vineri, 29 martie 2019

Lumea veche. Familii din România de altădată




Lansare de carte Livia Davidescu 


Muzeul Olteniei, Craiova 


30 martie 2019




    Sâmbătă, 30 martie, de la ora 11:00, la Muzeul Olteniei, Secţia Istorie-Arheologie (clădirea nouă), craiovenii sunt invitaţi la întâlnirea cu o poveste de familie în care mulţi se vor regăsi.     
    Medicul oftalmolog al Spitalului Judeţean Nr. 1 din Craiova, Livia Davidescu şi-a spus povestea sa şi a familiei sale într-un roman autobiografic emoţionant, prin lansarea volumului Lumea veche. Familii din România de altădată care dezvăluie destine edificate pe curaj, onoare, suferinţă, devotament.
    Alături de autoare, vor participa lect. univ. dr. Xenia Negrea (Universitatea din Craiova), Alexandru Mogoşeanu (Radio Oltenia Craiova), lect. univ. dr. Constantin Crăiţoiu (Universitatea din Craiova), Valentin Ajder (editor).
    Moarte şi botez, Intră comunismul în sat, Lupta cu perceptorul, Focul banilor, Lupta pentru şcoală, La doamna general, Pe Calea Unirii, Tata s-a întors, Primul bombardament, Printre carele cu morţi, Pâine caldă şi frică, Înapoi la şcoală, La nunta părinţilor mei sunt nu doar câteva dintre titlurile de capitole care alcătuiesc romanul, dar, mai ales, sunt câteva dintre momentele cruciale care au alcătuit destinele înaintaşilor noştri din Oltenia.
    "Șuvoiul uman are două sensuri. Mișcarea e circulară. Merg pe o parte a străzii pietonale şi i se întorc, în grup la fel de compact, la capătul străzii, pe partea cealaltă. Mulțimea pestriță face astfel câteva tururi, fără a se opri, cu o mișcare continuă, repetabilă. Mulțimea este formată, în covârșitoare majoritate, din fete şi băieţi, plimbându-se în grupuri separate, rareori în perechi. Se privesc unii pe ceilalți când se întâlnesc, venind din sensuri opuse. Au timp să se observe doar câteva secunde, din mers, fără să se oprească. Dacă se cunosc, se salută de la distanţă, căci, în cazul unei opriri, s-ar opri toată strada, într-atât de aglomerat este locul” (fragment, Pe Calea Unirii, pp. 85-86).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu