marți, 8 octombrie 2019

Războiul cel mare 1914-1918. Calvarul prizonierilor români în Alsacia și Lorena




Lansare de carte 


Muzeul Național al Literaturii Române, București 


11 octombrie 2019




    Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la lansarea volumului bibliofil Războiul cel mare 1914-1918. Calvarul prizonierilor români în Alsacia și Lorena, realizat cu ocazia aniversării celor 100 de ani de la întregirea României, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, în Sala Perpessicius vineri, 11 octombrie 2019, de la ora 19:00.
    Vor lua cuvântul Radu Boroianu, critic, om de cultură, Marcel Popa, director Editura Enciclopedică, Jean-Yves Conrad, istoric, cercetător (Franța), prof. Mircia Dumitrescu, membru corespondent al Academiei Române. Moderator: Ioan Cristescu, director al Muzeului Național al Literaturii Române. Cu participarea extraordinară a prof. Ionuț Bogdan Ștefănescu - recital flaut.
     Cartea se dorește a fi un pomelnic al tuturor soldaților prizonieri trecuți la cele veșnice departe de țara lor. Volumul bibliofil este o continuare a proiectului dedicat tuturor soldaților căzuți la datorie pentru țara lor. Apariția acestui volum nu ar fi fost posibilă fără relatările istorice ale lui Jean Nouezille și cercetarea devotată a lui Jean Yves Conrad care a pus la dispoziție lista nominală a soldaților înhumați.
     "În anul 1997, de la Editura Semne, am primit cartea «Calvarul prizonierilor români din Alsacia – Lorena în 1917-1918», scrisă de Jean Nouzille, unde am descoperit numele bunicului meu, Ion Dospina, decedat într-un spital din Cherbourg (Manche) pe data de 26 aprilie 1919, înhumat apoi în cimitirul eroilor din Soulzmartt. Domnul Jean-Yves Conrad mi-a obținut și certificatul lui de deces – înmânat prin Florin Rotaru. Pronia a făcut ca acest document să-l primesc după exact 100 de ani, când omagiem Centenarul statului român. Mă gândesc că poate bunicul a aflat de sfârșitul războiului și, că, spera să se întoarcă acasă de pe patul de spital, ceea ce nu s-a întâmplat. Nu am nici măcar o fotografie cu el”, afirmă prof. Mircia Dumitrescu despre ideea care a stat la baza acestui volum la care a lucrat cu smerenie și respect pentru memoria celor care au căzut la datorie.
    "Tragica și puțin știuta jertfă a celor peste 2000 de soldați români morți ca prizonieri ai germanilor din Alsacia și Lorena acum un veac este un capitol de istorie națională pe care nu avem voie să-l ignorăm. «Istoria țării prin cei mici» – se regăsește aici. În fapt, acești bravi eroi morți departe de casă sunt «cei mari», care au făcut România Mare pe care nu au apucat să o vadă. În fața mormintelor închise acum o sută de ani să ne plecăm frunțile cu pietate”, scrie la începutul volumului acad. Răzvan Theodorescu.
     Volumul bibliofil Războiul cel mare 1914-1918. Calvarul prizonierilor români în Alsacia și Lorena a văzut lumina tiparului la 26 aprilie 2019, într-un tiraj de 33 de exemplare. Viziunea grafică și cele zece ilustrații originale semnate olograf de Mircia Dumitrescu sunt tipărite pe hârtia manuală realizată  de Vincze Laszlo & Fii din Szentendre, Ungaria. Editare text și imagine tehnoedactare Orban Anna Maria și Tibor Dumitrescu Orban.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Vă așteptăm!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu