miercuri, 3 octombrie 2018

Cobra et Cie.
Arta plastică contemporană 


Muzeul Național de Artă al României, București 


28 septembrie 2018 - 27 ianuarie 2019

    Expoziția Cobra et Cie. prezintă lucrări de grafică ale unor bine-cunoscuți artiști belgieni care au contribuit la conturarea viziunii grupării de avangardă CoBrA.
    Născută din inițiativa a cinci artiști din Copenhaga, Bruxelles și Amsterdam (de unde și acronimul CoBrA), gruparea a reușit să se impună rapid prin ideile novatoare și abordarea experimentalistă, influența acestora depășind cu mult durată efemeră de viață a mișcării propriu-zise (1948-1951). Provocând limitele limbajelor și ideologiilor artistice curente dar și granițele geografice și culturale tradiționale, artiști precum Pierre Alechinsky, Karel Appel, Constant, Corneille, Christian Dotremont, Carl-Henning Pedersen, Joseph Noiret, Serge Vandercam explorează impulsul artistic originar inspirați de arta copiilor, de valoarea simbolică a relației cuvânt scris – scriitură – imagine, renunțând adesea la veleitățile de autor unic în favoarea unei opere realizate în colaborare.
    Co-organizatori: Muzeul Național de Artă al României, Delegația generală Valonia- Bruxelles, Centrul Gravurii și al Imaginii Imprimate, La Louvière, din a cărui colecție provin lucrările.
   Curatori: Catherine De Braekeleer, Director, Centrul Gravurii și al Imaginii Imprimate, La Louvière; Gwendoline Moran Debraine, Florence Huynen

Galeria de Artă Europeană (etajul I, sălile de expoziții temporare)
28 septembrie 2018 – 27 ianuarie 2019
Program: miercuri - duminică, 10.00 – 18.00
Bilet: costul biletului pentru Galeria de Artă Europeană -15 lei
Gratuit: prima miercuri din lună

Rezidenți în Casa Visurilor
Lansare de carte 


Radu Aldulescu 


Muzeul Național al Literaturii Române, București 


11 octombrie 2018
   Radu Aldulescu vă invită (între orele 19:00 - 22:00) la evenimentul de lansare a romanului Rezidenți în Casa Visurilor la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8)
   Romanul a apărut în luna mai a acestui an la editura Hyperliteratura coordonată de Andrei Ruse, ce va fi prezent la lansare și va vorbi despre salutara inițiativă a crowfounding-ului pentru romanul românesc contemporan.
Evenimentul va fi moderat de criticul literar Bianca Cernat.
   În cadrul întâlnirii, va avea loc spectacolul-medalion Argentina în Casa Visurilor în interpretarea actriței Patricia Ionescu, regia fiind semnată de Alina Hiristea.
   "Prin Rezidenți în Casa Visurilor, Radu Aldulescu a ajuns, iată, la al zecelea roman. Al zecelea dintr-o operă coerentă, legată nu doar prin teme şi stil, ci și prin viziunea care o hrănește: lumea cărților sale este una în care răul nu se lasă îndulcit, în care frumusețea este întîmplătoare și oricum neputincioasă, în care umanitatea se definește și mai ales se verifică prin zonele sale limitrofe, în fine, o lume din care nu se poate evada (...) Ca puțini alți scriitori români, Radu Aldulescu știe ce e răul, îl privește în față, fără să se teamă și fără să se înduioșeze, fără să-l reducă la clișeu și fără să menajeze sensibilitatea cititorului.”
(Bogdan Crețu, Romanul-sinteză al unui mare prozator - Observator cultural)
    "Romanele lui Radu Aldulescu scormonesc prin ungherele cele mai sumbre ale abjecției omenești. Prozatorul posedă știința de a configura o umanitate colcăitoare, supusă pulsiunilor instinctuale, care seamănă cu un muzeu al tumorilor sufletești.” (Octavian Soviany)

Lumina stinsului amor...
Mihai EminescuArticol publicat în Flacăra Almanah 1984. Decembrie 1983.

Pe simezele ieșene - Haosoleum
Arta plastică contemporană românească 


Alexandru Burlacu, Andrei Tiba, Ștefan Coman 


Galeria Labirint, Iași 


28 septembrie - 12 octombrie 2018Salonul Școlii de Fotografie
Expoziție de fotografie 


Muzeul Național Brukenthal, Sibiu 


ediția a V-a, 4 octombrie - 4 noiembrie 2018


Grafician și caricaturist

Din istoria caricaturii românești 


Mihai Pânzaru-Pim


Desene publicate în Perpetuum Comic estival '78.
Desene publicate în Almanah Flacăra 1980. Decembrie 1979.
Desene publicate în Almanah Flacăra 1981. Decembrie 1980.

Desene publicate în Perpetuum Comic '81.


Filă publicată în Flacăra Almanah 1984. Decembrie 1983.Desene publicate în Almanah Estival Vacanța '87.
Desene publicate în volumul: Un bilet în plus.
Editor: Teatrul de Comedie, 1987.


Desen publicat în  Revista Urzica, Nr. 750. 15 decembrie 1987.


Desen publicat în Revista Papagalul, Nr. 1. 26 februarie 1990.
Desene publicate în Revista Moftul Român, Nr. 11 - 12. 1990.

„Hazoon politikon”

9 aprilie 2013 (monitorulsv.ro)
Galeria Arte, Cluj - Napoca. 3 octombrie - 7 noiembrie 2019.***Mai multe despre acest caricaturist puteți afla și de aici:

Mihai Pânzaru-Pim - Wikipedia


Ierbar
Lansare de carte 


Andrei Dosa 


Librăria Humanitas Kretzulescu, București 


11 octombrie 2018
   Editura Polirom și Librăria Humanitas Kretzulescu vă invită joi, 11 octombrie, de la ora 18:00, la lansarea volumului Ierbar de Andrei Dósa, apărut în colecția Ego.Proză a Editurii Polirom.
Invitați, alături de autor: Svetlana Cârstean, Vasile Leac
Moderator: Nona Rapotan
Lansarea va fi urmată de o lectură publică și de o sesiune de autografe.
    Oscilînd între rutină şi senzaţiile induse de experienţele narcotice, un grup de prieteni navighează printr-un spaţiu urban populat de figuri groteşti, blazate sau aflate pe marginea prăpastiei. O vizită de lucru la o fermă de flori din Hawaii, o experienţă virtuală aproape mistică, lumea necunoscută a bătrînilor de la un azil sau o şedinţă de storytelling alimentată de stimulenţi mentali chimici sunt doar cîteva dintre punctele de intersecţie ale personajelor. Efervescentă, surprinzătoare, halucinantă, Ierbar spune povestea căutării trăirilor intense şi, odată acestea găsite, a nevoii de a le împărtăşi cu cineva.
   "Regizorul, pe post de dealer-mecena. Scriitorul, Hackerul, Filozoful şi... Gabi, o femeie – consumatori. Ei sunt Craii de Curtea-Veche, narcomanii începutului de secol. Andrei Dósa i-a prins ca într-un acordeon şi ne împărtăşeşte în Ierbar condensarea şi dilatarea nu neapărat a unor poveşti, ci a percepţiei acestor personaje cu care de multe ori ne intersectăm. Contează şi povestea, dar mai ales modul în care e spusă. Un roman despre consumarea visurilor, despre ratare, despre spălarea machiajului într-o băltoacă de la ieşirea din club.“ (Alexandru Vakulovski)
    Dósa Andrei s-a născut în 1985, la Braşov. A publicat volumele de poezie Când va veni ceea ce este desăvârşit (Editura Tracus Arte, 2011), American Experience (Editura Cartea Românească, 2013), Nada (Editura Pandora M, 2015) şi Adevăratul băiat de aur (Casa de Editură Max Blecher, 2017). A tradus mai multe cărţi din engleză şi maghiară. În anul 2017 a fost unul dintre cei zece scriitori incluşi în programul New European Voices, coordonat de platforma Literature Across Frontiers. În prezent, este redactor al revistei Poesis International.

Mișcarea în spectacolul teatral
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară


În Furtuna de Shakespeare, la Teatrul Bulandra, Florian Pittiș (Ariel) și
George Constantin (Prospero) traduc în gest viziunea regizorală asupra
relației dintre personaje.În Antoniu și Cleopatra de Shakespeare , pe scena Naționalului clujean,
mișcarea gîndită de Miriam Răducanu sporește tensiunea tragică a înfruntării.
Caligrafia gestuală tinzînd spre esențializare, concepută de Adina Cezar
pentru Strigoi la Kitahama de Kobe Abe, la Teatrul de Comedie. 

Articol publicat în Revista Teatrul, nr. 9. Septembrie 1989.