miercuri, 19 septembrie 2018

Cuza Vodă/Cuza Vodă și Unirea




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Național I. L. Caragiale 

Teatrul Național Vasile Alecsandri, Teatrul Tineretului 




Moment din piesa Cuza Vodă și Unirea de Tudor Șoimaru, pe scena Teatrului Tineretului.
Apar, în prim plan, M. Kogălniceanu (M. Andreescu), Alexandru Cuza (Al. Critico) și
Moș Ion Roată (Dem. Dragoman), impunînd caimacanului Vogoride (H. Polizu)
anularea alegerilor măsluite.








Articol publicat în Contemporanul, nr. 3. Vineri, 23 ianuarie 1959.


Pe simezele nemțene




Arta plastică contemporană românească 


Niculai Moroșan 


Galeria Lascăr Vorel, Piatra Neamț


18 septembrie 2018





Filmul Centenarului (1858 - 1959)




De pe ecranele cinematografelor de-odinioară 


Cinemateca






Articol publicat în Contemporanul, nr. 3. Vineri, 23 ianuarie 1959.


Muzica și masele...




România de-altădată






Articol publicat în Contemporanul, nr. 3. Vineri, 23 ianuarie 1959.

Anotimpuri




Arta plastică contemporană românească 


Colecția Mira și Victor Adam 


Muzeul de Artă Ploiești 


26 septembrie - 10 octombrie 2018







Parcul Natural Văcărești




Expoziție de fotografie 


Helmut Ignat 


Muzeul Municipiului București 


18 - 30 septembrie 2018





O nouă expoziție tematică la Palatul Suțu!
   Sunteți invitați să (re)descoperiți Parcul Natural Văcărești în imaginile fotografului Helmut Ignat, colaborator al revistei National Geographic România, cel care, încă din anul 2011, a început să documenteze, prin fotografii, viața sălbatică din Văcărești.

Muzeul și Cercetarea Ştiinţifică




Muzeul Olteniei 


Craiova 


ediția a XXV-a, 20 - 22 septembrie 2018




    În perioada 20-22 septembrie a. c., Secția de Științele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, organizează a XXV-a ediție a Conferinţei Internaționale Muzeul și Cercetarea Ştiinţifică. 
    Deschiderea conferinței va avea loc joi – 20 septembrie, ora 10:00, în sala de ședințe nr. 1 a Consiliului Județean Dolj. Cu acest prilej se va marca și aniversarea a 95 de ani de la înființarea Muzeului de Istorie Naturală al Craiovei, inaugurat la 2 decembrie 1923 la inițiațiva Cercului Științific Craiovean de la acea vreme, condus de profesorul de științe ale naturii, Marin Demetrescu.
    Conferința se înscrie într-una din funcțiile importante ale muzeului, aceea de cercetare științifică a patrimoniului natural și cultural universal și este organizată anual pe parcursul ultimelor decenii, iar participanții sunt specialiști din toate domeniile biologiei (cercetători renumiți din cadrul multor institute de cercetări biologice, cadre universitare și muzeografi), din țară și străinătate.
   Studiile științifice prezentate în cadrul Conferinței sunt, în general, rezultatul unei îndelungi cercetări a micro- și macro-organismelor din diverse ecosisteme sau sunt rodul analizei unor fenomene geologice și climatice petrecute în diverse bioregiuni.
   Expunerea lucrărilor va începe în Plenum, între orele 11:30 și 13:00 și va continua pe secțiuni (Geologie-Paleontologie, Biologie vegetală, Biologie animală, Ecologie și Protecția mediului) la sediul Secției din Str. Popa Șapcă, nr. 8, începând cu ora 15:00 până la ora 19:30.
   Toate lucrările care vor fi susținute au primit girul unui colegiu științific reprezentat de personalități academice din țară și străinătate și vor fi tipărite în anuarul Oltenia Studii și comunicări. Științele Naturii, ajuns la cel de-al XXXIV-lea număr. Menționăm că, începând din anul 2008, revista este indexată de către CNCSIS în categoria B și este inclusă în diferite baze de date internaționale (ex. Thomson- Reuters, EBSCO ș.a.).
   În programul Conferinței este cuprinsă și o excursie documentară aplicativă, care are ca scop, evidențierea și promovarea patrimoniului natural și a obiectivelor culturale și istorice din teritoriul Olteniei.
   Concluziile comunicărilor științifice prezentate vor fi dezbătute la sediul Secției, în cadrul unor mese rotunde, sâmbătă, 22 septembrie, înainte de încheierea manifestării.
   Pentru o bună desfășurare a acestui eveniment științific international, informăm publicul craiovean că, în zilele de 20 și 21 septembrie nu se pot efectua vizite în cadrul expozițiilor de Științele Naturii ale muzeului, urmând ca, din data de 22 septembrie să se reia cursul normal de vizitare.

Pe simezele ploieștene




Arta plastică contemporană românească 


Galeria de Artă Ploiești 


20 septembrie 2018