joi, 17 ianuarie 2019

Grădina de piatră




Lansare de carte 


Nikos Kazantzakis 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


23 ianuarie 2019





Exponatul lunii ianuarie




Complexul Muzeal Arad 


ianuarie 2019




    Exponatul lunii ianuarie este o cupă cu stema Principatelor Unite, de fapt una dintre propunerile de stemă care au fost examinate în anii 1860-1863. Cupa a fost donat muzeului arădean de către un colecționar particular în anul 1960. Prezintă o lucrătură deosebită din sticlă și porțelan și poate fi admirat în cadrul expoziției permanente a muzeului nostru.
    În 1860 primul ministru Ion Ghica oferă spre dezbatere Consiliului de Ministri, un nou proiect de stemă, pictat de către Carol Pop de Szathmary și care, afirma el, era "conform cu starea politică în care au intrat țările noastre de la realizarea principiului unirii și cu datele istorice de la colonizarea romanilor în Dacia”.
    Stema imprimată pe exponatul Complexului Muzeal Arad cuprinde un scut despicat, având prima jumătate tripartită, în brâuri de roșu, aur și azur, și încărcată cu o acvilă cruciată în zbor deschis. Cea de-a doua jumătate, tăiată roșu și azur, este încărcată cu un cap de bour având soarele între coarne. Acest scut este timbrat de o coroană închisă. Toate aceste elemente sunt plasate sub un pavilion de purpură, căptușit cu hermină și prins într-o coroană închisă. O variantă similară îi avea drept tenanți: în stânga pe un personaj feminin, având în mână o sabie curbată specific dacică, iar în dreapta pe un leu ridicat în două labe. Aceste elemente erau menite să simbolizeze Dacia, regăsindu-se încă din secolul al III-lea pe o monedă daco-romană.
     În cele din urmă proiectul nu a fost adoptat în principal din cauza opoziției lui Mihail Kogălniceanu care se temea că acest simbol specific statelor suverane ar putea deranja marile puteri garante, care recunoscuseră unirea doar pe durata domniei lui Alexandru Ioan Cuza (24 ianuarie 1859 - 11 februarie 1866).

La început de septembrie. În 1961...



Teatrul radiofonic




Așa cum ne este indicat în numărul 511 din 31 august 1961...








Ilustrator, pictor, sculptor




Banda Desenată Românească 


Valentin Tănase

 




Coperta și ilustrațiile. Editura Ad Astra. 2019.


   Muzeul Municipiului București vă invită să participați marți, 22 ianuarie, la vernisajul expoziției Benzi desenate de Valentin Tănase.
Evenimentul are loc la Palatul Suțu, cu începere de la ora 18:00.
   Cunoscutul autor de benzi desenate, ilustrator, pictor și sculptor, maestrul Valentin Tănase ne invită la o expoziție de bandă desenată, o premieră pentru seria expozițiilor de autor propuse iubitorilor celei de-a 9-a arte de Muzeul Municipiului București. Planșe de bandă desenată în original, din revista Cutezătorii, expuse în premieră, ne vor aminti de cele mai frumoase povești ale copilăriei.
    Valentin Tănase (n. 6 septembrie 1954, Iași) este pictor, autor de benzi desenate și sculptor. A absolvit Universitatea Națională de Arte București în anul 1978. Este Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România din anul 1981 și este directorul Studioului de Arte Plastice al Armatei din anul 1997. Din 1977 a participat la majoritatea evenimentelor expoziționale de artă organizate de Uniunea Artiștilor Plastici din Romania. A deschis peste 40 de expoziții personale de pictură și grafică în București, Brașov, Sibiu, Constanța, Paris, La Croix Valmer, Angouleme, Lille, Roma, Bruxelles, Viena, Praga, Kromeriz, Bratislava, Hurth-Koln, Veria și Beijing. A realizat lucrări de pictură murală monumentală și mozaic la sediul Ministerului Apărării, Muzeul Militar Național, Palatul C.E.C. și Biserica Eroilor Revoluției din Decembrie 1989 din București. A realizat o serie de ilustrații de carte (ex. Povestiri Istorice) și nenumărate pagini de bandă desenată (ex. revista Cutezătorii, Universul Copiilor). Valentin Tănase a deschis până în prezent 56 de expoziții.
    "După ce în luna noiembrie s-a dat startul unei serii de expoziții temporare dedicate benzilor desenate, invitând publicul să participe și la crearea unei biblioteci publice de bandă desenată, prima de acest gen din țară, începem anul cu o primă expoziție de autor. Îl avem ca invitat pe maestrul Valentin Tănase care a bucurat copilăria și adolescența multor generații cu lucrările sale. Aș aminti aici seriile de bd-uri din revista Cutezătorii sau mai recenta publicație Love Story în Piața Universității. Cunoscut pentru picturile și sculpturile sale, Valentin Tănase ne invită acum să-i descoperim și pasiunea pentru banda desenată” - Mihai I. Grăjdeanu, autor de benzi desenate, curatorul expoziției.
    "Copil și adolescent fiind, îmi doream și visam ca la vârsta maturității să fiu un desenator de bandă desenată. Dumnezeu mi-a îngăduit să-mi împlinesc acest vis și am publicat prima mea bandă desenată în revista Cutezătorii revista copiilor și tinerilor din acea vreme, în clasa a X-a, la vârsta de 16 – 17 ani. După ce mi-am terminat studiile la Institutul de arte plastice Nicolae Grigorescu am rămas în continuare atașat de banda desenată și de ceea ce simboliză ea. Prima mea bandă desenată de amploare a fost un serial de 24 de pagini având ca subiect Burebista. De aici a început cariera mea de ilustrator de bandă desenată. Am publicat sute de pagini care s-au realizat în timp pe toate subiectele: bandă desenată istorică, de science fiction, de actualitate, am colaborat cu reviste, edituri și autori renumiți din țară și de peste hotare, cu precădere Franța și Belgia” - Valentin Tănase.
Expoziția este deschisă în perioada 16 ianuarie - 10 februarie. Intrarea la vernisaj este liberă.


Volumul I. Coperta și ilustrațiile. Editura Agora. 2015.


Volumul II. Coperta și ilustrațiile. Editura Agora. 2015.


Editura Teora. 2012.


Coperta și ilustrațiile. Editura Flamingo. 2007.


Album. Editura Focus Graphics. 2002.





Ilustrații publicate în Almanahul Cutezătorii '86. Decembrie 1985.

"compozitor, pedagog și teoretician al muzicii românești clasice"




Anatol Vieru (1926 - 1998)





Concert de flaut








Articol publicat în Contemporanul, nr. 50. 15 decembrie 1961.
















Interviu publicat în Revista România literară, Nr. 14, de joi, 3 aprilie 1969.

***Mai multe despre acest compozitor puteți afla și de aici:  Wikipedia

Ca pâinea caldă...




Teatrul radiofonic




Cornel Vulpe. Foto: Cinemagia 



Cronică publicată în Contemporanul, nr. 35. 1 septembrie 1961.


Jucăriile din pod...




Colecții și Colecționari 


Cristian Dumitru, Mihail Dumitru 


Muzeul de Istorie Suceava 


29 ianuarie - 12 aprilie 2019





Pe litoral mi-a rămas inima...




De pe micile ecrane de-odinioară 


Cinemateca




Ilustrată din colecția personală.




Articol publicat în Contemporanul, nr. 35. 1 septembrie 1961.