miercuri, 28 august 2019

Istoria kibbutz-urilor din Israel




Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti 


București 


1 septembrie 2019




    Expoziţia cuprinde 22 de tablouri  în care sunt prezentate imagini ce zugrăvesc aspecte din viaţa zilnică a locuitorilor kibbutz-urilor.
    Expoziţia a fost donată Centrului Cultural Româno-Israelian de către organizaţia FIDA Int’l din Finlanda. FIDA Int’l este o organizaţie creştină, pro-Israel, care îşi desfăşoară activitatea în aproape 50 de ţări din întreaga lume, urmărind să construiască o lume plină de speranţă şi un viitor mai bun pentru toată lumea.
    Acest vernisaj îşi propune prezentarea fundamentului renaşterii Statului Israel şi al dezvoltării sale intense. Astăzi unele kibbutz-uri sunt unităţi economice de nivel mondial, iar altele contribuie la susţinerea şi dezvoltarea vertiginoasă a turismului în Ţara Sfântă.
    Primele aşezări rurale din Israel au fost înfiinţate de evreii plecaţi din România, Rosh Pinah şi Zikhron Ya'akov, urmarea hotărârii adoptate la Primul Congres Internaţional Sionist, care s-a ţinut la Focşani între 30 decembrie 1881 şi 1 ianuarie 1882. Urmare a Primului Congres Internaţional Sionist Mosheh David Iancovici a hotărât să se mute în Palestina iar 30 de familii de evrei din Moineşti s-au hotărât să-l urmeze.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu