duminică, 10 februarie 2019

Poloneze și românce care au schimbat lumea




Muzeul Național Cotroceni 


București 


12 - 27 februarie 2019





    Poveștile fascinante ale celor 34 de poloneze și românce care au avut curajul de a-și schimba țara, Europa și lumea pot fi cunoscute între 12 și 27 februarie 2019 în cadrul expoziției pregătite de Institutul Polonez și prezentată la Muzeul Național Cotroceni din București.  
   Expoziția va fi însoțită de o întâlnire dedicată femeilor din ambele țări, implicate în lupta împotriva comunismului, la care vor participa disidenta și poeta Ana Blandiana și sociologul prof. Laura Grünberg.
   Printre protagonistele expoziției Poloneze și românce care au schimbat lumea s-au aflat luptătoare pentru independență sau drepturile femeilor, precum și pioniere în domeniul științei sau al sportului. Mulțumită determinării și forței lor morale, putem afirma că trăim astăzi mai bine.
   Cele 17 poloneze și 17 românce ale căror istorii sunt prezentate în cadrul expoziției sunt personalități mai mult sau mai puțin cunoscute publicului larg, deși nu lipsesc nici cele care, în ambele țări, reprezintă simboluri incontestabile ale succesului. Printre femeile prezentate s-au aflat și femei care și-au dedicat viața luptei împotriva comunismului și care au fost reprimate de regim. În anul 2019 sărbătorim 30 de ani de la căderea comunismului în Europa Centrală și de Est, așadar soarta lor merită în mod deosebit amintită.
   Un astfel de personaj este românca Elisabeta Rizea care ani de zile s-a luptat cu regimul ca membru al mișcării de rezistență anticomunistă din Munții Făgăraș. Curajoasa țărancă, căreia i-a fost confiscată gospodăria și a fost închisă cu forța, în ciuda tuturor torturilor a rămas credincioasă convingerilor sale. Printre eroinele poloneze ale expoziției care au luptat împotriva regimului comunist a fost Elżbieta Zawacka, o femeie soldat extraordinară, care a efectuat misiuni speciale în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, mai târziu închisă de comuniști pentru mulți ani, iar după 1989 una dintre primele două femei din Armata Poloneză care au fost avansate la gradul de general.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu