marți, 9 iulie 2019

Practici tradiționale și savoir-faire în Landes de Gascogne




Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti 


București 


11 iulie 2019





    Joi, 11 iulie, ora 17:00, în Sala Donatorilor, Șos. Kiseleff nr. 30, va avea loc vernisajul expoziției Practici tradiționale și savoir-faire în Landes de Gascogne organizată de Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti în colaborare cu Ecomuzeul Marquèze – Sabres din Franța.     Evenimentul are loc în cadrul Sezonului România-Franța 2019 și îi urmează expoziției Bergers de Roumanie, prezentată de Muzeul Satului în Parcul Natural Regional din Landes de Gascogne.
   Ecomuzeul Marquèze a fost înființat în 1970 din dorința de a recupera, păstra și transmite mai departe tehnicile si tradițiile locuitorilor din Landes de Gascogne. Dincolo de tradițiile înregistrate oficial sunt tehnicile și ritualurile pe care Ecomuzeul Marquèze încearcă și reușește să le transmită: de la obiecte împletite din paie, la realizarea Crucii de Sfântul Ioan, de exemplu. Una dintre tehnicile cele mai rare și despre care există foarte puține atestări în timp este cea a împletiturilor de păpuși din pănuși de porumb. Acest lucru se explică prin faptul că tehnica a fost inițiată la sfârșit de secol XIX, odată cu începutul cultivării porumbului în regiune, iar datorită fragilității materialului și posibilității de refacere a obiectului, nu a fost conservată. O singură persoană din regiune mai practică încă această tehnică.
    Vă invităm să fiți alături de noi prin acest periplu în timp și spațiu. Expoziția va fi deschisă în Sala Donatorilor în perioada iulie – august, de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu