luni, 18 noiembrie 2019

Imagini din galerii secrete - Religia clandestină în arhivele poliției secrete




Muzeul de Artă Cluj-Napoca 


21 noiembrie - 29 decembrie 2019




   Expoziția prezintă acțiunile poliției secrete împotriva religiei, dintr-o perspectivă vizuală și culturală. Aducând laolaltă munca istoricilor, antropologilor, curatorilor și artiștilor, expoziția pune vizitatorul față în față cu un patrimoniu cultural dificil, constituit din imagini realizate sau adunate de poliția secretă din patru țări: România, Ungaria, Republica Moldova și Ucraina. Uneori violente sau indiscrete, alteori personale sau cu valoare documentară, materialele poliției secrete suportă varii interpretări și întrebuințări. Ce vedeți când priviți aceste fotografii în prezent? Există o viață pentru aceste imagini în afara arhivelor? Cine ar trebui să decidă cum sunt folosite aceste materiale? Pe scurt, expoziția invită la o reconsiderare a relației cu trecutul recent.
    Expoziția din Cluj-Napoca este realizată de proiectul Creative Agency and Religious Minorities: Hidden Galleries in the Secret Police Archives in Central and Eastern Europe, în parteneriat cu Muzeul de Artă, Cluj-Napoca. Proiectul a beneficiat de finanțare din partea Consiliului European pentru Cercetare (ERC) în cadrul programului de cercetare și inovare al Uniunii Europene Orizont 2020 nr. 677355, precum și de finanțare suplimentară pentru cercetarea în Ucraina din partea Consiliului Irlandez pentru Cercetare (IRC) în cadrul bursei postdoctorale oferite de statul irlandez nr. GOIPD/2017/764, ambele găzduite de University College Cork din Irlanda. Mai multe detalii despre proiect: http://hiddengalleries.eu. Expoziția este parte a unei serii de expoziții în patru țări: România, Ungaria, Republica Moldova și Irlanda.
Curatori: Gabriela Nicolescu şi James Kapaló
Echipa de cercetători: Igor Caşu, Iuliana Cindrea, Ágnez Hesz, James Kapaló, Dumitru Lisnic, Kinga Povedák, Anca Şincan şi Tatiana Vagramenko
Colaborator din partea Muzeului de Artă Cluj-Napoca: Alexandra Sârbu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu