vineri, 15 martie 2019

Hărți și tratate ale Conferinței de Pace de la Paris (1919 - 1920). Recunoașterea internațională a României Mari




Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi


București 


21 martie - 21 aprilie 2019





    Avem plăcerea de a vă invita miercuri, 20 martie, de la ora 17:30, la vernisajul expoziției Hărți și tratate ale Conferinței de Pace de la Paris (1919 - 1920). Recunoașterea internațională a României Mari, realizată de Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi în colaborare cu Unitatea Arhive Diplomatice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi cu Arhivele Naţionale.
    Expoziţia prezintă publicului cele mai importante tratate demnate de România la finalul Primului Război Mondial, alături de Hătrțile oficiale ale acestor tratate şi de cele folosite în cadrul întâlnirilor de lucru. Împreună, aceste documente redau complexitatea negocierilor şi argumentelor folosite de naţiunile implicate.
    La începutul anului 1919, puterile Antantei se pregăteau la Paris să negocieze și să semneze tratate care să redeseneze noua hartă a Europei și a lumii.
    Până în 1920 s-au semnat tratate separat, cu fiecare putere învinsă: Germania (la Versailles), Austria (la Saint-Germain-en-Laye), Bulgaria (la Neuilly-sur-Seine), Ungaria (la Trianon), Imperiul Otoman (la Sèvres).
    Acestea au stabilit noi granițe, o nouă ordine mondială, garantată de marile puteri învingătoare și au clarificat şi alte chestiuni, precum necesitatea garantării drepturilor minorităților.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu