vineri, 8 februarie 2019

Pe simezele Capitalei - Jurnal de artist




Arta plastică contemporană românească 


Daniela Zbarcea 


București


13 februarie - 17 martie 2019




    Expoziția Jurnal de artist semnată Daniela Zbarcea este cea care aniversează 10 ani de la prima expoziție personală în București. În această expunere se poate observa evoluția artistei prin selecția de lucrări pe care o propune, o retrospectivă, un jurnal format din lucrări de pictură, fotografie, mixt media, instalație foto.
    Jurnalul de artist, pe lângă dimensiunea estetică, continutul narativ, prezența obiectuală, poate fi considerat o confesiune directă a creatorului, empatic percepută de public. Adesea jurnalul conține tematici ancorate în realitatea cotidiană, poate atinge problematici profund umane, pot fi introspecții ale propriului eu.
    Un jurnal de artist poate fi un autoportret. Prin autoportret acesta încearcă să exprime ceva legat de subiectivitatea sau de identitatea sa, surprinzând caracteristicile feței sale sau elementele specifice ale aspectului său vizual. În artă autoportretul apare, nu numai ca reprezentare a imaginii în oglindă, o descriere fizică a artistului,  ci și ca serie de imagini care împreună descriu artistul cu toată personalitatea acestuia.
    “A început de mult timp această atracție față de artă, din primele ore de desen și culoare pe care le urmam în școala de arte din Iași. Mi s-a dezvăluit un alt univers, diferit de ce cunoașteam până atunci, un univers al artiștilor. De atunci, visul meu a fost acesta, de a crea pe tot parcursul vieții și de a trăi înconjurată de artiști. În ultimii 10 ani petrecuți în București am găsit în interiorul meu o lume nouă, m-am descoperit, am trăit în paralel nu numai în viața reală ci și în cea imaginară, cea de artist. Pentru mine arta este asemeni unui drog.” 
    Este arta un drog? Poate fi ea constructivă sau distructivă? De ce alegem să facem artă? Ne putem cunoaște mai bine prin artă?
   Aceste întrebări sunt general valabile și ne ciocnim de ele în fiecare zi, ca artist sau ca iubitor de artă.
   Daniela Zbarcea este în prezent doctorand la Universitatea Națională de Arte din București, a urmat școala, liceul și universitatea de arte plastice în Iași și Constanța. De origine din Medgidia, ea s-a stabilit în București, orașul care a apropiat-o cel mai mult de artă și de artiști. Artist vizual, restaurator opere de artă, curator, Daniela Zbarcea a participat la multe expoziții personale și de grup în țară și în Franța. De nouă ani organizează evenimente culturale prin DanaArtGallery, expoziții și rezidențe de artă.  Rezidența de artă În câmp electric, organizată împreună cu Fundația Domeniul Otetelișanu la Conacul Otetelișanu, Benești, Vâlcea,  se va afla anul acesta la a VI-a ediție și reunește artiști români, dar și invitați din alte țări.
 Detalii despre lucrările ei puteți găsi pe adresa :
www.danaartgallery.ro
www.danielazbarcea.weebly.com
https://www.instagram.com/daniela.zbarcea
 Intrarea la eveniment este libera.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu