vineri, 23 noiembrie 2018

Un gentleman la Moscova




Lansare de carte 


Amor Towles 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


27 noiembrie 2018





    Vă invităm la evenimentul de lansare a romanului Un gentleman la Moscova de Amor Towles, apărut la Editura Nemira, colecția Babel.
    Evenimentul va avea loc pe 27 noiembrie, de la ora 19:00, alături de Ana-Maria Onisei, Radu Paraschivescu, Bogdan Budeș, Rareș Florin Stoica și Dana Ionescu, redactor șef la editura Nemira.
    Este anul 1922. Contele Rostov nu se căiește că e aristocrat și un tribunal bolșevic îl condamnă la arest la domiciliu. Pentru bonomul erudit care nu a lucrat niciodată, celebrul hotel Metropol de la Moscova devine și domiciliu, și loc de muncă. Și viața lui trece strivită de decenii crude și tulburi din viața Rusiei, iar cititorul îl însoțește pe contele șarmant în lumea veche și în lumea nouă, unde nimic nu mai e la fel.
    Roman al unui sfârșit dureros și al unui început inevitabil, Un gentleman la Moscova este povestea cuceritoare a unui învins care, paradoxal, învinge dezumanizarea fără să iasă dintr-un hotel.
    ȚCe minune că într-o vreme ca a noastră romanul acesta așa de fin construit se desfășoară cu eleganța din lumea veche!“ (The Washington Post)

Pe simezele Capitalei - Cori Spezzati




Arta plastică contemporană românească 


Lena Vieru Conta 


Rotenberg-Uzunov Art Gallery, București 


28 noiembrie 2018





Uniforme militare din Primul Război Mondial - Ipostaze de pe front




Muzeul de Istorie Paul Păltănea 


Galați 


28 noiembrie 2018





La Romania dalla Grande Guerra al Compimento della Unita Nazionale




Prezențe românești peste hotare 


Instituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica 


Veneția, Italia 


1 decembrie 2018 - 6 ianuarie 2019





Cărțile care ne-au făcut oameni




Despre cerul din noi 


Costion Nicolescu 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


28 noiembrie 2018





   Librăria Humanitas de la Cișmigiu vă așteaptă miercuri, 28 noiembrie, ora 19:00, la o nouă întâlnire Cărțile care ne-au făcut oameni, cu Dan C. Mihăilescu. Invitatul acestei seri va fi scriitorul și teologul Costion Nicolescu, iar tema dialogului va fi Despre cerul din noi. 
  La final, Dan C. Mihăilescu va oferi autografe pe cea mai recentă cartea a sa Plăceri vinovate și datorii împlinite. 12 confesiuni (o antologie), unul dintre cele mai îndrăgite titluri Humanitas la Gaudeamus 2018.

Pe simezele băimărene




Arta plastică contemporană românească 


Colonia Pictorilor, Baia Mare 


23 noiembrie 2018





Proiectarea în industria petrolieră – repere în timp




Muzeul Petrolului 


Ploiești 


27 noiembrie 2018





    Vă invităm la vernisajul expoziției Proiectarea în industria petrolieră – repere în timp care va avea loc marți, 27 noiembrie 2018, ora 10:00, la Muzeul Petrolului din Ploiești, str. Dr. Bagdasar, nr.8.
    Expoziția prezintă începuturile proiectării românești, cu exemple de proiecte realizate pentru Societatea Steaua Română, Societatea Româno-Americană, Societatea Astra Română, dar și activitatea desfășurată de-a lungul timpului de Petrostar S.A., principala companie de proiectare românească, partener al Muzeului Petrolului în realizarea acestui eveniment. Sunt expuse instrumente specifice folosite în proiectare, proiecte-document, medalii și alte elemente definitorii pentru activitatea de proiectare în industria de petrol și gaze. Expoziția continuă seria de evenimente dedicate sărbătorilor recente în acest domeniu, 160 de ani de industrie petrolieră românească și 60 de ani de existență a Muzeului Petrolului.

Semper Uniti. Centenarul Desăvârșirii Unității Naționale




Muzeul Național de Istorie a României 


București 


29 noiembrie 2018




    Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) are onoarea să organizeze expoziția - eveniment Semper Uniti. Centenarul Desăvârșirii Unității Naționale, dedicată celebrării unui secol de la înfăptuirea Marii Uniri din 1918.
    Inaugurarea expoziției va avea loc joi, 29 noiembrie 2018, începând cu ora 16:00, într-un cadru solemn, la sediul muzeului din Calea Victoriei, nr. 12, sector 3, București, în prezența unor înalți oficiali români și reprezentanți ai Corpului Diplomatic.
    Expoziția este realizată în parteneriat cu mai multe instituții muzeale și culturale din țară și din Republica Moldova, dar și colecționari privați, și va prezenta momentele și personalitățile care au făcut posibilă realizarea Unirii prin intermediul documentelor, dar și al obiectelor reprezentative pentru acest moment istoric crucial.
    Prima parte a expoziției urmărește etapele cele mai importante ale "călătoriei” începută odată cu Unirea de la 1600, continuată cu Unirea Principatelor, Războiul de Independență, cu Primul Război Mondial, culminând cu Marea Unire. Un loc important este acordat relațiilor dintre românii din Regat și cei din teritoriile aflate în componența imperiilor vecine.
    O parte importantă a expoziției este dedicată războiului pentru desăvârșirea unității naționale și evenimentelor din anul 1918. Fiecare moment – unirea Basarabiei, unirea Bucovinei, unirea Transilvaniei beneficiază de câte un nucleu expozițional, în cadrul căruia sunt prezentate etapele și personalitățile care au contribuit la desăvârșirea unității naționale.
Sunt prezentate obiecte personale ale unor fruntași ai unirii cum sunt Pantelimon Halippa, Ștefan Cicio Pop, și ale unor instituții sau organizații precum gărzi naționale, delegații care au participat la Adunarea Națională de la Alba Iulia - steagul locuitorilor din Lupșa, Rezoluția Marii Adunări Naționale, împuternicirile delegaților românilor pentru Marea Adunare, etc. Materialul iconografic și documentar este foarte bogat.
     Cu această ocazie, în cadrul evenimentului va avea loc premiera filmului documentar 
Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri. Documentarul reprezintă ecranizarea volumului omonim, editat de istoricul Bogdan Bucur, lector universitar la Facultatea de Științe Politice din cadrul SNSPA, un bestseller dedicat Centenarului Marii Uniri, publicat la Editura RAO. Filmul, regizat de Titus Scurt și produs de Centrul Multicultural București, este o realizare excepțională, care prezintă povestea Marii Uniri, cu participarea unora dintre cei mai importanți istorici români contemporani: Acad. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, Acad. Răzvan Theodorescu, Vicepreședintele Academiei Române, prof. univ. dr. Bogdan Murgescu, Facultatea de Istorie, Universitatea din București, conf. univ. dr. Adrian Niculescu, Facultatea de Științe Politice, SNSPA București.
Trailerul filmului documentar poate fi urmărit aici: https://bit.ly/2qWoI8z
    Expoziția va fi deschisă pentru public începând cu data de 30 noiembrie, și va putea fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 9:00 – 17:00.
***MNIR

Culori secrete




Lansare de carte 


Camelia Pantazi Tudor 


Casa de Cultură Friedrich Schiller, București 


24 noiembrie 2018






Oameni de geniu în știință




Muzeul Științei și Tehnicii Ștefan Procopiu 


Iași 


25 noiembrie 2018





    Muzeul Științei și Tehnicii Ștefan Procopiu din cadrul Complexului Muzeal Național Moldova Iași și Asociația Noua Acropolă Iași vă invită la o serie de conferințe dedicată câtorva dintre personalitățile marcante ale științei, abordând și o fațetă mai puțin cunoscută a lor: cea de filosofi sau căutători ai răspunsurilor la marile întrebări.
   Primul eveniment din această serie va avea loc duminică, 25 noiembrie 2018, ora 12:00, la Palatul Culturii. Conferința va fi dedicată lui Pitagora, matematician și filosof grec care și-a lăsat puternic amprenta asupra științei moderne prin teoriile sale despre numere, geometrie, teoria sunetelor sau mișcările corpurilor cerești. Faptul că personalități precum Platon, Isaac Newton, Copernic și Kepler s-au autodeclarat urmași ai săi, ne face să credem că este cineva asupra căruia merită să stăruim în încercarea de a-l înțelege mai bine.
    Fiecare conferință va prezenta viața și momentele semnificative prin care aceștia au trecut, precum și principiile umaniste care i-au ghidat în activitatea și în descoperirile lor.
    Realizate într-un format succint, cu spațiu pentru întrebări și discuții, fiecare prelegere își propune să aducă publicul mai aproape de marile personalități de geniu din fizică, astronomie, medicină, psihologie și alte domenii care acum fac parte integrantă din cunoașterea umanității.
Toate conferințele se vor desfășura în Sala Ștefan Procopiu. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Cei interesați se pot înscrie la numărul de telefon 0741.394.303 sau printr-un e-mail pe adresa na-iasi@noua-acropola.ro.
    Coordonatorii acestui proiect sunt Marius Andro, director Noua Acropolă Iași și dr. ing. Monica Nănescu, șef Muzeul Științei și Tehnicii Ștefan Procopiu.
    Noua Acropolă din România este o asociație culturală nonguvernamentală și fără scop lucrativ, înființată în anul 1990. Principalul său obiectiv este promovarea valorilor culturii universale, încercând să le facă mai accesibile omului de azi. În acest sens, asociația susține un program cultural și filosofic vast, organizând cursuri și conferințe pe teme de filosofie, psihologie, istoria religiilor, artă, știință, civilizații vechi, științe hermetice (alchimie, astrologie, matematică sacră) și multe altele, propunând o abordare globală, comparată a filosofiilor, științelor, religiilor și artelor.

In memoriam - Eroii noștri din Primul Război Mondiak




Muzeul Județean Buzău 


29 noiembrie 2018 - 31 martie 2019






Dragi prieteni,
   În anul Centenarului ne-am îndreptat atenția asupra marilor personalități care au făcut Unirea.
   Acum, în prag aniversar, ne aplecăm cu grijă și pioșenie către cei mulți, cei umili, cei care au luptat pentru realizarea acestui ideal. Această jertfă a lor ne impresionează și ne obligă la o datorie aproape sfântă: să-i cinstim, să nu-i uităm!
  Expoziția In memoriam: Eroii noștri din Primul Război Mondial (1916-1918) este un omagiu adus tinerilor satelor noastre, buzoienilor căzuți pentru patrie, mulți dintre ei rămași anonimi.
Am urmărit să îi aducem simbolic pe toți de prin sate, de prin pomelnice, de prin cărți, de prin arhive, să vi-i prezentăm, într-o interpretare artistică, metamorfozată și care să surprindă sintetic acel univers apus, al țăranului de acum 100 de ani, ajuns oștean în slujba țării. 
   Fundalul sonor cuprinde și melodia Privind către ceruri, compusă special pentru acest eveniment de către colegul nostru, Alexandru Anghel. Titlul melodiei surprinde două ipostaze: privirea eroului muribund așteptându-și ridicarea sufletului la Domnul și privirea noastră, peste timp, către cei înălțați și aflați în veșnicie.
    Laitmotivul expoziției este Crucea, cea care poartă pe ea două simboluri: imaginea Monumentului care depozitează în ea jertfa umană adusă de fiecare comună a județului și Cămașa populară, tradițională, albă, curată, haina tinerilor bărbați care s-au întors morți în lumea plină de liniște a satului. Fiecare cruce din cele 85 expuse (câte una pentru fiecare comună a județului) este o materializare a vieților jertfite în război, cât și a recunoștinței și aprecierii pentru aceste jertfe.
    Mai multe vă dezvăluim la vernisaj! Vă așteptăm cu drag să îi comemorăm, să-i pomenim și să le mulțumim!