sâmbătă, 22 septembrie 2018

Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani




Arta plastică contemporană românească 


Muzeul de Artă Cluj - Napoca 


26 septembrie - 14 octombrie 2018




    Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, organizează, în perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2018, expoziția Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani, eveniment derulat în cadrul programului România Centenar. Acest proiect este rezultatul unui parteneriat între Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Asociaţia Eleon Alba Iulia, Galeria Romană Bucureşti, Dr. Sorin Costina, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Mânăstirea Sfântul Ioan Botezătorul Alba Iulia și Muzeul de Artă Cluj-Napoca.
    Vernisajul expoziţiei va avea loc miercuri, 26 septembrie 2018, de la ora 18:30, în Sălile de Expoziţii Temporare ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca, în prezenţa organizatorilor, a artiştilor expozanţi şi a curatorului, Ion Grigorescu. Oficiile de gazdă vor fi făcute de: Lucian Nastasă-Kovacs, managerul instituţiei şi Florin Gherasim, muzeograf.
    Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani, este o expoziţie itinerantă, dedicată Centenarului Marii Uniri, care a debutat la 30 decembrie 2017 în Alba Iulia, a fost vernisată la Iaşi, în 18 ianuarie 2018, la Sibiu, în 1 aprilie, şi la Chişinău, în 2 august, urmând ca anul acesta să mai fie găzduită la Timişoara şi Bucureşti. A existat, în toate locaţiile, un fond comun de lucrări, îmbogăţit prin participarea unor artişti locali, însă modalitatea de expunere, operă a curatorului Ion Grigorescu şi a colaboratorilor săi, este de fiecare dată diferită şi face din fiecare expoziţie o lucrare de artă în sine.
    Participanţii sunt pictori şi sculptori contemporani, printre care se numără personalităţi de primă mărime ale artei contemporane din România: Horia Bernea, Vasile Gorduz, Paul Gherasim, Marin Gherasim, Gheorghe Berindei, Dacian Andoni, Alexandru Antonescu, Ana Maria şi Mihai Ariciu, Mircea Cantor, Delia Corban, Cristian Diţoiu, Remus Dragomir, Sorin Dumitrescu, Constantin Flondor, Mariana Gheorghiu, Ion Grigorescu, Ruxandra Grigorescu, Angela Hanc, Istvan Kancsura, Matei Lăzărescu, George Mircea, Dan Mohanu Silviu Oravitzan, Valeriu Paladi, Christian Paraschiv, Horea Pastina, Ovidiu Paştina, Cristian Porumb, Silvia Radu, Andrei Rosetti, Mihai Sârbulescu, Valentin Scărlătescu, Ovidiu Simionescu, Paul Timoftei, Constantin Ţinteanu.
    Expoziţia va fi deschisă spre vizitare în perioada 26 septembrie - 14 octombrie 2018, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.

Târg de Antichități




Colecții și Colecționari 


Muzeul Național al Țăranului Român, București 


28 - 30 septembrie 2018




    Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă începând de vineri, 28 până duminică, 
30 septembrie 2018, între orele 10:00 și 18:00, la Târgul de Antichități, la care vor participa aproximativ 40 de colecționari din toată țara cu lucruri vechi, de colecție. Puse unele lângă celelalte, obiectele prezentate la târg formează o poveste frumoasă și impresionantă din viața rurală, din vremi care încep cu "a fost odată ca niciodată”.
    Vizitând acest târg, veți avea o imagine vie a ceea ce a însemnat gospodăria țărănească în ansamblul ei, invitându-vă să salvăm împreună obiectele de la uitare și degradare și să le reintroducem într-un circuit al civilizației urbane contemporane.
    În cadrul Târgului de Antichități de la Muzeul Țăranului, veți putea admira și cumpăra:
piese de costum țărănesc, țesături de interior (covoare, ștergare, fețe de pernă și fețe de masă),
icoane pe lemn și pe sticlă, cruci, pristolnice, podoabe, mobilier crestat, pictat - lăzi de zestre, mese, scaune, blidare, lingurare, dulapuri, ceramică, donițe, vase din lemn, putinei, căuce,
furci și roți de tors, fuse, vârtelnițe, felinare, ceasuri, candelabre, piulițe și râșnițe de alamă, dar și publicații socio-etnografice din perioada interbelică, bancnote vechi, timbre cu subiecte etnografice...
    De asemenea, îmbiem publicul cu prăjituri, cozonaci și miere. Nu vor lipsi nici plantele de leac.
Veniți, vedeți, căutați, cumpărați !
Preț bilet: 4 lei, 2 lei (elevi, studenți, pensionari).

Caravana Eroilor




Muzeul Brăilei Carol I 


18 septembrie - 1 octombrie 2018





Filme pentru tineret




De pe ecranele cinematografelor de-odinioară 


Cinemateca





Să vedem și care era oferta cinematografelor Capitalei 
de joi, 9 mai 1963.








Informații publicate în Scînteia, nr. 5887. Joi, 9 mai 1963.

Furthermore. Aventuri în tărâmul de dincolo de mai departe




Lansare de carte 


Tahereh Mafi


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


22 septembrie 2018




   Corint Junior îți propune o sâmbătă lejeră între pasionații de lumi fantastice și povești cu personaje magice. Tombolă, spectacol de magie cu Magicianul Verdini, cadouri, sesiune de întrebări și răspunsuri - pregătite special pentru ca TU să descoperi universul culorilor și al magiei.
    Vom lansa cu surle și trâmbițe Furthermore. Aventuri în tărâmul de dincolo de mai departe de Tahereh Mafi, noutatea Corint Junior, și vrem să ne fii alături!
Vom povesti despre carte cu:
👧 Nona Rapotan, coordonatoarea platformei Bookhub.ro.
👧 Ana-Maria Caia, jurnalistă și scriitoare
👧 Daria Maria Campeanu, booktuber Daria, prietenă cu cărțile
👧 Ghiurtu Alexandra, booktuber Alexandra's Books
    Evenimentul nostru va fi încheiat de cel mai frumos spectacol de magie pe care îl puteai imagina, pus la cale de Magicianul Verdini. Tot el a adus și baghetele magice pe care le vei putea primi odată cu achiziționarea cărții din librărie.
    Porția zilnică de energie și vitamine vine de la SLooP, prietenii nostri care nu ratează niciodată întâlnirea cu micii cititori și încurajează lectura alături de noi. Te așteaptă o smuticeală bună! :)
    Vino să afli mai multe despre Alice Queensmeadow, care trăiește în Ferenwood, un loc care numai în vis poate exista. Acolo, culorile și magia țin locul banilor și oricine are darul de a face o vrajă cât de mică. Împreună cu ea vom pătrunde în lumea fascinantă a magiei și a culorilor!
    "Furthermore este un tărâm atât de frumos și atât de primejdios, încât îți va aminti de Țara Minunilor și de Oz… Prietenie, familie și acceptare de sine. Ceea ce face ca această carte să fi e un adevărat cântec este universul luxuriant creat de Tahereh Mafi care abundă în culoare și în magie.” New York Times Book Review

De peste Ocean, la Cluj și-n Capitală...




Lumea și noi 


Gloria Lind 


decembrie 1962











***Interviu publicat în Contemporanul, nr. 3. 4 ianuarie 1963. 


Pianist şi pedagog muzical




Gyorgy (Gheorghe) Halmoș 


(1915 - 1985)














Articol publicat în Contemporanul, nr. 1. 4 ianuarie 1963.

***Mai multe despre acest pianist puteți afla și de aici: