miercuri, 27 februarie 2019

Actor, pedagog, poet...




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


A. Pop Marțian (1897 - 1969)









Grupaj foto publicat în Revista Cinema, Nr. 695 - 696. 16 - 31 decembrie 1945.










Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 10. Octombrie 1959.







Articol publicat în Gong, Almanahul Revistei Teatrul azi.
An nespecificat. Decembrie 1990.

***Mai multe despre acest personaj puteți afla și de aici:
Pagina personală web A. Pop Marțian


Mărțișor - Tradiție și simbol




Muzeul Maramureșan 


Sighetu Marmației 


26 februarie 2019








 

Când rațiunea pleacă în vacanță. Filozofii în vacanță




Lansare de carte 


Neven Sesardic 


Librăria Humanitas Galați 


1 martie 2019




    Librăria Humanitas Galați vă invită vineri, 1 martie, de la ora 18:00, la lansarea volumului Când rațiunea pleacă în vacanță. Filozofii în vacanță de Neven Sesardić, traducere de S.G. Drăgan, apărut la Editura Humanitas.
Vor vorbi: Doru Căstăian, Alexandra Teodorescu.
    După o tinereţe frământată petrecută la Zagreb, unde, ca asistent de filozofie, a intrat în conflict deschis cu exponenţii marxismului oficial al vremii, Neven Sesardić a colindat câteva universităţi occidentale, ca bursier mai întâi, apoi ca profesor şi profesor asociat. Spirit perspicace şi combativ, el a constatat că şi aici, în cetăţile occidentale ale raţiunii, aceasta din urmă nu e în toate împrejurările regină, mai exact că filozofii înşişi pot fi orbiţi de patimi politice. Şi, la fel ca în tinereţe, Sesardić a ales să nu tacă, trecând în revistă cele mai răsunătoare cazuri de alunecare spre extrema stângă din rândul universitarilor americani de ieri şi de azi. Între numele de prim rang reţinute de analiza filozofului croat se numără Bertrand Russell, Otto Neurath, Rudolf Carnap, Albert Einstein, Kurt Gödel, Ludwig Wittgenstein, Imre Lakatos, Michael Dummett, Hilary Putnam sau Robert Nozick.

Din Generația Unirii




Vasile Stoica 


Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti, București 


7 martie - 14 aprilie 2018





   Joi, 7 martie 2019, ora 13:15, la Muzeului Național al Satului Dimitrie Gusti va avea loc vernisajul expoziției Vasile Stoica, dedicată memoriei unui strălucit intelectual român, aparținând Generației Unirii.
   Remarcat prin talente deosebite – și cel de poliglot și bun cunoscător al literaturii universale, dar mai ales prin ardoarea cu care a susținut cauza unității românești, acest luptător pentru interesele țării sale, cu mari experiențe de negociator, și-a sfârșit viața condamnat pe nedrept într-o celulă a închisorii de la Jilava.
    Viața și faptele sale sunt emblematice pentru istoria românilor din veacul XX. Prin nota lor de sublim, exemplaritate și tragism, ilustrează eforturile unei generații care și-a servit țara în condiții excepționale.
   Demersul expozițional este sprijinit de documente și obiecte personale – în mare parte inedite primele, și necunoscute celelalte – care focalizează atenția asupra principalelor momente de viață, urmărind traseul acesteia prin deciziile luate de către Vasile Stoica și evenimentele excepționale la care acesta a fost participant direct sau martor.
   Expoziția restituie traseul existențial al unui personaj cu drepturi de a fi considerat nu doar  participant la istorie, ci chiar contribuitor direct la aceasta.
   Despre contribuțiile diplomatului Vasile Stoica la consolidarea și afirmarea României vor vorbi  la deschiderea expoziției Acad. Ion Aurel Pop, președintele Academiei Române, Acad. Răzvan Teodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, Acad. Sabina Ispas, director al Institutului de Etnografie și Folclor Constantin Brăiloiu, Acad. Emilian Dobrescu, Mirel Taloș, vicepreședintele ICR, Lia Mari Vasilescu, nepoata diplomatului și Prof. univ. dr. Ioan Opriș, Centrul Național de Cercelare și Documentare în Domeniul Muzeologiei Radu Florescu.
   Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 7 martie – 14 aprilie 2019, de miercuri până duminică, între orele 09:00 – 17:00, în sala H.H. Stahl, Șos. Kiseleff nr. 30.

Regizor, actor, pedagog...




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară


Al. Finți (1910 - 1972)











Articol publicat în Gong, Almanahul Revistei Teatrul azi.
An nespecificat. Decembrie 1990.

***Mai multe despre acest personaj puteți afla și de aici:  Wikipedia

Întâlnirile Muzeul Memoriei




Muzeul Memoriei 


Casa Filipescu-Cesianu, București 


27 februarie 2019




   Vă așteptăm la o nouă ediție a Întâlnirilor Muzeului Memoriei — o serie de discuții despre importanța rememorării trecutului și despre cum putem să valorificăm mărturiile celor din jurul nostru în vederea dezvelirii unor istorii subiective, umane, compuse din fragmente de amintiri, fotografii, documente, scrisori, obiecte, cărți poștale etc. Intrarea este liberă.
    La eveniment vor participa membri din echipa Muzeului Memoriei, alături de Oana-Alexandra Budiș (psiholog, coordonator Telefonul Vârstnicului), lect.univ. Laura Marin (CESI), Florin Hălălău (scriitor). Tema discuției va fi centrată pe dificultățile descoperirii amintirilor de familie și importanța aducerii aminte.
    În cadrul evenimentului va fi prezentat și Telefonul Amintirilor, o instalație interactivă prin care pot fi ascultate amintiri de la început de secol: o selecție de pasaje reprezentative despre viața cotidiană din Primul Război Mondial cu accent pe Bucureștiul ocupat. De asemenea, cei care interacționează cu Telefonul Amintirilor pot înregistra propriile amintiri, urmând să primească înapoi mesajul după un an.
    Vă așteptăm să ne povestiți pe viu cum a fost pentru dvs. sau pentru rudele dvs. experiența războiului, de pe front sau de acasă, ce amintiri păstrați în familie (fotografii, scrisori, obiecte) și cum se conturează istoria subiectivă din mici fragmente personale.
   Casa Filipescu-Cesianu găzduiește, în paralel, Muzeul Vârstelor, expoziție care spune povestea fiecăruia dintre noi, de la copilărie la senectute. Este primul proiect expozițional al unui muzeu cu profil de antropologie urbană din România.
    Muzeul Memoriei este un demers educațional și cultural care promovează patrimoniul național prin analizarea unor momente istorice marcante din evoluția României și utilizarea noilor tehnologii ca limbaj comun cu publicul tânăr.

Conferințele Historia Viva




Muzeul Național de Istorie a României 


București 


28 februarie 2019




    Proclamarea Unirii este, fără îndoială, una dintre cele mai reprezentative creații plastice care au ca subiect Unirea Principatelor Române din 1859.
    O întrebare care a fost deseori auzită, mai ales atunci când tabloul a fost expus cu diferite ocazii, a fost cea legată de identitatea personajelor din pictura realizată de Theodor Aman în anul 1861.
    Profitând și de faptul că lucrarea a trecut printr-un proces laborios de restaurare, care a luminat, la propriu, pictura și a readus la viață personajele, am considerat că se impune o încercare de identificare a acestora. Rezultatele acestei încercări vor fi prezentate de către dr. Cornel Constantin Ilie, director adjunct al MNIR, în cadrul seriei de conferințe publice Historia Viva.
Accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile.
Vă așteptăm cu drag!

Să ne cunoaștem artiștii




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Marietta Sadova (1897 - 1981)



În piesa Mărgeluș de A. de Herz, la Teatrul Comoedia.












Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 6. Noiembrie 1956.






Într-un rol de compoziție, realizat la 25 de ani, în Avram Iancu de Lucian Blaga.




În rolul titular din Profesiunea Doamnei Warren, la Teatrul Național.



Articol publicat în Spectator cu Umor, Caiet al Teatrului Mic.
Martie (probabil) 1988.








Evocare publicată în Gong, Almanahul Revistei Teatrul azi.
An nespecificat. Decembrie 1990.

***Mai multe despre această actriță puteți afla și de aici:  Wikipedia