luni, 16 iulie 2018

Baraschi - Schițe pentru Tratatul de sculptură




Muzeul Municipal Câmpulung 


iulie 2018





   În luna iulie 2018, Secţia de Istorie şi Artă Plastică din cadrul Muzeul Municipal Câmpulung găzduieşte expoziţia Baraschi. Schiţe pentru Tratatul de sculptură.
  Expoziția cuprinde un număr de 49 schițe, executate pe carton și foaie de calc de către sculptorul Constantin Baraschi pentru tratatul său de sculptură. De asemenea sunt expuse şi două fotografii cu Baraschi și un autoportret în ulei pe pânză.
  Constantin Baraschi este singurul sculptor român care a scris un tratat de sculptură (Tratat de sculptură, 2 vol., Editura Meridiane 1962. Ediţia a II-a în 1964).
  S-a născut la 17 noiembrie 1902 în Câmpulung. După terminarea școlii comerciale, Baraschi a intrat ucenic la un sculptor din București. În 1921, s-a înscris la Școala de Arte Frumoase din București, la clasa de sculptură a lui Dimitrie Paciurea. A părăsit această școală, în 1925, pentru a urma cursurile Academiei Libere de Arte Plastice. Debutul său public a fost la Salonul Oficial din 1925. În 1926, Baraschi era premiat la aceeași manifestare oficială, iar în 1927 primea o bursă de studii în Franța. Sculptorul studiază la Academia Julian în preajma lui Marcel Bouchard, apoi se îndreaptă și spre cursurile libere ale Academiei Le Grande Chaumiere, intrând în atelierul-școală a lui Bourdelle. După debutul expozițional ce se consumă la București în 1928, cariera lui Baraschi va intra pe o traiectorie continuu ascendentă, devenind unul dintre cei mai expresivi maeștri ai artei sculpturale, evidențiat printr-o corectă redare a anatomiei umane. Începând din 1929, Baraschi a expus cu regularitate la Tinerimea Artistică și apoi la expozițiile Grupului Nostru. Constantin Baraschi a fost și rector la Institutul de Arte Plastice din București.
   De-a lungul carierei artistice, a participat la numeroase expoziții în țară și peste hotare, fiind distins cu: Medalia de Aur, la expoziția internațională de la Paris (1937), Premiul Academiei Române pentru sculptură (1938), Medalia de Argint pentru sculptură Sfântul Gheorghe (1940),
Titlul Maestru emerit al artei (1951).
A făcut și sculptură monumentală și monumental-decorativă.
  La Câmpulung, în Grădina Publică, se află sculpturile sale N. Bălcescu și Autoportret. Tot în localitate mai sunt Țăranca din Muscel și grupurile statuare de la Cimitirul Flămânda și de la intrarea în stadion.

Pe simezele Capitalei - Tete-a-Tete




Arta plastică contemporană românească 


Dana Fabini, Gavril Zmicală 


Galeria Galateea, București 


17 iulie - 16 august 2018





Servirea mâncării, între medieval și modern




Muzeul de Istorie Sibiu 


20 iulie - 31 decembrie 2018




Locul desfășurării: Muzeul de Istorie Casa Altemberger, 
curtea interioară (Str. Mitropoliei, Nr. 2)
Curatori: dr. Raluca Teodorescu, dr. Dana Hrib, dr. Raluca Frîncu
Fotografie: Alexandru Olănescu
Prelucrare grafică: Chris Balthes

   Expoziția face parte din proiectul Bucătăria la curtea princiară a Transilvaniei în secolul XVI, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național
   Expoziția prezintă, prin intermediul a 16 panouri, o istorie pe scurt a evoluției veselei și tacâmurilor folosite în spațiul european, la trecerea dintre medieval și modern.


   De la servirea mâncării pe felii de pâine uscată, până la folosirea vaselor speciale pentru păstrarea temperaturii calde sau reci a mâncării, poveștile cuprinse în această expoziție urmăresc evoluția cuțitului de la armă-tacâm la stadiul de cuțit de masă, materialele alese în producerea lingurilor sau povestea Cenușăresei tacâmurilor – furculița, a cărei folosire generalizată a reușit abia în era industrializării.


    De asemenea, narațiunea expoziției urmărește felul în care statutul social este subliniat prin intermediul achiziționării și folosirii instrumentarului de masă.
   Sunt prezentate piese din argint, cositor, cupru și oțel din colecțiile Muzeului de Istorie Casa Altemberger, datate în secolele XVI – XIX, mai puțin cunoscute sau care nu au fost expuse până la această dată.

Târgul Meșterilor Populari




Parcul Nicolae Bălcescu, Oradea 


ediția a 25-a, 20 - 22 iulie 2018




   Vă invităm la a XXV-a ediție a Târgului Meşterilor Populari din România care se va deschide oficial vineri, 20 iulie 2018, ora 19:00. La această ediție vor lua parte circa 150 de meşteri populari din principalele zone geografice şi etnografice ale României (Bucovina, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat, Crişana, Ţara Oaşului, Maramureş, Ţara Făgăraşului, Ţara Bârsei, Bistriţa-Năsăud etc.) dar şi meşteri populari din Ungaria, Serbia, Camerun, renumiţi în arta lemnului, prelucrarea pielii, icoane, pictură naivă, instrumente muzicale, împletituri din papură şi nuiele, măşti, olărit, ouă încondeiate, podoabe ţărăneşti, ţesături şi port popular, prelucrarea metalelor, prelucrarea osului, prelucrarea sticlei, turtă dulce şi plante medicinale.