duminică, 10 februarie 2019

Lungul drum către casă: diplomați români în cele două războaie mondiale




Facultatea de Istorie 


Universitatea din București 


12 - 13 februarie 2019





    Intrarea României în cele două războaie mondiale, de o parte sau de alta a unei alianțe, a avut printre consecințe și ruperea relațiilor diplomatice cu statele implicate în conflict de cealaltă parte a "baricadei”. Din acel moment, diplomații, în general, și cei români, în particular, au fost considerați inamici, iar "tratamentul” la care au fost supuși a fost diferit de la caz la caz.
   La 100 de ani de la finalul primului război mondial și la 80 de la izbucnirea celei de-a doua conflagrații mondiale, vă propunem o abordare diferită asupra diplomaților români ce au activat în vreme de război. Nevoiți, uneori, să își lase întreaga avuție în orașele unde erau acreditați, șefii de misiune alături de personalul ambasadelor, legațiilor, consulatelor, au îndurat vicisitudine războiului: arestări, amenințări, încălcarea cutumelor diplomatice.      
   Conferința va oferi istoricilor cadrul de dezbatere pentru aspectele complexe ale acestui "exil diplomatic” văzut prin studii de caz, destine individuale sau colective în război.
  Conferința este organizată de Facultatea de Istorie, Universitatea Al. I. Cuza Iași și Centrul de Studii Turce-Facultatea de Istorie, Universitatea din București. Prin tematică, intervențiile se circumscriu proiectului De la aristocrați la proletari. Corpul diplomatic al României (1918-1947), finanțat de UEFISCDI.
    Programul complet îl găsiți accesând link-ul de mai jos 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu