luni, 9 decembrie 2019

Să ne cunoaștem artiștii fotografi




Emanuel Tânjală




    Expoziţia cuprinde 100 de fotografii realizate în primele luni de după răsturnarea regimului comunist, de către binecunoscutul foto-jurnalist Emanuel Tânjală, revenit special în România după un exil de aproape un deceniu.
    Cu acuitatea fotografului de presă, avid să înregistreze pentru posteritate evenimentele excepţionale prin care trecea România, Emanuel Tânjală a început să fotografieze chiar din avionul cu care venea, în data de 13 ianuarie 1990, de la New York. Primul contact cu realitatea românească a fost Bucureştiul marcat de zilele revoluţionare – clădirile distruse din jurul Televiziunii Române şi cele din Piaţa Revoluţiei (Piaţa Palatului). Zi de zi, timp de câteva luni, a fost un martor activ, imortalizând pe pelicula fotografică renaşterea ţării: demonstraţiile de stradă, protestele din Piaţa Universităţii, prima şedinţă a Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN), Podul de flori de peste Prut, primele alegeri din luna mai 1990.
     Cu aparatul de fotografiat în mână, a străbătut oraşe şi sate, revenind însă constant în Bucureştiul demonstraţiilor. Peste tot a privit îndeosebi chipurile oamenilor. Aşa cum în perioada de dinainte de exil căutase pe figurile brăzdate de bătrâneţe şi pe mâinile muncite ale ţăranilor poveşti de viaţă trăită umil, din mila pământului, în perioada 13 ianuarie – 11 iunie 1990 va surprinde figurile românilor ieşiţi din cenuşiul şi din disperarea ultimului deceniu comunist.
     Fotografiile-document realizate de Emanuel Tânjală, în urmă cu 30 de ani, dovedesc o tulburătoare putere de evocare. Pentru cei care au trăit acea perioadă, ele readuc în conştiinţă, uneori cu brutalitate, fragmente de realitate incomode, dureroase. Pentru cei foarte tineri, ele invită, în schimb, la o reflecţie asupra unui trecut pe care nu l-au trăit, dar care conţine lecţii ce nu pot fi ignorate.
    Expoziţia Reportaj în România liberă: 13 ianuarie – 11 iunie 1990 poate fi văzută la Biblioteca Naţională a României (Atrium – parter) în perioada 9 decembrie 2019 – 31 martie 2020. Intrarea este liberă.
Curator: Adriana Dumitran – Cabinetul de fotografii, Colecţii Speciale.
    Născut în anul 1944, la București, Emanuel Tânjală a început să fotografieze fascinat fiind de locurile copilăriei din Vrancea, de oamenii şi de peisajele spectaculoase de acolo. Din 1970, a lucrat ca fotoreporter la Satul Socialist (1970-1973), Flacăra (1974-1978) şi Cinema (1978-1981). În 1981, primind o bursă de studii din partea guvernului italian, decide să rămână în Italia, plecând apoi în Statele Unite ale Americii, unde şi-a continuat activitatea, ca fotograf liber-profesionist, pentru diferite publicaţii. După căderea regimului comunist, a revenit în ţară, fotografiind evenimentele istorice ale primelor luni de democraţie. În anii următori, se va întoarce constant în România. A predat fotografia la Centrul pentru Jurnalism Independent (1999-2006). A colaborat cu Formula AS şi cu alte publicaţii din ţară. Din anul 2008, trăieşte în Statele Unite ale Americii.
     În 2019, Emanuel Tânjală a oferit Bibliotecii Naţionale a României o consistentă donaţie de fotografii care reflectă întreaga sa carieră. În expoziţia prezentă acum pe simezele Bibliotecii Naţionale a României se regăseşte o selecţie din aceste valoroase fotografii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu