luni, 14 octombrie 2019

Pe simezele Capitalei - Tălmăciri




Arta plastică contemporană românească 


Cristina Ţurlea 


Centrul de Cultură Athitecturală a UAR, Bucureşti 


22 octombrie 2019





    Centrul de Cultură Arhitecturală al Uniunii Arhitecților din România (strada Jean Louis Calderon, nr. 48) va organiza marți, 22 octombrie, ora 17:30, un dublu eveniment: un vernisaj de expoziție însoțit de o lansare de carte.
    Vernisajul va fi al unei noi expoziții a arhitectei și pictoriței Cristina Țurlea, care se cheamă Tălmăciri. Sensul ne este dezvăluit chiar de pictoriță: "Tălmăciri, regăsiri prin sine. Regăsiri în oglindă. În pânze ce devin o oglindă a întregului meu, un caleidoscop al unei părți a ființei mele. Imagini pe care aparent mâna le pictează dar, de fapt, doar le face vizibile. O parte din imagini sunt creații ale mele, altele sunt lucrări celebre ale unor pictori cu care am afinități. A căror exprimare artistică o admir și prețuiesc. Prin tălmăcirile cât mai fidele a tablourilor lor mi-am dorit să aduc un omagiu, aici și acum, evocându-le fascinația, trăirile și, în parte, experiențele lor unice.”
   Cristina Țurlea a mai avut nouă expoziții personale și a participat la mai multe expoziții de grup în țară și străinătate.
    Concomitent cu vernisajul va avea loc lansarea romanului polițist Înnebunește-i! de Stelian Țurlea.
    Un ziarist cunoscut face o anchetă în legătură cu un politician corupt. Găsește cu greu dovezi, oamenii se feresc să vorbească, speriați. Ziaristul însuși e urmărit, agresat, intimidat, se încearcă arestarea lui, punându-i-se în cârcă uciderea uneia dintre surse. Politicianul corupt are sprijinitori inclusiv în poliție, unde tabere adverse luptă pentru putere.
O carte de strictă actualitate, cu un text trepidant.
    Unul dintre comentatorii cărților autorului, George Arion, el însuși autor de romane polițiste, scrie pe coperta a patra: "Cărțile polițiste ale lui Stelian Țurlea oferă o imagine parțială a creației sale de prozator. Dar intențiile sale sunt limpezi – scriitorul dorește să ne ofere o radiografie cât mai completă a realității în care trăim. Atunci când opera va fi gata, vom avea în fața ochilor o imagine complexă și tulburătoare a vremurilor noastre, deloc edulcorată, din moment ce în fiecare zi se întâlnesc emblemele fărădelegii – trafic de droguri și de carne vie, corupție la cele mai înalt nivel, șantaj, asasinate, și multă, multă minciună.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu