marți, 26 februarie 2019

Din însemnările unui fost secretar literar




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Dramatic Brașov




Între etaje de Dumitru Solomon, cu Luminița Blănaru și Dan Săndulescu.










Doamna din Dubuque de Edward Albee. În imagine, Luminița Blănaru,
Victoria Cociaș-Șerban și Ion Jugureanu.









Două secvențe din Mormîntul călărețului avar de D. R. Popescu.
În rolul Mariei, Geta Grapă, în cel al lui Bască, Costache Babii.
Partenerul lor, Mihai Bălaș-Jujucă.






Articol publicat în Gong, Almanahul Revistei Teatrul azi.
An nespecificat. Decembrie 1990.

Fețele noi ale armelor vechi




Muzeul Național de Istorie a României 


București 


28 februarie - 28 aprilie 2019






   În cadrul expoziției Fețele noi ale armelor vechi vor putea fi admirate o serie de arme de foc folosite în Primul Război Mondial, eveniment de primă importanță pentru istoria umanității și pentru istoria României, și anume: pistol semi-automat Roth-Steyr M. 1907, revolver Mosin Nagant M. 1895, pușcă Lebel Fusil dʼInfanterie M. 1886, carabină Mauser Gewehr 98, pușcă Mauser M.1895, mitralieră Chauchat (CSRG) M.1915 și mitralieră Hotchkiss M.1914, precum și grenade și tuburi de proiectile. Aceste obiecte din colecția MNIR sunt adevărate inovații tehnice care au fost înnobilate de o restaurare minuțioasă și constrângătoare din punct de vedere estetic și științific.
    Expoziția este completată de două jurnale care au aparținut unui militar român implicat în Marele Război, piese restaurate, de asemenea, cu această ocazie.
Afiș: Adrian Roșianu                  
Foto credit: Marius Amarie
Vă așteptăm cu mare drag!

Necunoscuta din Berlinul de Vest




Lansare de carte 


Immanuel Mifsud 


Librăria Cărturești Verona, București 


28 februarie 2019




     Vă invităm cu drag joi, 28 februarie, ora 19:00, la demisol Cărturești Verona, să povestim despre cel mai recent volum din colecția de literatură Babel, Necunoscuta din Berlinul de Vest, de Immanuel Mifsud.
Vorbesc despre carte:
      Eli Bădică (jurnalist cultural, scrie pentru Bookaholic, Suplimentul de cultură și face recomandări de lectură pe cărturești.ro) și
      Oana Valeria Radu (cititoare de serie lungă, scrie la Serial Readers și o găsiți pe Instagram: https://www.instagram.com/oanavaleria/)

Este 28 martie 1980.
     Un bărbat și o femeie fac cunoștință în Alexanderplatz și petrec o noapte împreună. Pe el îl cheamă Erik Xerri și este un actor cunoscut din Malta. Pe ea o cheamă Jutta Heim și e o chelneriță anonimă din Berlin. El face o obsesie pentru ea, iar ea dispare, înghițită de orașul neprietenos, de vremurile cenușii, de destinul imprevizibil și de imaginația îndrăgostitului.
Vreme de treizeci de ani, Erik Xerri îi trimite scrisori. La un moment dat, în speranța că o va regăsi, se întoarce într-o vizită în capitala Germaniei.

Hărți imaginare




Arta plastică contemporană românească 


Lucian Muntean 


Institutul Cultural Român, București 


28 februarie 2019



    Vernisajul proiectului expozițional Hărți imaginare al artistului Lucian Muntean va avea loc joi, 28 februarie, ora 18.30, în Sala Mare a Institutului Cultural Român. Expoziția prezintă lucrări selectate care fac parte din seria de picturi intitulată Hărți imaginare ce cuprinde 40 de lucrări în tehnica acril pe pânză.
    Geolog de profesie, Lucian Muntean a fost întotdeauna fascinat de hărţile pe care le-a consultat: de la cele fizice, meteorologice, economice sau demografice, până la cele geologice sau pedologice, cu simbolurile și codurile colorate, de oprerare.
    Pavel Șușară, critic de artă, afirmă că în pictura lui Lucian Muntean regăsim o analiză fină a detaliilor, stratigrafie cromatică și un joc extrem de complex al texturilor.
    "Dacă peisajul tradițional oferă un spectacol de o foarte mare diversitate, acoperind o plajă largă de posibilități expresive şi își plasează întotdeauna privitorul în exterior, noua peisagistică pe care Lucian Muntean o propune, deplasează percepția de pe evenimentele din afară pe acelea dinlăuntru, de pe arhitectura imaginii pe structura ei, pe mecanismele sale intime. Pământul, în diversele lui agregări, nu mai este privit ca o formă constituită cu succesiuni de planuri și cu variații de relief ușor de recunoscut, ci ca o țesătură complexă de evenimente interioare”, subliniază Pavel Şuşară.

Să ne cunoaștem artiștii




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară


Marcel Iureș



Marcel Iureș, alături de Victor Rebengiuc într-o scenă din spectacolul
A treia țeapă de Marin Sorescu.





Interviu publicat în Pygmalion, supliment la programul Teatrului L. S. Bulandra.
Toamna anului 1989.






"Portret colegial" publicat în Gong, Almanahul Revistei Teatrul azi.
An nespecificat. Decembrie 1990.

***Mai multe despre acest artist puteți afla și de aici: Wikipedia




Pe simezele vieneze




Prezențe românești peste hotare 


Vadim Crețu 


Five Plus Gallery, Viena, Austria 


6 - 29 martie 2019







Jurnalul unei iubiri imposibile




Kaya de Vos 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


28 februarie 2019




    Editura Humanitas Fiction vă invită joi, 28 februarie, ora 18:00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Gabriel Liiceanu, Gabriela Tabacu și Radu Paraschivescu despre volumul Jurnalul unei iubiri imposibile de Kaya de Vos, o carte – frumoasă ca o pictură florentină – despre puterea iubirii de a spulbera tabuuri și prejudecăți.
    "Am citit fermecat povestea «imposibilei iubiri» a Kayei de Vos, cu gândul la trecătoarele noastre întâlniri pământene cu absolutul. Nu e minunat să simți zvonul unei lumi căreia, deși n-ai vizitat-o niciodată, îi păstrezi amintirea?“  Gabriel Liiceanu
Accesul la eveniment este gratuit în baza unei rezervări prin eventbook.            

Pe simezele Capitalei - Transpunere




Arta plastică contemporană românească 


Gruia Rotaru, Ion Bolocan 


Biblioteca Metropolitană București 


4 martie 2019