duminică, 18 noiembrie 2018

Capriciile modei (1850 - 1950)




Muzeul Municipiului București 


27 noiembrie 2018 - 8 martie 2019





    Muzeul Municipiului București vă invită marți, 27 noiembrie 2018, ora 18:00, la vernisajul expoziției Capriciile modei (1850 - 1950), eveniment care va avea loc la Palatul Suțu.
    "Secolul al XIX-lea, pe tot parcursul său, şi-a însuşit limbajul diferitelor stiluri. Sfeşnice, garnituri de masă (tacâmuri, servicii, cupe), obiecte de toaletă (casete, flacoane) recurg atât la elemente specifice stilului Biedermeier, cât şi la vocabularul renascentist (gheare de leu, personaje în relief sau ronde-bosse) şi la cel al stilului Ludovic XVI (panglici, lauri, motive perlate). Dacă în primele decenii ale secolului XIX se mai poate vorbi încă de câteva mari stiluri cu caracteristici bine definite (Regency, Biedermeier, Empire), ceea ce caracterizează evoluţia artelor decorative, îndeosebi în a doua jumătate a secolului, este permanenta revenire la formele şi vocabularul unor stiluri anterioare, se remarcă interesul burghez pentru piese de factură mai complicată, inspirate din modelele ce au trecut deja proba timpului.
     Culoarea epocii nu se poate descrie fără referire la veşminte. Costumul va modela o siluetă voit diferită de cea antichizantă (mâneci bufante, talia strânsă, fusta evazată). Rochia avea corsajul strâmt, decolteul oval (en bateau), sau o pelerină care îl acoperea decent, mânecile bufante gigantice susţinute de sârme şi vată, talia de viespe strânsă într-un corset, iar fusta evazată, susţinută pe jupoane de muselină. Artiştii dădeau tonul pentru o vestimentaţie extravagantă care-şi găsea aplicarea mai ales în baluri costumate sau în ţinuta de interior. Frumuseţea hainelor a fost atinsă în fiecare perioadă prin alte mijloace artistice. Au existat mereu artişti care au reuşit nu numai în pictură sau sculptură, ci şi în creaţia vestimentară, să provoace privitorilor acea trăire totală care face ca o clipă să rămână de neuitat, care intensifică deopotrivă senzaţiile, gândirea, afectele, amintirile şi asociaţiile între toate acestea.
Este de notorietate că muzeul are o bogată colecţie de costum de epocă, poate cea mai numeroasă din ţară, şi că, o mare parte din aceasta este alcătuită din costumul produs în atelierele occidentale. Pentru secolul al XIX-lea, moda europeană feminină şi masculină este reprezentată de rochiile de bal, crinoline, fracuri, costume de diplomat, smockinguri, iar pentru perioada art nouveau, colecţia are înscris un număr mare de rochii şi accesorii.
    Expoziţia îşi propune să evidenţieze varietatea costumului femeiesc făcând o radiografie a vieţii urbane, dar şi a elitei sociale din veacul al XIX-lea, precum şi bogăţia patrimoniului Muzeului Municipiului Bucureşti. Pe lângă piesele de costum şi accesorii vestimentare vor fi etalate piese de patrimoniu din colecţiile Artă Plastică, Mobilier, Artă decorativă - Metal, Artă decorativă - Sticlă şi porţelan, Fotografii şi cărţi poştale, Diverse, Ştiinţă - Tehnică, Tipărituri şi Imprimate” - Dr. Maria Camelia Ene, șef Birou Istorie Bucureșteană.
Intrarea la vernisaj este liberă în limita locurilor disponibile.
Expoziția va putea fi vizitată la Palatul Suțu până la data de 8 martie 2019, inclusiv.
Eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București.

Pe drumul spre Marea Unire




Muzeul Casa Mureșenilor 


Brașov 


3 septembrie 2018 - martie 2019




    Proiectul Pe drumul spre Marea Unire își propune să prezinte prin intermediul unor soluții noi, adaptate cerințelor muzeale, parcursul istoric la care au contribuit și membrii familiei Mureșianu:
1. Apariția Gazetei de Transilvania (1838) și rolul presei în informarea publicului.
2. Revoluția de la 1848 și afirmarea identității naționale în secolul națiunilor.
3. Unirea Principatelor Române din 24 ianuarie 1859, dualismul austro-ungar (1866) și Pronunciamentul (1868).
4. Războiul de Independență – 1877.
5. Mișcarea memorandistă – 1892.
6. Muzicile mișcării naționale românești.
7. Primul Război Mondial – 1914-1918.
8. Declarația de la Alba-Iulia din 1 Decembrie 1918.
   Astfel, publicul va putea urmări cele opt povești alese pentru ilustrare în cadrul expoziției printr-o abordare nouă, un mix de vectori expoziționali, care îmbină imaginea virtuală, tactilă și sunetul cu imaginea tipărită, dar la o scară supradimensionată. Șase teme sunt prezentate exclusiv prin intermediul videoproiectoarelor, senzorilor de mișcare și a sunetelor, iar celelalte două teme prin colantarea de printuri de mari dimensiuni, însumând peste 200 de metri pătrați de imagine tipărită. Muzeul memorial al Mureșenilor deține, încă de la înființarea din anul 1968, cea mai importantă arhivă de familie din România, numărând peste 17.000 de documente (scrisori, acte oficiale, fotografii), la care se adaugă un număr impresionant de ziare de epocă, documente care au stat la baza realizării expoziției.
    Toate aceste bunuri culturale sunt de o importanță excepțională. Menționăm aici doar numerele 1 din Gazeta de Transilvania – 12 martie 1838, sau Foaie pentru minte, inimă și literatură, poezia Un Răsunet/Deșteaptă-te, române! a lui Andrei Mureșanu sau proiectul de Memorand al lui Aurel Mureșianu – bunuri culturale mobile clasate în Patrimoniul Cultural Național, la categoria Tezaur.
    Proiectul a fost finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale prin programul Centenar cu suma de 78.600 lei, la care s-au adăugat 20.000 lei, cofinanțare din partea Consiliului Județean Brașov.
    Organizată de Muzeul Casa Mureșenilor Brașov, expoziția va putea fi vizitată între 
3 septembrie 2018 și martie 2019, de luni până sâmbătă, între orele 9:00-17:00.
Vă așteptăm cu drag!

10 ani - In memoriam




Arta plastică contemporană românească 


Marcel Chirnoagă 


Muzeul de Artă Vizuală, Galați 


21 noiembrie 2018




    În primăvară s-au împlinit 10 ani de la moartea maestrului Marcel Chirnoagă, Muzeul de Artă Vizuală Galați dorind să marcheze acest eveniment prin expoziția In memoriam ce cuprinde lucrări ale artistului, aflate în patrimoniul muzeului. Expoziția se va deschide miercuri, 21 noiembrie, la ora 18:00.
   Marcel Chirnoagă (1930-2008) a absolvit Facultatea de Matematică și Fizică din București, lipsa studiilor de specialitate neîmpiedicându-l să devină unul dintre artiștii importanți, bine cotat atât la nivel național, cât și internațional, cu nenumărate expoziții în țară și străinătate și la fel de multe premii. A realizat ciclul de gravuri ,Apocalipsa, desenele lui - multe de factură fantastică- ilustrând opere literare precum Infernul, prima parte din Divina Comedie a lui Dante sau Don Quijote de Cervantes. Lucrările lui sunt expuse în muzee din țară, dar și din capitalele lumii, sau fac parte din colecții private.
    Marcel Chirnoagă spunea: "În gravurile și ilustrațiile la textele ce tratau tema respectivă, am încercat să traduc această abstracțiune -Răul- care, neavând chip, nu poate fi înțeles. ,,Apocalipsa’’ este un poem minunat din Sfânta Scriptură, pe care am înfățișat-o în imagini, tocmai pentru a sublinia Răul. La fel și ,,Infernul’’ lui Dante. Strămoșii noștri, în frescele bisericilor din Moldova, au dat Răului chip de drac. Iată că eu sunt urmașul celor din Moldova, care au făcut mii de draci, imagini prin care, la rândul meu, încerc să reprezint Răul din lume, de lângă noi și asta nu pentru a-l speria pe privitor, ci pentru a-i arăta chipul sub care diavolescul se poate ascunde fără ca noi să-l putem recunoaște.’’

De-ale Olgăi Porohivski...




Oameni care au trecut prin viață





Recent, am intrat în posesia unor fotografii.
Le-am găsit într-o sacoșă, amestecate cu scrisori, vederi, hărtii de tot felul.
Le-am ales pentru "parfumul de epocă" (cum zic eu) pe care-l degajau.
La prima răsfoire, nu prea m-am lămurit ce e cu ele, mai ales din cauza adnotărilor
de pe spate (destul de puține). În limba română dar și în rusă (așa cum am crezut inițial).
Ismail, Cernăuți, Chilia Nouă, Olga, Porohovsky (scris în mai multe variante) 
mi-au sunat "exotic". Interesant, mi-am zis...
Le-am scanat și aranjat cât am putut de grupat și cronologic. 
La final, într-o doară, fără prea mari speranțe, am dat căutare pe net.
Surpriza a fost totală descoperind urme ale unor destine din sfera fabulosului.
Dacă veți avea curiozitatea să citiți articolele, în urma link-urilor de la sfârșit,
poate îmi veți da dreptate...





2 noiembrie 1911.






Foto-rapid, Berlin. 1922.



"Vărul meu iubit Liussy"


24 aprilie 1928.


"Dela scumpa mea Mery Banciu-Vernescu lui Nelly Porohovsky"
Chilia Nouă - Ismail.





Foto-Lux, Griviței 131, București. 1928 (?)


"Administrația de constatare Ismail, Sofia Bostan." 10 septembrie 1930.




Universal -Foto, Str. Academiei 9.


Universal -Foto, Str. Academiei 9.


Universal -Foto, Str. Academiei 9.



Universal -Foto, Str. Academiei 9.


Universal -Foto, Str. Academiei 9.


Institutul Fotografic D. Fuhrmann, str. Romană 10, Cernăuți.




Foto T. Baraschy, București.


Foto T. Baraschy, București.


Foto-Royal, Bul. Elisabeta, București.


2 august 1934.


"Cu toată dragostea Doamnei Porohovsky, dar prea suntem micuți. Floricel."


Foto-Felicia, Calea Victoriei 114.



"Oferită cu drag vecinei mele Nelly Porohovski. Elena Pavliu." 30 septembrie 1936.
Nova-Foto, Str. Bis. Enei, București





"Onor Fam. Porochovsky București. Frida și MirceaChilia Nouă.
4 mai 1938.


Un băiet la zece ani...
"Doamnei Nelly Poeohovsky, București" 9 septembrie 1938.


Foto Casino Carmen Sylva, Sucursala Foto Amzei.
Dedicație făcută pe 30 decembrie 1939.




"În amintirea lui Nellică. Doctor Edino Spirescu București
și prietenul meu în covalescență Lulu. Student în medicină Anul III București."











27 martie 1965.


"Anii trec în zbor. Prietenia rămîne și noi retrăim în sfera amintirilor."
Brescia (?), 6 mai 1966.


Un negativ editat gen carte poștașă.

Din aceeași sursă, a se citi sacoșă, vă prezint și câteva telegrame.
Luate inițial, fără să știu legătura cu povestea noastră,
pentru albumul cu tipurile de astfel de înscrisuri.



De la Suceava la București. 27 martie 1962.


De la Suceava la București. 24 iunie 1962.


De la Suceava la București. 4 septembrie 1962.
M.T.Tc. 8-01. Ktg. 6-20. f. 1/12 A 1.


De la Suceava la București. 11 iunie 1964.

***
Dacă sunteți interesați de adâncirea "subiectului" puteți da căutare pe net
cu numele din titlul articolului.
Eu vă propun doar pe acesta: