joi, 29 noiembrie 2018

Salonul de artă al Medicilor



Arta plastică contemporană românească 


Muzeul de Artă Cluj - Napoca 


26 noiembrie - 9 decembrie 2018





Exponatul Lunii Decembrie




Muzeul Județean Teleorman 


Alexandria 


1 - 31 decembrie 2018





    Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, vă invită luni, 3 decembrie 2018, ora 11:00, la deschiderea Exponatului Lunii Decembrie.
    Pentru perioada 1-31 decembrie, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului ultimul exponat al acestui an şi al celui de-al 11-lea de când a fost iniţiat ciclul expoziţional. Este vorba despre medalia Crucea Comemorativă a Războiului 1916-1918, distincţie comemorativă românească instituită de regele Ferdinand I prin Înaltul Decret Regal Nr. 1744 din 8 iunie 1918 şi care a fost conferită tuturor participanţilor la Primul Război Mondial.
    Pentru militarii care au participat la lupte, Crucea Comemorativă a fost conferită cu barete metalice pe care sunt înscrise localităţile sau zonele în care au avut loc luptele la care titularii au participat. Decretul de instituire precizează 11 barete: Ardeal, Cerna, Jiu, Carpaţi, Oituz, Bucureşti, Turtucaia, Dobrogea, Mărăşti, Mărăşeşti şi Târgul Ocna. Ulterior, prin alte decrete regale, au fost instituite noi barete: Dunărea, 1918 şi 1919 (în anul 1919), Siberia - pentru Corpul voluntarilor romani din Siberia (1920), Italia- pentru ofiţerii şi gradele inferioare din Legiunea Voluntarilor Români din Italia (1927).
    Printr-un decret din anul 1939, Carol al II-lea a autorizat ca, după decesul persoanei decorate cu Crucea Comemorativă a Războiului 1916-1918, aceasta să fie purtată de către cel mai mare fiu, dacă era ofiţer activ sau în rezervă. În acest caz, o baretă cu inscripţia Tradiţie era fixată pe panglică, bareta fiind acordată printr-un brevet emis pe numele descendentului.

O lume dispărută




Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Ion Borcea 


Bacău 


6 decembrie 2018




   Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Ion Borcea Bacău, organizează joi, 6 decembrie 2018, începând cu ora 11:00, la sediul din strada Aleea Parcului, nr. 9, vernisajul expoziţiei temporare O lume dispărută.
   Expoziţia aduce în atenţia publicului larg aspecte privind formarea Pământului și diversitatea speciilor care au populat Terra în trecutul geologic. Lumea vie actuală reprezintă mai puțin de 1% din numărul total de specii apărute pe planeta noastră din timpurile cele mai îndepărtate și până în prezent. Prin urmare, au dispărut cu desăvârșire mai mult de 99% din totalul speciilor care au existat cândva pe Pământ. Astfel, în cadrul expoziției sunt prezentate informaţii cu privire la diverse specii din trecutul geologic al planetei noastre precum și teorii privind cauzele dispariției acestora.
    Sunt expuse eşantioane fosile a peste 100 de specii dintre care: Paradoxides bohemicus - trilobiți (artropode marine care au dispărut acum 250 de milioane de ani), Choerolophodon anatolicus (dispărut acum 5,3 miloane de ani), Ursus spaelaeus - urs de peșteră (dispărut acum 27800 de ani), Mammuthus primigenius - mamut lânos (dispărut acum cca. 3000 de ani) ș.a.
    Publicul vizitator poate admira și replici în mărime naturală ale unor animale preistorice precum Kelenken guillermoi – pasăre gigant care a trăit acum 15 milioane de ani sau Pterygotus anglicus – artropod gigant care a trăit acum 400 milioane de ani. De asemenea, vizitatorii pot descoperi și fascinanta lume a dinozaurilor, oferindu-li-se posibilitatea de a observa reconstituiri ale unor specii de dinozauri - Australovenator wintonensis (a trăit acum 95 milioane de ani) sau Tyrannosaurus rex (a trăit acum 68-65 milioane de ani).
   Cei interesați sunt invitați să pășească pe o scară a evoluției geologice a planetei noastre, putând astfel identifica reprezentanți ai diferitelor ere geologice.
   Expoziția a fost realizată în parteneriat cu specialiști de la Facultatea de Geografie și Geologie, Facultatea de Biologie din cadrul Universității Al. I. Cuza Iași și de la Muzeul de Istorie Naturală din Iași.
Vă așteptăm!
Persoană de contact: dr. Daniel Maftei – muzeograf
Telefon: 0234/5120
Manager,
Dr. Gabriela Gurău

Expoziție machete trenuri




Muzeul Național Tehnic Prof. Ing. Dimitrie Leonida 


București 


8 - 9 decembrie 2018





Clujul universitar și Marea Unire




Expoziție documentară


Primăria Cluj - Napoca 


1 decembrie 2018 - 8 ianuarie 2019







Simboluri tradiţionale româneşti în lut




Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova 


Ploiești 


3 decembrie 2018




    Sub egida Programului Național România 100 de ani, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, Ploieşti, str. Toma Caragiu nr. 10, vă invită luni, 3 decembrie 2018, 
ora 12:00, la vernisajul expoziţiei lunii decembrie Simboluri tradiţionale româneşti în lut.    
    Exponatele etalate aduc în atenţia publicului larg simboluri tradiţionale folosite de meşterii olari, definitorii pentru tot spaţiul identitar românesc.
    Rod al parteneriatului de colaborare dintre Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi Colegiul de Artă Carmen Sylva Ploieşti, expoziţia valorifică bunuri culturale muzeale ceramice din diferite zone ale României, creaţiile şi talentul artistic al elevilor inspirate de acestea.
   Elevii, sub îndrumarea doamnei prof. Liliana Marin, au realizat interesante şi spectaculoase reinterpretări ale tradiţionalelor simboluri în lut, creând adevărate opere de artă cu mesaj românesc.

Din Garnizoana Galațiului...




Lansare de carte 


Muzeul de Istorie Paul Păltănea, Galați 


3 decembrie 2018





   Inspectoratul de Jandarmi Județean Dunărea de Jos Galați, în parteneriat cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă General Eremia Grigorescu al judeţului Galaţi şi Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galaţi vă invită luni, 3 decembrie 2018, ora 11:00, la evenimentul prilejuit de lansarea cărţilor:
- Albumul fotografic – Garnizoana Galaţi, 100 de ani de la Marea Unire, autori slt. Cătălin Mircea Bădin, lt. col. Eugen Marius Chiriţă;
   "Dedicat tuturor eroilor români jertfiţi pentru apărarea independenţei de stat şi realizarea idealului naţional secular, UNIREA tuturor provinciilor româneşti, albumul de faţă prezintă structurile de apărare, ordine publică şi siguranţă națională, din Garnizoana Galaţi, la 100 de ani de la Marea Unire. Fie că vorbim despre jandarmi, pompieri, poliţişti, grăniceri, infanterişti, tanchişti, marinari, poliţişti locali sau lucrători de penitenciare, în egală măsură, toţi şi-au adus aportul la ceea ce reprezintă astăzi România, un stat unitar, suveran și indivizibil." (slt. de jandarmi Cătălin Mircea Bădin, lt. col. de pompieri Eugen Marius Chiriță)
- Contribuţii la Primul Război Mondial şi Marea Unire – Jandarmeria și Pompierii, autori slt. Cătălin Mircea Bădin, plt. maj. drd. Dan Cristian Ionaşcu;
    "Eforturile depuse de armata română, în timpul Primului Război Mondial, au fost dublate de activitatea neobosită a jandarmilor și pompierilor, activitate deloc ușoară, având în vedere specificul acelei perioade.
    Acest volum este, fără nicio îndoială, o carte-document, care completează, în chip fericit, la ceas de Centenar, lacunele în privința modului în care cele două arme, Jandarmeria și Pompierii, și-au făcut datoria, contribuind, cu mijloacele specifice, la făurirea statului național." (Prefață, conf. univ. dr. habil. Cătălin Negoiță)
    În cadrul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri, Inspectoratul de Jandarmi Județean Dunărea de Jos Galați a iniţiat cele două proiecte culturale, care au fost aprobate şi finanţate de Ministerul Culturii şi Identiţăţii Naţionale.
    Evenimentul se va desfăşura la Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galaţi, secţia Lapidarium, str. Mr. Iancu Fotea, nr. 2bis, lângă Biserica Greacă.

Familia Regală și Marea Unire




Muzeul Național Peleș 


Sinaia 


8 decembrie 2018 - 24 februarie 2019





    Muzeul Național Peleș sărbătorește Centenarul Marii Uniri prin deschiderea expoziției temporare Familia Regală și Marea Unire. Dedicată în primul rând regelui Ferdinand I și reginei Maria, dar și celorlați membri ai Familiei Regale a României, care, cu spirit de sacrificiu, au împărtășit soarta grea a românilor în timpul Primului Război Mondial, expoziția se vrea o rememorare a evenimentelor din perioada 1916-1922.

Din văzduh către abisuri




Colecții și Colecționari 


Benoni Dâncă, Dan-Florin Șchiopu, Florin Țugui 


Muzeul Municipal Iași 


29 noiembrie 2018






La ceas oprit de lege și de datini




Evocare Nicolae Labiș 


Muzeul Național al Literaturii Române, București 


5 decembrie 2018





   În ajun de Sfântul Nicolae, la 5 decembrie 2018, de la ora 18:00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu, nr. 8 (în spatele Bisericii Albe), Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la un eveniment dedicat memoriei poetului Nicolae Labiş, de la a cărui naștere se împlinesc 83 de ani anul acesta, la 2 decembrie. Poemul Moartea căprioarei, inspirat de un eveniment real, l-a făcut celebru în rândul mai multor generaţii.
   La evenimentul numit simplu La ceas oprit de lege și de datini, invitați să evoce amintirea poetului sunt Catrinel Dumitrescu, Vlad Rădescu, Doina Lavric Parghel, Zoltan Octavian Butuc și Dan Gabăr.
   Satul Poiana Mărului, comuna Mălini, care în prezent aparţine judeţului Suceava, și-a lăsat amprenta în sufletul lui Nicolae Labiș, dar și reciproca este valabilă. Străbunica sa, Zamfira Blendea (bunica mamei sale, Ana-Profira), era înrudită cu Ştefan a Petrei Ciubotariul, tatăl lui Ion Creangă. Eugen Labiş, tatăl poetului, era fiu de brigadier silvic - ceea ce explică preocuparea pentru vânătoare - şi a fost și învăţător. În timpul celui de-al doilea război mondial s-au refugiat în comuna Mihăileşti, lângă Câmpulung Muscel. În 1945, întreaga familie a revenit la Mălini, ridicând o locuinţă nouă, astăzi Casa Memorială Nicolae Labiş.
    În septembrie 1952, în urma unui examen de admitere, Nicolae Labiş este admis la Şcoala de literatură. Probabil, nu s-a gândit că prin Bucureşti trec tramvaie care deraiează destine şi rămân în istoria Literaturii. Prezenţa unui poet de talentul lui Labiş, crescut la şcoala convingerilor comuniste, a fost o binefacere pentru regim, ca atare, a fost omagiat cum se cuvine de critica literară. I-a fost recunoscută valoarea, deşi Labiş nu a scris nici o poezie cu dedicaţie către Lenin sau Stalin. În 1953, i s-au imputat "abateri de la morala şi disciplina şcolii”, pentru că lectura cărţi "retrograde”, sancţionate de autorităţi. Labiş era incontestabil liderul generaţiei sale.
    Cei 20 de ani, Labiş i-a sărbătorit singur, într-o cameră de hotel, impersonală şi rece. În decembrie 1956, într-un București care dormea netulburat, cu străzi pustii, amorţite de ger, după o ofrandă generoasă depusă pe altarul lui Bachus, poetul de 21 de ani traversează pentru ultima dată strada.
    "Labiş avea conştiinţa propriei valori într-un grad atât de înalt, încât îşi ştia locul şi greutatea în cultura timpului şi îşi dispreţuia prea mult, virtual, virtualii judecători, spre a crede în posibilitatea de a se lăsa învins de imundele lor viclenii. Avea conştiinţa luptătorului înzestrat şi loial, pentru care nu exista la capătul drumului decât biruinţa,” Scria Gheorghe Tomozei în "... Urmele poetului Labiş”, Editura Sport-Turism, 1985.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Vă așteptăm!

Turda și Marea Unire




Muzeul de Istorie Turda 


29 noiembrie 2018 - 15 aprilie 2019




    2018. Anul Centenarului Marii Uniri. Anul în care întreaga suflare românească sărbătorește împlinirea unui secol de la cele trei momente istorice ale desăvârșirii noastre naționale: Unirea Basarabiei, a Bucovinei și a Transilvaniei cu România.
   Alături de proiectele culturale și expoziționale dedicate Centenarului Marii Uniri derulate în mai multe etape, Muzeul de Istorie Turda, în colaborare cu alte instituții din localitate și din țară, propune publicului său expoziția temporară Turda și Marea Unire care a fost vernisată joi, 29 noiembrie, la Muzeul de Istorie Turda, str. B.P. Hașdeu, nr. 2.
   Structurată tematic, expoziția prezintă documente, fotografii și informații istorice cu privire la evenimentele desfășurate în anul 1918 pe plan internațional, național și local.
   Bunurile culturale expuse în cadrul expoziției fac parte din patrimoniul Muzeului Batalionului 814 Tancuri Mihai Vodă din Turda și din colecția Muzeului de Istorie Turda. În premieră vor putea fi admirate uniforme și distincții militare, arme albe și de foc folosite în Primul Război Mondial.

100 de clipe dintr-o zi mare




Expoziție de fotografie 


Constantinescu Horia Cătălin 


Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova, Ploiești 


29 noiembrie 2018




   Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova vă invită de joi, 29 noiembrie, la vizionarea expoziției 100 de clipe dintr-o zi mare care are loc în Sala Coloanelor din Palatul Culturii Ploiești. Fotografia, document de cercetare în antropologie, este pusă în valoare de autorul imaginilor, Horia Cătălin Constantinescu, evenimentul fiind dedicat Centenarului Marii Uniri .
   Expoziția propune o perspectivă asupra generațiilor actuale de români, portretizate la nivelul provinciilor istorice românești, în situarea ritualică a copiilor, tinerilor și bătrânilor, între natură și Dumnezeu.
   Natura, bisericile și generațiile care le trec pragul, ritualurile ortodoxe, legătura trainică între spiritualitate și unitatea neamului românesc sunt ilustrate în fotografiile transpuse pe pânză printr-un procedeu special, care invită vizitatorul să le atingă și să perceapă emoția ce se dezvăluie dincolo de imagine.
O expoziție unicat, de trăire și simțire românească.

Gustav Klimt. Precursor al modernității




Casa de Cultură Friedrich Schiller 


București 


3 decembrie 2018





    În cadrul evenimentelor dedicate istoriei și culturii austriece, Casa de Cultură Friedrich Schiller, Primăria Municipiului București și Forumul Cultural Austriac București organizează luni, 3 decembrie 2018, ora 18:00, vernisajul expoziției itinerante Gustav Klimt. Precursor al modernității cu ocazia comemorării a 100 de ani de la moartea acestuia.
Evenimentul este organizat în parteneriat cu Forumul Cultural Austriac București.
    Gustav Klimt (1862–1918) este exponentul unei epoci ce își exercită fascinația și își trimite reverberațiile până în zilele noastre: modernismul. Artistul și-a pus amprenta mai ales asupra Vienei şi împreună cu Josef Hoffmann, Otto Wagner, Egon Schiele şi Oskar Kokoschka a influenţat în mod hotărâtor perioada din jurul anului 1900.
    Expoziţia itinerantă, ce cuprinde 15 panouri, a fost realizată la propunerea Ministerului Afacerilor Externe austriac.
   Cunoscutul artist, curator şi fost director al Muzeului Național de Artă al României, Călin Stegerean va ţine o alocuţiune pe tema operei lui Gustav Klimt.
   La acest eveniment participă domnul Thomas Kloiber, Directorul Forumului Cultural Austriac Bucureşti.
Evenimentul se va desfășura în limba germană. Intrarea este liberă.