o materializare a sentimentului de identitate națională al doljenilor, care, de la sfârșitul anului 1918, făceau parte dintr-o Românie întregită, la capătul unui război ce aproape secătuise resursele materiale și umane ale țării.
     Apariția acestui album nu ar fi fost posibilă fără sprijinul Consiliului Județean Dolj și Ministerului Culturii și Identității Naționale. Totodată, mulțumirile noastre se îndreaptă și către reprezentanții Colegiului Național Militar Tudor Vladimirescu din Craiova, Brigăzii Multinaționale Sud-Est Craiova și Comunității evreiești din Craiova pentru disponibilitatea și informațiile puse la dispoziție în documentarea monumentelor comemorative.

Arhitectul care a înnobilat Gorjul




Julius Doppelreiter 


Uniunea Arhitecților din România, București 


4 aprilie 2019





Vernisaj: 4 aprilie 2019, orele 17:00 - 20:00.

Pe simezele clujene - Mările sufletului meu




Arta plastică contemporană românească 


Cecilia Melinescu 


Muzeul de Artă Cluj-Napoca 


3 - 15 aprilie 2019




    Prin expoziția Mările sufletului meu, Cecilia Melinescu se prezintă publicului clujean cu o serie de lucrări care îmbină nu numai tema mărilor tumultoase, ci și lumea lor diversă și colorată. Existența unui echilibru între brutalul valurilor și frumusețea acestora aduce nu numai un sentiment de profunzime, ci și o imagine dintr-o lume a contrastelor. Marea, monstrul viu aflat tot timpul în mișcare, este reprezentată de artistă în diverse ipostaze unde, de multe ori, se pune accent nu numai pe mecanică și dinamică, ci și pe o dimensiune a culorii.

Oameni și statui într-o singură lumină




Expoziție de fotografie 


Cristian Oeffner Oprea 


Muzeul Municipiului București 


2 aprilie - 2 mai 2019




     Muzeul Municipiului București vă invită să participați la vernisajul expoziției de fotografie Oameni și statui într-o singură lumină, eveniment care va avea loc la Palatul Suțu, marți, 
2 aprilie 2019, ora 18:00.
     Expoziția conține fotografii realizate de Cristian Oeffner Oprea, care lucreză de cinci ani la Muzeul Municipiului București. Colegul nostru ne invită pe toți la vernisajul acestei expoziții personale de fotografie, realizată cu sprijinul special acordat de Adrian Majuru, director al muzeului, precum și al celorlalți colegi.
    Oameni și statui într-o singură lumină: lumina spectacolului. Dar, în același timp, oameni și statui vivante într-o lumină unică - Soare sau reflector - constituindu-se într-o tehnică fotografică utilizată și dezvoltată de doi Maeștri ai fotografiei cărora le este și dedicată această expoziție: Yousuf Karsh și Rob Heyman.
     Expoziția va putea fi vizitată la Palatul Suțu între 2 aprilie - 2 mai 2019, de marți până duminică, între orele 10:00 - 17:30.

Pe simezele ploieștene - Alb




Arta plastică contemporană românească 


Florin Șuțu 


Galeriile de Artă Ploiești 


4 aprilie 2019