sâmbătă, 29 septembrie 2018

Întâmplare din cartierul Soho
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Grupul teatral EvenimentArticol publicat în Revista Teatrul, nr. 3. Martie 1989.


Pictor, grafician, ceramist...
Arta plastică contemporană românească


Constantin Marcu Nircă (1938 - 2005)

Foto: Galeria Romana
Cronică, semnată Theodor Redlov, publicată în Revista Arta, nr. 2.
Februarie 1983.

***Mai multe despre acest artist puteți afla și de aici:

NIRCĂ MARCU CONSTANTIN -31 Martie 1938 | Galeria romană
Un medic stomatolog...imortalizând clipa...
Nicolae Banu
Fantezie.
Interviu publicat în foto grafia, buletin intern.
Nr. 115, ianuarie - februarie 1977.

România e Acasă
Expoziție foto-documentară 


Ioan-Petru Culianu 


Casa Ștefan Baciu, Brașov 


1 - 26 octombrie 2018
    Consiliul Județean Brașov și Muzeul Casa Mureșenilor din Brașov vă invită luni, 
1 octombrie 2018, ora 12:00, la vernisajul expoziției foto-documentare Ioan-Petru Culianu, la secția de literatură Casa Ṣtefan Baciu din strada Gh. Baiulescu nr. 9.
    Expoziția Ioan-Petru Culianu face parte din proiectul expozițional România e Acasă aflat la cea de a cincea serie de vernisaje dintr-un număr total de șase și aduce în atenția publicului un capitol din istoria literaturii române, mărturii de viață și creație ale scriitorului originar din Iași.
    Expoziția România e Acasă încheie periplul personalităților la Casa Ṣtefan Baciu. La începutul lunii noiembrie Ioan Petru Culianu, Eugen Ionescu, Ṣtefan Baciu, Emil Cioran, Panait Istrati "se vor reîntâlni” în orașul Marii Uniri, Alba-Iulia. Expoziția va fi completată cu activități educaționale adresate tinerilor.
    Calendarul expozițional a debutat în 14 mai și se derulează în cadrul proiectul cultural  
România e Acasă  Program expozițional național dedicat unor mari valori românești consacrate în afara țării: Ioan Petru Culianu, Eugen Ionescu, Ṣtefan Baciu, Emil Cioran, Panait Istrati. Proiectul este implementat de Muzeul Casa Mureșenilor” Brașov cu finanțare din partea Administrației Fondului Cultural Național și cu sprijinul partenerilor săi: Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, Muzeul Brăilei Carol I, Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Muzeul Județean Olt, Muzeul Național al Unirii Alba-Iulia. Proiectul se încadrează în aria Promovarea Culturii Scrise și se desfășoară în perioada mai-noiembrie 2018.
    Expoziția  Ioan-Petru Culianu va putea fi vizitată între 1 - 26 octombrie 2018.
    În deschidere vor face prezentări reprezentanți ai muzeului și lect. dr. Georgeta Moarcăs, membră a Departamentului de Literatură și Studii Culturale – Facultatea de Litere, Universitatea Transilvania Brașov.

...membru în lotul „fugarilor de la Tămădău”...
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Mircea Șeptilici (1912 - 1989)Articol publicat în Supliment - program, nr. 2. Teatrul de Comedie.
Decembrie 1972 - ianuarie 1973. 


Desen de Silvan.

Editura Dacia, Cluj. 1973.


Foto: Cinemagia


Articol publicat în Caiet-program, nr. 10.
Teatrul de Comedie, București. Stagiunea 1977 - 1978.
Consemnare publicată în Gong '82, Almanahul Revistei Teatrul. Decembrie 1981.

***Mai multe despre acest artist puteți afla și de aici:

Mircea Șeptilici - Wikipedia
Noaptea Albă a Poeziei
Festivalul Internațional de Literatură și Traducere 


Casa FILIT, Iași 


5 octombrie 2018

Pe simezele albiuliene - Semne și simboluri creștine
Arta plastică contemporană românească 


Cristian Ianza Muzeikon, Alba Iulia 


3 octombrie 2018Busola
Lansare de carte 


Mathias Enard 


Librăria Humanitas, Cilmigiu, București 


2 octombrie 2018
    Vă invităm la evenimentul de lansare a romanului câștigător al prestigiosului premiu Goncourt, Busola, de Mathias Enard, apărut la Editura Nemira, în colecția Babel, în traducerea lui Cristian Fulaș.
    Evenimentul va avea loc la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, pe 2 octombrie, de la ora 19:00, alături de Cristian Fulaș, Carmen Mușat, Marius Constantinescu și Dana Ionescu, redactor șef la editura Nemira.
    Carte nocturnă, care te învăluie cu ritmurile ei muzicale, cu erudiția ei, cu umorul dulce-amar, Busola este o călătorie, o declarație de admirație și o mână întinsă, ca un pod între Occident și Orient, între ieri și mâine, clădit pe inventarul secolelor de fascinație.
    La Viena se înnoptează, iar Franz Ritter, muzicolog sedus de Orient, în zadar încearcă să adoarmă. Între veghe și vis, între nostalgie și febră, prind contur amintiri fără număr, de la Istanbul, Alep, Damasc, Palmira, Teheran, precum și umbra unei iubiri imposibile.
    "Iată un text profund melancolic, pentru că toate idealurile personajelor sunt spulberate brutal de ecourile prezentului imediat, care se fac auzite – războiul din Siria, distrugerea Palmirei… De altfel, cartea le este și dedicată sirienilor.“ (Le Monde)
     Mathias Enard, născut în 1972, studiază civilizațiile arabe și persane și petrece mult timp pentru cercetare în Orientul Mijlociu. În prezent predă la Barcelona, traduce din limba arabă și scrie despre arta islamică. În 2003 debutează cu romanul La Perfection du tir, care va fi recompensat cu mai multe premii pentru francofonie. Confirmă apoi în 2008 cu Zone, un roman scris într-o singură frază lungă de 500 de pagini, pentru care câștigă nu mai puțin de 6 premii literare. În 2010 publică Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți (tradusă la editura Nemira în 2017), un mare succes de critică, pentru care primește premiul Goncourt des lycéens.