miercuri, 26 iunie 2019

Venus de Magna Curia Reloaded




Muzeul Civilizației Dacice și Romane 


Deva 


29 iunie 2019




    Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, în parteneriat cu Astronaut Kru (comunitate soundsystem Deva) vă invită să luați parte la un eveniment cultural diferit, Venus de Magna Curia Reloaded, un spectacol nonconvențional de proiecție cartată, bazat pe fapte istorice locale, cu un sound care îmbină nuanța medievală, prin instrumentul autentic caval, și elemente muzicale actuale: techno, tekno, hip-hop, culturi muzicale care domină prezentul.
     Este vorba despre punerea în scenă, printr-un limbaj contemporan, vizual și muzical, a unei povești istorice, povestea Máriei Széchy (Venus de Murany) și implicit readucerea în atenția publicului larg a unuia dintre cele mai importante monumente istorice ale județului Hunedoara, anume Palatul Magna Curia, al cărui istorie este strâns legată de Cetatea Devei. 
O reluare, mult mai amplă, a spectacolului de proiecții din cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor organizat de Muzeul Civilizației Dacice și Romane în 18 mai 2019.
     Referindu-se la eveniment, artistul vizual Lucian Matei, autorul conceptului și regizorul spectacolului, spune că "reprezintă o punte între realități, între atunci și acum, între memorie și prezent. El invită oameni de toate vârstele să participe la o manifestare artistică și culturală pașnică. Pentru o dezvoltare prolifică a comunității avem nevoie, din punct de vedere social-psihologic, de prezența activă a oamenilor de toate vârstele. În prezent, există o tendință de a face spectacole în spații non-conveționale. Cum ar fi să facem un performance non-convențional într-un spațiu formal, dar în afara teatrului? Cum ar fi să facem un spectacol digital la un muzeu clasic de arheologie? Discrepanța dintre domenii, ea însăși poate să-i aducă laolaltă pe oameni cu interese diferite. Ceremonie versus escapism. Sărbătoare versus rutină. Ritualuri sănătoase versus fuga de realitate. E doar una dintre problematicele pe care le-am cercetat în dezvoltarea conceptului (…)"
    Într-un secol XXI, tehnic și tehnologic, în care imaginea digitală, sound-ul aflat în perpetuă modificare, sunt dominante într-o lume marcată de inovații, descrierea istorică, punerea în valoare și prezentarea în fața publicului larg a patrimoniului istoric, trebuie să se racordeze la aceste elemente pentru a fi pe deplin încadrate și înțelese de societatea aflată într-o permanentă evoluție.
    Vă așteptăm cu drag sâmbătă, 29 iunie, ora 23:00, la Palatul Magna Curia, la această manifestare culturală inedită!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu