sâmbătă, 16 noiembrie 2019

Despotul




Lansare de carte 


Agim Isaku 


Muzeul Național al Literaturii Române, București 


20 noiembrie 2019




    Muzeul Național al Literaturii Române și Asociația Liga Albanezilor din România vă invită miercuri, 20 noiembrie 2019, ora 18:30, în Sala Perpessicius a sediului MNLR din Str. Nicolae Creţulescu nr. 8, la evenimentul de lansare a romanului Despotul de Agim Isaku, apărut la Editura Asdreni, 2019. Participă: Agim Isaku, Radu Săvulescu, Marius Chelaru, Luan Topciu (traducătorul romanului).
    Agim Isaku, poet, eseist, publicist, diplomat, este o personalitate marcantă a culturii contemporane albaneze. S-a născut în 1955 la Korca (cel mai important oraș din sudul Albaniei). A absolvit Facultatea de Litere a Universității din Tirana. A lucrat ca profesor până în anul 1990, când a fost numit director adjunct al Radio Televiziunii albaneze. Ulterior a devenit director al Fundației Soros iar în 1996, ambasador al Albaniei la Madrid, apoi la Bratislava. În 1999 este numit consilier al președintelui Albaniei, totodată a fost și consilier al prim ministrului Albaniei. Este autorul a 15 cărți de poezie și proză, precum și a numeroase articole de analiză politică publicate în presa albaneză și străină. O parte a operei sale este tradusă în limbile engleză, franceză, spaniola, maghiară, română etc. Dintre volumele publicate amintim: Cincizeci de poezii (1986), Vârsta (1997), Să nu credeți că sunt un vizitator întârziat, (poezii, 1991), Cetățile iernii (1983), Două cronici despre aceeași moarte (1990), Umbra (proza scurta, 1987). Bâta este romanul publicat în limba română, la Editura Polirom 2013.
    Romanul  Despotul, al bine-cunoscutului prozator contemporan albanez Agim Isaku, poate fi considerat o proză eminamente modernă.  Autorul ne oferă un roman-frescă, din care nu lipsesc accentuate  trăsături simbolice, și care aduce, ca toate romanele de acest gen,  o semnificație specială în prezent. Despotul poate fi considerat un  roman istoric, un roman-cronică (conform criteriului formal), un roman parodic, un roman-eseu, un roman politic. 
Într-o atmosferă  istorică în mișcare, Agim Isaku descoperă probleme sociale, etice, morale, politice, metafizice și ontologice prezente în orice societate. Romanul pornește de la adevărul istoric, aducând în atenția cititorului una dintre cele mai neclare perioade traversate de  poporul albanez, începutul secolului al XIII-lea. (Dr. Luan Topciu)
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu