miercuri, 27 martie 2019

Să ne cunoaștem artiștii...plastici




Arta plastică contemporană românească 


Nutzi Acontz (1894 - 1957)





Coperta. Editura Cartea Românească.


Natură moartă (chitară) - ulei (Muzeul de artă al Republicii).






Peisaj dobrogean (1932) - ulei (colecția prof. Virginia Lupaș).



Interior (la mare) (1930) - acuarelă (colecția pictor J. Ghiga).


Natură moartă (1945) - ulei (Muzeul de artă Craiova).



Porcovitul cailor (1948) - ulei (Muzeul de artă al Republicii).


Articol, semnat de Nicolae Argintescu-Amza, publicat în 
Revista Arta plastică, Nr. 5. Mai 1968.

***Mai multe despre aceasată artistă puteți afla și de aici: Wikipedia


Să ne cunoaștem artiștii...de revistă




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Radu Zaharescu











Interviu, realizat de Stan Vlad, publicat în Gong '88, 
Almanahul Revistei Teatrul. Decembrie 1987.


Salonul de literatură Junimea




Andreea Petcu, Bogdan-Alexandru Petcu 


Muzeul Mihai Eminescu, Iași 


28 martie 2019 





Tradiție și influență




Muzeul Civilizației Dacice și Romane 


Deva 


29 martie 2019




    Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca, vă invită vineri, 29 martie 2019, ora 11:00, să participați la vernisajul expoziției Tradiție și influență, eveniment ce se va desfășura în Palatul Magna Curia.
    Expoziția propune publicului o perspectivă vizuală asupra civilizației dacice din Munții Orăștiei, bazată pe complementaritatea dintre aspectele locale și importurile tehnologice și artistice din zona mediteraneană. Piesele din vitrine, materialele ilustrative, precum și aplicațiile digitale au fost selectate cu scopul de a sugera ideea caracterului cosmopolit al societății dacice din jurul capitalei Regatului Dac, în ajunul cuceririi romane.
   Evenimentul este organizat în cadrul perioadei de sustenabilitate (2016-2021) a proiectului Când viaţa cotidiană antică devine patrimoniu UNESCO. Scanarea, restaurarea digitală şi contextualizarea artefactelor dacice din Munţii Orăştiei, contract PA16/RO12-LP10/18.02.2015, finanțat prin Granturi SEE.
    Expoziția poate fi vizitată pe parcursul anului 2019, de marți până duminică, conform programului de vizitare al Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.
Vă așteptăm!
Secția de Marketing și Relaţii cu Publicul

Arhitectura bisericilor și arhitectura vernaculară




Conferință dezbatere 


Casa de Cultură Friedrich Schiller, București 


27 martie 2019





Târg de Artă și Antichități




Colecții și Colecționari 


VIVO, Baia Mare 


5 - 7 aprilie 2019





Memoriile unui pașoptist-model




Lansare de carte 


Iancu Bălăceanu 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


2 aprilie 2019




    Vă invităm marți, 2 aprilie, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la lansarea volumului Iancu Bălăceanu – Memoriile unui pașoptist-model. Amintiri politice și diplomatice, 1848–1903, apărut recent în colecția Memorii/Jurnale a Editurii Humanitas, în traducerea și îngrijirea Georgetei Filitti. La eveniment vor vorbi istoricii Georgeta Filitti, Alina Pavelescu și Sergiu Iosipescu.
     "Iancu Bălăceanu este paşoptistul-model: vlăstar al unei mari familii muntene, studiază la Paris – unde se pătrunde de ideile liberale, audiind cursurile corifeilor generației de la '48 –, militează în societăţi studenţeşti, cochetează cu mazzinismul şi îşi face o sumedenie de relaţii ce îi vor folosi mai apoi în cariera diplomatică. Abia ieşit din adolescenţă, revine în ţară, şi soarta îl aruncă în tabăra revoluţiei. După o trecere fulgurantă prin Bucureştii în plină revoltă, e numit, peste noapte, prefect de Câmpulung. Faptele de atunci, precum şi cei nouă ani petrecuţi într-un exil aventuros, punctat cu misiuni secrete în slujba sultanului – și a cauzei naționale românești – împreună cu prietenii Ion Ghica și Nicolae Bălcescu, îi conferă o aură de revoluţionar. Imediat după Unire se implică într-o serie de misiuni diplomatice delicate. Dintre acestea, esențială este aducerea lui Carol de Hohenzollern pe tronul tânărului principat, în care joacă un rol determinant - un adevărat roman polițist. În deceniile următoare, Iancu Bălăceanu va fi, pe rând, ministru plenipotențiar al României în capitalele puterilor europene, la Paris, Viena, Roma, Constantinopol, Londra. Memoriile sale, extrem de dense, presărate cu portrete memorabile ale marilor oameni din cea de-a doua jumătate a secolului XIX și cu nuclee narative de la care pot porni tot atâtea filme de aventuri, fixează figura unui personaj exemplar din deceniile în care România se construia." - Georgeta Filitti

Pe simezele Capitalei - Artistul




Arta plastică contemporană românească 


Metropolis Art Collection, București 


26 martie - 14 aprilie 2019




    DanaArtGallery împlineste 9 ani de la debutul său pe scena culturală a artei plastice bucureștene.
    Cu această ocazie vă invităm să sărbătorim acest moment pe data de 26 martie 2019, 
ora 19:00, când va avea loc vernisajul expoziției Artistul.
    Expoziția cuprinde lucrări de pictură, instalație și fotografie și reunește un grup divers de artiști: Andreea Dosinescu, Bianca Ioniță, Cornelia Gherlan, Daniel Crăciun, Dan Isăilă,  Daniela Zbarcea, Daniela Mihai, Delia Orman, Eugen Vasile Iovan,  Gina Paula Baranovschi, Horațiu Cristea și Magda Morozan.
Sound: Valentin Luca
Metropolis Art Collection, str Grigore Alexandrescu 89-97, București, 
în incinta Metropolis Center.
Expoziția va rămâne deschisă și va putea fi vizitată zilnic între orele 12:00 -20:00 
până pe data de 14 aprilie 2019.
     Colaborând de-a lungul timpului cu zeci de artiști și organizând numeroase evenimente culturale, îndeosebi expoziții,  am observant că publicul interesat de artă  nu este familiarizat cu imaginea fizică a artiștilor care expun. Deși cu ocazia vernisajelor publicul poate lua contact cu artiștii expozanți, există o oarecare distanță de comunicare și o dificultate în asocierea lucrării de artă cu persoana care a creat-o.
     Astfel, prin expoziția Artistul, propunem o împrietenire a publicului cu artiștii, nu numai la vernisaj, ci și prin expunerea portretelor acestora alături de lucrările de artă în original.
Pictura și fotografia se completează printr-o expunere amplă pe care o puteți admira în expoziția mai sus amintită.

Pasagerele de odinioară




Expoziție de cartofilie și fotografie veche 


Complexul Muzeal de Științele Naturii Răsvan Angheluță, Galați 

29 martie - 28 aprilie 2019

 


    Vineri, 29 martie 2019, începând cu ora 11:00, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi va avea loc vernisajul expoziției de cartofilie și fotografie veche Pasagerele de odinioară, manifestare organizată în colaborare cu Asociația Galați, orașul meu și Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galați. Vor fi expuse 85 de ilustrate (cărţi poştale şi fotografii vechi) din colecţiile personale ale lui Ilie Negrea, George Milea, Mihai Blăjuţ, Mioara Slabu, Aurel Sibiceanu, Cristian Gregoretti și Cristian Munteanu. Publicul va descoperi sau redescoperi imaginea de altădată a curselor de pasageri de la Dunăre, cu nave precum Ardealul, Poseidon, Săgeata, Muntenia, Olănești, Borcea sau Malnaș. De asemenea, vor putea fi admirate și câteva machete la scară cu replici a unor nave de pasageri sau comerciale, care au circulat pe Dunăre în trecut, machetele făcând parte din patrimoniul Muzeului de Istorie Paul Păltănea Galați. La deschiderea expoziției, în Sala Auditorium de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi, se va desfășura o dezbatere publică despre istoria navelor și a altor ambarcațiuni de pasageri, care au circulat pe Dunăre, la Galați. 
    Expoziția vine în întâmpinarea unei dorințe mai vechi a societății civile, aceea de susținere a reintroducerii navelor de pasageri pe Dunăre, ca o alternativă de recreere și de conectivitate a Galațiului cu celelalte orașe riverane Dunării, așa cum se întâmpla înainte de anul 1990.     
    Pasagerele de odinioară va fi deschisă la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi până pe 28 aprilie 2019.