marți, 16 octombrie 2018

În cadrul Lunii Generalilor...




Lansare de carte 


Radu Theodoru 


Muzeul Municipal Curtea de Argeș 


18 octombrie 2018





Artă decorativă și pictură - Neverland




Prezențe românești peste hotare 


Petrică Dragomir 


H5 Gallery, Atena, Grecia 


20 octombrie 2018





Regina Toamnei, Crizantema




Complexul Muzeal de Științele Naturii Răsvan Angheluță 


Galați 


ediția a XVI-a, 19 - 21 octombrie 2018




   Vineri, 19 octombrie 2018, cu începere de la ora 12:00, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi va avea loc vernisajul celei de a XVI-a ediţii a expoziţiei temporare Regina Toamnei, Crizantema. 
   Secţia Grădina Botanică va expune soiuri horticole, cu valoare ştiinţifică şi ornamentală, din genul Chrysanthemum x grandiflorum, Chrysanthemum indicum, alături de peste 20 de participanţi (firme de profil, producători, meşteri artizani), care vor avea la vânzare crizanteme şi tufănele, dar şi produse handmade, aducând astfel farmecul aparte al toamnei în instituţia muzeală gălăţeană. Supranumită "floarea orientului” sau "floarea vieţii”, crizantema este una dintre cele mai preţioase flori, dar şi una dintre cele mai graţioase plante cu origini asiatice. Potrivit unei vechi zicale din China, "cei ce doresc să fie fericiţi toată viaţa, trebuie să cultive crizanteme”, aceste flori fiind asociate cu vârsta înaintată dar şi cu înţelepciunea.    
   Expoziţia Regina Toamnei, Crizantema de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi va fi deschisă pentru vizitare timp de trei zile, respectiv în perioada 19 – 21 octombrie 2018 (program 9:00 – 17:00). Vă aşteptăm !

La Centenar - Recitind secolul României Mari




Lansare de carte 


Ioan Stanomir 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


16 octombrie 2018




    Vă invităm marți, 16 octombrie, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la lansarea volumului La Centenar. Recitind secolul României Mari de Ioan Stanomir, publicat recent în colecția Istorie a Editurii Humanitas. La eveniment vor vorbi, alături de autor, Cristian Vasile, Angelo Mitchievici și Radu Vancu.
    «Luciditatea patriotică» e, cred, sintagma care se repetă cel mai frecvent în această recitire sintetică pe care Ioan Stanomir o face secolului României Mari. Începând cu Declarația de la Alba Iulia din 1918 și încheind cu rezistența anilor 2017, Ioan Stanomir construiește, cu junimistă pasiune a moderației, id est exact cu luciditatea patriotică pe care și-o asumă ca imperativ, o narațiune de o extraordinară claritate istorică și morală a României din ultimul secol, cu bunele și relele ei. E cea mai credibilă narațiune a României ca stat pe care o cunosc; iar dintre foarte puținii noștri intelectuali publici, Ioan Stanomir, prin calitățile lui superlative (deopotrivă academice și morale), era și chemat, și dator să o pună în operă.“ (Radu Vancu)
   "Cu ocazia Centenarului, Ioan Stanomir oferă cititorilor un inventar al patologiilor din politica şi societatea românească actuală. Cu luciditate, autorul creionează drama spaţiului public autohton, o lume bombardată cu discursuri şi apeluri patriotarde care deturnează atenţia opiniei publice de la chestiunile presante. Teze ale istoriografiei naţional-staliniste din timpurile lui N. Ceauşescu sunt reciclate şi adaptate zilelor noastre, iar teme precum tradiţia şi identitatea sunt instrumentalizate politic de către o castă guvernantă nedemnă. Rezultă de aici imaginea unui Centenar ratat, mânjit de o crasă lipsă de adecvare, de ipocrizie şi populism etnocratic. Cartea lui Ioan Stanomir este un strigăt de durere al unui intelectual public şi spectator angajat, căruia îi pasă de problemele cetăţii şi care nu admite să tacă atunci când adevărul şi bunul-simţ sunt strivite. Pentru a contracara maladiile cultural-politice de azi, autorul a ales să schiţeze istoria ultimului secol, selectând luminile şi umbrele, cu speranţa că lecţiile trecutului ar putea servi acelora care sunt dispuşi să le asculte.“ (Cristian Vasile)
    Ioan Stanomir este profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti. Printre volumele publicate se numără Conştiinţa conservatoare: Preliminarii la un profil intelectual (2004), O lume dispărută: Patru istorii personale urmate de un dialog cu H.-R. Patapievici (coautor, alături de Paul Cernat, Angelo Mitchievici şi Ion Manolescu, 2004), Explorări în comunismul românesc (coautor, alături de Paul Cernat, Angelo Mitchievici şi Ion Manolescu, vol. I, II, III, 2004, 2005, 2008), Spiritul conservator: De la Barbu Catargiu la Nicolae Iorga (2008), Despre sunete şi memorie: Fragmente de istoria ideilor (2009), Apărarea libertăţii (1938–1947) (2010), Teodoreanu reloaded (alături de Angelo Mitchievici, 2011), Umbre pe pânza vremii: Secvenţe de istorie intelectuală (Humanitas, 2011), Junimismul şi pasiunea moderaţiei (Humanitas, 2013), Sfinxul rus: Idei, identităţi şi obsesii (2015), Comunism inc. (alături de Angelo Mitchievici, Humanitas, 2016), Rusia, 1917: Soarele însângerat. Autocrație, revoluție și autoritarism (Humanitas, 2017). În 2018, a publicat la Editura Humanitas eseul Umbra Rusiei, în volumul colectiv Vin rușii! 5 perspective asupra unei vecinătăți primejdioase.


ACSINTE.100




Expoziție de fotografie 


Costică Acsinte 


Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea, Slobozia 


23 - 26 octombrie 2018




   În perioada 23 - 26 octombrie, publicul din Slobozia, pasionat de istorie și fotografie, va avea ocazia să viziteze expoziția fotografiilor de la începutul secolului 20 văzut prin ochii sergentului fotograf Costică Acsinte, născut în comuna Perieți din județul Ialomița, stabilit ulterior în Slobozia. Intrarea este liberă.
   Vernisajul expoziției ACSINTE.100 va avea loc în data de 22 octombrie, de la ora 18:00, la Centrul Cultural Ionel Perlea Ialomita (Bulevardul Matei Basarab 26, Slobozia).
   Expoziția cuprinde 100 de fotografii, în format print și digital, și acoperă trei teme distincte: Primul Război Mondial, Portrete de militari și Viața socială în orașul Slobozia în perioada 1930 - 1968. Expoziția include o componentă multimedia, fotografiile din Primul Război Mondial și portretele militarilor fiind însoțite de lectura unor fragmente din scrisori, cărți poștale, jurnale și note de pe front (fragmente din volumul Scrisori de pe front, alcătuit de Mirela Florian).
   Fotografiile ce prezintă scene din viața socială a orașului Slobozia sunt însoțite de vocea poetului Mircea Dinescu, ialomițean născut în 1950, în Slobozia, care povestește despre copilăria și adolescența petrecute în micul oraș de provincie, dar și despre Costică Acsinte, fotograful unde mergea împreună cu mama lui în vremea copilăriei.
   ACSINTE. 100 este un proiect organizat de Asociația Culturală Control N, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului.
   Expoziția face parte din colecția personală a fotografului organizată în cadrul proiectului ACSINTE.100.

Pe simezele Bacăului - Dispersie temporală




Arta plastică contemporană românească 


Tudor Zbârnea 


Muzeul de Artă Contemporană George Apostu, Bacău 


17 octombrie 2018




   Miercuri, 17 octombrie 2018, ora 17:00, Centrul de Cultură George Apostu vă invită la expoziția artistului plastic Tudor Zbârnea din Republica Moldova, eveniment organizat în cadrul Simpozionului Național de Estetică.
   Expoziția va fi însoțită de lansarea Albumului de artă Tudor Zbârnea și face parte din proiectul cultural, Simpozionul Național de Estetică, ediția a XXIII-a
   Tudor Zbârnea este pictor din Republica Moldova, director general al Muzeului Național de Artă al Moldovei. Laureat al Premiului Național, acordat de Guvernul Republicii Moldova, pentru merite deosebite în dezvoltarea artelor plastice în anul 2014, primește Titlul Onorific Maestru în Artă, acordat de Președintele Republicii Moldova, în anul 2009, pe 27 martie 2018 la Chișinău, primește diploma Centenar din partea Centrului de Cultură George Apostu din Bacău, precum și numeroase premii, medalii, trofee și alte mențiuni în cadrul multor concursuri și saloane de artă naționale și internaționale.

Rețete medicale din Moldova




Lansare de carte 


Maria Pascu 


Biblioteca Județeană Costache Sturdza, Bacău 


27 octombrie 2018





   Cu sprijinul Consiliului Județean Bacău, Biblioteca Județeană Costache Sturdza Bacău găzduiește sâmbătă, 27 octombrie 2018, ora 11Ș30, o lansare de carte specială: Maria Pascu - Rețete medicale din Moldova în prima jumătate a secolului al XIX-lea.
    Rod al muncii de cercetare a arhivelor, volumul ne propune o incursiune fascinantă în trecutul cultural și medical al Moldovei. O poveste savuroasă despre cum funcționau și despre ce însemnau farmaciile într-o altă epocă. O istorie care vorbește nu doar despre medicină, ci și despre oameni și mentalități.
Breasla farmaciștilor va fi în sărbătoare. Intrarea liberă. Vă așteptăm cu drag!

Feria Internacional del Arte




Prezențe românești peste hotare 


Doina Iovănel 


Prado Goyart Gallery, Madrid, Spania 


19 octombrie 2018






Salonul de carte Polemos




Lansare de carte 


Cercul Militar Național, București 


17 - 19 octombrie 2018










Pe simezele Capitalei - Sărbătoarea Breslei




Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti 


București 


18 octombrie - 15 noiembrie 2018






    "Nimeni, aprinzând făclia, n-o ascunde sub un vas, sau n-o pune sub pat, ci o așează în sfeșnic, pentru ca cei ce intră să vadă Lumina.” -Evanghelia după Luca-
    Cu prilejul zilei patronului şi ocrotitorului lor, Sfantul Apostol și Evanghelist Luca, Breasla Restauratorilor şi a Creatorilor de Artă Sacră din România va fi în sărbătoare, în spațiul generos și întotdeauna primitor al Muzeului Naţional al Satului Dimitrie Gusti, partener tradițional al Asociației Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a Uniunii Artiștilor Plastici din România.
     Vă invităm să participați, ca în fiecare toamnă, la expoziția breslei noastre în cadrul căreia vom prezenta prin creațiile noastre căutările de atelier sau realizările din anul ce se apropie de sfârșit.
    Organizată în zi de mare sărbătoare de Sfântul Luca- zugravul Maicii Domnului, expoziția va evoca contribuția noastră în plan cultural, într-o notă personală specifică fiecărui artist participant.
Evenimentul va avea loc joi, 18 octombrie, ora 14:00.
     La Biserica din Gorj, din centrul zonei de nord a Muzeului Satului va avea loc o pomenire a membrilor breslei noastre trecuți în eternitate, pornind de la zugravii de subțire și sfârșind cu comemorarea întemeietorilor Sindicatului Artelor Frumoase, devenit Uniunea Artiștilor Plastici din România și a fondatorilor Asociației Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare.
     După pomenire va avea loc vernisajul expoziției de artă religioasă a filialei, în H.H. Stahl și Foaier, proiect expozițional prezentat de către criticul de artă Marius Tița. Vor expune artişti plastici profesionişti - membri titulari şi stagiari ai U.A.P din România şi absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Arte - alți artişti plastici profesionişti cu activitate importantă în domeniul artelor vizuale sau al restaurării bunurilor culturale, dar și elevi ai Liceului de Arte Plastice Nicolae Tonitza din București.
Expoziția va fi deschisă până pe 15 noiembrie 2018, 
de miercuri până duminică între orele 10:00 - 18:00.
Curatori: Irina Sava, Cristian Olteanu;
Co-Oorganizator: Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti;
Parteneri: Universitatea Naţională de Arte București, Liceul de artă Nicolae Tonitza;