marți, 4 iunie 2019

Exponatul lunii




Muzeul Universității Politehnica 


București 


3 - 30 iunie 2019




    Muzeul Universității Politehnica din București propune vizitatorilor, începând cu 
3 iunie 2019, un nou exponat în cadrul proiectului intitulat Exponatul lunii, respectiv
Basorelief din bronz patinat, opera sculptorului Ion Jalea, dedicat profesorului Ion Ionescu. 
    Ion Ionescu (n. 4 decembrie 1870, Creața-Leșile, Ilfov - d. 17 septembrie 1946, București) a fost un inginer și matematician român, membru corespondent (1919) al Academiei Române. 
A fost profesor la Școala Politehnică din București. A condus lucrările de construcție a numeroase poduri, printre care podul peste Borcea (prima porțiune a podului peste Dunăre), podul de la Bobolia pe Valea Prahovei, podul metalic de formă curbă de cale ferată și șosea peste bazinul de la Giurgiu (1905 - 1906), a elaborat proiectul pentru Șantierul naval de la Turnu-Severin etc. Este autorul unui studiu de deviere spre Prut a apelor Siretului în vederea construcției unei centrale hidorelectrice și a transformării Prutului într-un canal navigabil între Iași și Galați. A excutat harta hidrografică a bazinului Dunării. A fost unul dintre întemeietorii revistei Gazeta matematică.
    Cariera de inginer s-a împletit armonios cu cea de profesor. În 1902 a fost numit profesor pentru „lucrări de statică grafică, rezistența materialelor, hidraulică și proiecte de poduri” disciplină pe care a predat-o până în anul 1915. În anul 1912 a devenit profesor suplinitor la cursul de Poduri iar în 1914 profesor titular, în urma demisiei titularului cursului- renumitul profesor Anghel Saligny.
În cariera de profesor s-a călăuzit după trei principii pe care le-a enunțat astfel:
• Profesorul este răspunzător de timpul pe care elevii îl pierd în școală la cursurile și la lucrările pe care le fac. Acolo trebuie să li se dea elevilor tot ce le este necesar pentru instrucția și educația lor tehnică”.
• Al doilea principiu călăuzitor a fost de a face ca elevii să iasă din Școală cu încredere deplină în ei înșiși că sunt în stare să facă față cerințelor practicii, să aibă încredere în puterea lor de a concepe și proiecta lucrări tehnice.
• Un al treilea principiu călăuzitor a fost seriozitatea în îndeplinirea datoriilor.” Mi-am impus aceasta întâiu mie, mi-am impus să fiu sever cu mine si apoi cu elevii”.
    În paralel cu activitatea inginerască și didactică, prof. Ion Ionescu a avut și numeroase funcții de conducere: președinte al Societății Politehnice București, președinte al Societății Române pentru Științe, membru și vicepreședinte al Consiliului tehnic superior, membru în Consiliul permanent al instrucțiunii publice pentru partea industrială etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu