marți, 23 iulie 2019

"S-a stins Lumina Lumii”




Prezențe românești peste hotare 


Zemun (Belgrad), Serbia 


22 iulie 2019




    Prin inaugurarea statuii lui Iancu de Hunedoara, maghiarii şi sârbii aduc un omagiu celor care au apărat Cetatea Belgradului (în Evul Mediu Nándorfehérvár) şi care şi-au sacrificat vieţile în lupta eroică din 1456 împotriva armatei Imperiului Otoman, comemorând în acelaşi timp triumful din 22 iulie, moment care a atras atenția întregii Europe.
   În urmă cu 563 de ani de când Ioan (Iancu) de Hunedoara a reușitsă îl înfrângă la Belgrad pe cuceritorul Constantinopolului, Mehmed al II-lea. S-a spus de atunci că "bătălia de la Belgrad a decis soarta lumii creştine”. În cinstea victoriei și în memoria lui Ioan (Iancu) de Hunedoara, papa Calixt al III-lea a cerut ca fiecare biserică să tragă clopotele la prânz, obicei păstrat şi astăzi în lumea creştină. Practic, cel mai cunoscut hunedorean din toate timpurile, dacă îmi e permisă ierarhizarea, a oprit cu aproximativ 70 de ani înaintarea armatei otomane în Europa.
    Ioan (Iancu) de Hunedoara a murit de ciumă la 20 de zile după ce apărase "reduta creștinătății”. În epitaful alcătuit de Ioan de Capistrano, călugărul ostaș alături de care luptase și îi învinsese pe turci, scria: ,"A căzut Coroana Regatului, s-a stins Lumina Lumii” (ceea ce este scris și pe mormântul său). 
    Ioan de Hunedoara este înmormântat la Alba Iulia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu