sâmbătă, 26 ianuarie 2019

Guadalajara




Lansare de carte 


Iulian Popa 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


31 ianuarie 2019




   Pasionații de literatură și cititorii de proză actuală sunt invitați joi, 31 ianuarie, la ora 19:00, în Librăria Humanitas de la Cișmigiu la o discuție despre volumul de povestiri Guadalajara de Iulian Popa, publicat recent în colecția 821.135.1 Scriitori români contemporani, la Editura Humanitas. Cartea va fi prezentată de Iulian Popa, Luminița Corneanu, critic literar, Nona Rapotan, editor coordonator Bookhub.ro, și de Andreea Răsuceanu, coordonatoarea colecției Humanitas 821.135.1 - Scriitori români contemporani.
Accesul la eveniment este gratuit și se face pe baza unei rezervări prin Eventbook.
    Iulian Popa debutează acum în volum după ce povestirile lui au fost publicate în reviste căutate pentru selecția lor de proză scurtă, ca Iocan, Revista de povestiri și Argos SF&F. Găsim aici un laborator cu 22 de experimente literare, explorări inedite de teritorii și personaje, dar și zone și situații care reverberează în povești alternative.
    Povestirile lui Iulian Popa au un aer de stranietate și melancolie, indiferent că vorbesc despre criza din cuplu, singurătatea și debusolarea bătrâneții, despre lipsa de comunicare dintr-o lume alienată, uneori lipsită de speranță. Personajele lui traversează fantasmatic un spațiu bucureștean, în principal, a cărui imagine se recompune în jurul unor evenimente mărunte, trăite, din cauza unor sensibilități exacerbate dramatic și cu consecințe majore. În Guadalajara, gãsim o prozã a observației infinitezimale, uneori preocupată de surprinderea celor mai fine articulații sufletești și morale, alteori de schițarea unor tablouri pline de umor (mai degrabă întunecat), scrise alert, cu dialoguri vii.
    Iulian Popa s-a născut la Brăila, pe 3 august 1972. A urmat cursurile Facultății de Fizică a Universității București. Ulterior, a terminat un doctorat în fizică la Universitatea din Stuttgart. A publicat mai multe articole și lucrări de specialitate pe parcursul stagiilor de cercetare din Germania și Statele Unite. A publicat proză scurtă în revista Iocan, precum și în Revista de povestiri și în Argos SF&F. Guadalajara reprezintă debutul său în volum.
*** event.

De-acum juma' de secol...




România de-altădată (?!)









Relatări publicate în Revista Flacăra, nr. 50. 6 decembrie 1969. 


Să ne cunoaștem artiștii - Un copil minune din Iași...




Radu Postăvaru














Articol (Îmbătrînește Radu Postăvaru...) publicat în Revista Flacăra, nr. 51 - 52.
27 decembrie 1975.

***Mai multe despre acest dirijor, peste ani, puteți afla și de aici: www.radupostavaru.com 



Cercul magic




De pe ecranele cinematografelor de-odinioară 


Cinemateca




Foto: Okazii







Cronică publicată în Revista Flacăra, nr. 51 - 52. 27 decembrie 1975.

Dintre cărțile copilăriei




România de-altădată




Editura Tineretului. 1965.
















Editura Tineretului. 1967.