marți, 3 decembrie 2019

Evocare Marin Sorescu




Muzeul Național al Literaturii Române 


București 


4 decembrie 2019




    Miercuri, 4 decembrie 2019, de la ora 17:00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, Sala Perpessicius, Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la un eveniment dedicat memoriei lui Marin Sorescu, de la a cărui plecare spre stele se împlinesc 23 de ani.
    Invitați sunt acad. Eugen Simion, Ion Cocora, Mihai Ispirescu. Lectură artistică: Rodica Mandache și Marius Bodochi. Amfitrion: Ioan Cristescu, directorul MNLR.
    Marin Sorescu a fost poet, dramaturg, prozator, eseist și traducător. Operele lui au fost traduse în mai mult de 20 de țări. A publicat primul său volum, Singur printre poeţi, în 1964 şi de atunci a impus un stil degajat, uşor ironic, fantezist, cu un profund simţ critic. Sunt foarte cunoscute şi volumele din ciclul La lilieci, un univers poetic pornind de la un cimitir ce poartă acest nume. Ideea i-a venit lui Marin Sorescu în momentul în care acesta se afla cu o bursă în SUA la Universitatea din Iowa când i-a căzut în mână un volum al poetului american, Edgar Lee Masters intitulat Spoonriver, construit în acelaşi mod. Creaţia sa dramaturgică poate fi considerată şi ea ca fiind excepţională: Iona, Paracliserul, Matca, Există nervi, A treia ţeapă, Răceala. Marin Sorescu a fost membru al Academiei Române, al Academiei Mallarmé din Paris, al Academiei Europene de Ştiinţă şi Artă din Veneţia, al Academiei de Arte, Ştiinţă şi Profesii din Florenţa.
    A condus revista literară Ramuri şi a fost preşedintele Uniunii Scriitorilor din Craiova. Unul dintre cei mai reprezentativi poeţi contemporani ai lumii, nominalizat pentru Premiul Nobel pentru literatură, a primit mai multe distincţii în România printre care Premiul Academiei (de două ori), Premiul Uniunii Scriitorilor (de şase ori). În România Marin Sorescu ocupă un loc important în programa şcolară, atât în învăţământul preşcolar, prin cărţile sale pentru copii, cât şi în învăţământul primar şi liceal şi în Facultăţile de Filologie. S-a făcut remarcat și prin preocuparea pentru pictură, deschizând numeroase expoziții în țară și în străinătate. A murit în anul 1996, la Bucureşti.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu