vineri, 18 octombrie 2019

Exponatul lunii octombrie




Muzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I 


Bucureşti 


octombrie 2019




Români,
   În ceasul cel mai greu al istoriei noastre am socotit, în deplină înțelegere cu poporul meu, că nu este decât o singură cale, pentru salvarea țării de la o catastrofă totală: ieșirea noastră din alianța cu puterile Axei și imediata încetare a războiului cu Națiunile Unite.
Ordon armatei (…) să lupte prin orice mijloace şi cu orice sacrificii …
   Discursul Regelui Mihai din data de 23 August 1944 a însemnat răsturnarea guvernului condus de mareșalul Ion Antonescu și întoarcerea armelor împotriva fostului aliat al României – Germania nazistă. Pentru soldați, români și germani, vestea a fost bulversantă. De la camarazi luptând cot la cot împotriva aceluiași inamic - Rusia sovietică, se vedeau dintr-o dată puși în situația de a se ucide unii pe alții.
   În Prahova, în special în zona Ploieștiului, unde își avea baza Divizia a 5-a Antiaeriană a Luftwaffe care, înainte de 23 august, trebuia să apere petrolul României, nu s-au dat lupte grele, foștii camarazi de arme încercând să se protejeze reciproc. Totuși, datorită ordinelor primite de la superiori, de ambele părți, câteva neînțelegeri s-au soldat cu schimburi de focuri. Singurele lupte serioase s-au dat în zilele de 26-29 august 1944, la Lipănești- Zamfira, unde unități germane, ajutate de câteva unități vlasoviste, au făcut prăpăd în rândul unor subunități române care le-au blocat retragerea.
     Printre cei ce și-au dat obolul de sânge în acele zile s-a numărat și plutonierul major Găucan Constantin din Regimentul 32 Infanterie Mircea.
    Cum pe 25 octombrie sărbătorim Ziua Armatei României și cum acest model de uiformă este extrem de rar, Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I, ca păstrător și continuator al tradițiilor istorico - militare, prezintă ca Exponatul lunii, ca un umil și pios omagiu adus jertfelnicilor anilor 1940-1945, uniforma acestui erou, donate instituției în anul 1966 de către fosta soție.
    Uniforma este compusă din bluză de doc kaki (veston), cămașă și cravată, toate pătate de sângele vărsat pentru libertatea patriei sale.
    Cu această ocazie facem un apel către foștii combatanți, mai ales cei de grade inferioare și urmașii acestora, de a permite, prin donații de obiecte și fotografii, ca generațiile viitoare să le cunoască poveștile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu