sâmbătă, 2 noiembrie 2019

Exponatul lunii




Muzeul Județean Teleorman 


Alexandria 


1 - 30 noiembrie 2019




   Pentru perioada 1 – 30 noiembrie 2019, Muzeul Județean Teleorman propune publicului vizitator un obiect ce face parte din patrimoniul arheologic al instituției, respectiv Amfora elenistică de la Orbeasca de Sus.
   Amfora, provenită dintr-un centru de producţie din insula Chios, a fost descoperită în aşezarea getică fortificată de la Orbeasca de Sus, în campania de cercetări a anului 1972, de către arheologul Emil Moscalu, într-un complex arheologic (o groapă notată cu nr. 19). Groapa este datată pe baza acestei amfore, ajunsă la nord de Dunăre pe calea schimburilor, în cea de-a doua jumătate a sec. al IV-lea î.Hr.
    Amfora este lucrată cu mâna dintr-un lut omogen, de bună calitate, bine ars, oxidant, având o culoare cărămizie. Are forma bitronconică, cu gâtul cilindric, înalt şi buza rotundă, delimitată printr-o linie incizată. Torţile sunt dispuse simetric, uşor supraînălţate, ovale în secţiune. Piciorul amforei este rupt din vechime. Pe gât se păstrează urme de vopsea roşie.
    Dimensiunile vasului sunt următoarele: înălţimea păstrată - 89 cm, diametru gură - 10 cm, diametru maxim - 36 cm, înălţime gât - 34 cm. Volumul de lichid ce putea fi pus în recipient este apreciat la aproximativ 22,5 litri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu