marți, 11 iunie 2019

Exponatul lunii




Muzeul Grăniceresc Năsăudean 


Năsăud 


iunie 2019




    În ciclul Exponatul lunii la Muzeul Grăniceresc Năsăudean, pentru luna iunie a fost aleasă prima fotografie pe placă de argint din Transilvania, realizată în anul 1847. Aceasta îl înfăţişează pe căpitanul Toader Anton, imortalizat la întoarcerea de la un renumit concurs de scrimă din epocă, desfăşurat la Varşovia.
   Toader Anton (1821-1903) a absolvit şcoala primară şi Institutul militar din Năsăud, devenind ulterior ”căpitan cesaro-regesc” în regimentul năsăudean, sub al cărui stindard a luptat în evenimentele tulburi ale anilor 1848-1849. După pensionarea din armată a activat şi în diferite posturi civile şi administrative. În 1866 s-a căsătorit cu Luiza Clococean, fiica maiorului Ludovic Clococean, printre copiii celor doi numărându-se şi Niculiţă Anton, participant la Primul Război Mondial şi Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, unde a fost ales membru în Marele Sfat Naţional.
   Fotografia a fost donată muzeului din Năsăud la începutul anilor 1970, într-un lot mult mai larg de obiecte, de către Ileana Anton, o apreciată cântăreaţă şi pictoriţă şi, totodată, soţia colonelului Niculiţă Anton.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu