marți, 23 iulie 2019

Bucătăria Baroc




Muzeul Național Brukenthal 


Sibiu 


26 iulie - 31 decembrie 2019




Curatori: dr. Raluca Teodorescu, dr. Dana Hrib, dr. Raluca Frîncu
Fotografie: Alexandru Olănescu
Prelucrare grafică: Chris Balthes

    Eveniment în cadrul proiectului Palatul cu două bucătării: experiențe culinare baroc la reședința Guvernatorului Transilvaniei, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și implementat de Muzeul Național Brukenthal.
    În secolele XVII și XVIII, societatea europeană a fost martora unor transformări fără precedent în prepararea mâncării și protocolul mesei. Între toate acestea, s-a afirmat o schimbare dramatică a gustului culinar (determinat de creativitatea exuberantă a bucătarilor francezi) și un nou protocol numit service à la Française (așezarea mesei în manieră franceză) ce a fost cu repeziciune adoptat de curțile europene. La începutul secolului XVII, o parte dintre condimentele populare în bucătăria medievală deja dispăruseră iar, la jumătatea secolului, gustul dulce-acrișor a început să piardă treptat în preferințe, pentru a fi înlocuit cu gusturi noi, mai subtile, bazate pe combinații de ierburi și ingrediente pentru savoare. Din Anglia au venit importante îmbunătățiri ale instrumentarului de bucătărie, precum soba cu cărbuni, care a permis controlarea temperaturii în pregătirea mâncării.
     Mai multe detalii, despre ingredientele folosite, modul preparării acestora și tendințele culinare ale barocului, puteți afla din panourile expuse în curtea interioară a Palatului Brukenthal, beneficiind totodată de ilustrarea acestora cu imagini ale pieselor de sec. XVIII-XIX din colecțiile Tezaur, Bresle și vecinătăți și Sticlă ale Muzeului de Istorie Casa Altemberger (text oferit de curatori)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu