marți, 4 iunie 2019

Limbajul cosmic al icoanelor pe sticlă




Muzeul Crama 1777 


Valea Călugărească 


7 iunie 2019




   Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova din Ploieşti, vă invită vineri, 7 iunie 2019, ora 11:00, la sediul secţiei sale Muzeul Crama 1777 din comuna Valea Călugărească, str. Valea Largă, nr. 139A, judeţul Prahova, să participaţi la vernisajul expoziţiei temporare itinerante Limbajul cosmic al icoanelor pe sticlă. Expoziţia este organizată în colaborare cu profesorii îndrumători şi elevii Colegiului de Artă Carmen Sylva din Ploieşti.
   Proiectul expoziţional aduce în atenţia publicului larg pictura pe sticlă, unul dintre cele mai originale meşteşuguri populare româneşti. Practicat în Transilvania în urmă cu aproape două sute de ani, acest meşteşug a contribuit la naşterea icoanei pe sticlă. Lucrată de ţăran şi destinată ţăranilor, icoana pe sticlă a fost în Transilvania o importantă Carte Sfântă. Icoanele pe sticlă erau nelipsite din casele ţărăneşti şi aveau, în trecut, rol protector împotriva bolilor şi calamităţilor naturale care ameninţau viaţa şi munca ţăranului.
    Caracteristica acestor icoane pe sticlă este introducerea, alături de tematica religioasă, a elementelor din viaţa înconjurătoare a oamenilor şi a motivelor populare româneşti.
    Expoziţia valorifică fondul de icoane pe sticlă al Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi talentul tinerilor artişti ce au zugrăvit în manieră proprie acest gen de artă populară românească.
    Vor expune elevi din clasa a IX-a B ai colegiului amintit, coordonaţi de doamnele profesoare Liliana Marin, Adriana Brăileanu şi Iulia Ignat. (Monica Cîrstea, muzeograf)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu